Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

Muut vammat/sairaudet kuin niskaongelmat (Selkäsairaudet, fibromyalgia, reuma, jne.)

annulusvauriot

ViestiKirjoittaja maukka » 12 Tammi 2010, 20:34

Tukiliivi tukee hieman, mutta ilmeisesti säteilevä hermokipu on tehnyt selän niin araksi, joten odotan nyt mitä kuvissa sanotaan.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Annulusvaurio

ViestiKirjoittaja maukka » 30 Tammi 2010, 17:50

Tarvitsen tietoa magneettikuvien tulkinnan puitteissa.Selässäni on tapahtunut kuivumisilmiö.Epiduraalirasva on hävinnyt hermokjuuresta lähes kokonaan.Kipu heijastelee puolelta toiselle ja jalkoihin.No niin, löysin lausunnon.L3-L4-diskuson dehydroitunutja matala.Tässä diskuksessa oikealle painottuva prolapsi.Fasettinivelissä kulumaa. L4-L5-tasollasentraalinen diskuksen pullistuma ,joka aiheuttaa painauman duurapussin etukontuuriin. Presakraalivälin diskuksessa on myös pullistuma,joka deformoi duurapussia.Välin reunoilla luunokkaavasenvoittoisestija myös fasettinivelartroosia,,,Yhdessä muutoksetahtauttavat selvästi vasenta L-5juuriaukkoa.Rasva on hävinnyt kokonaanjuuren ympäriltä.Annulusrepeämä on hävinnyt kuvista.Voisiko joku esim:DDselventää sitä että onko kuivumiset ja muut hyvä asia vai huono, kun ortopedi oli niin kiireinen, että soitti lausunnon ,kun olin auton ratissa.Kiitollisena tietoa odottaen,kuka tietää näistä asioista.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Re: Annulusvaurio

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 30 Tammi 2010, 18:52

No nyt sulla on sitten ainakin selvät löydökset. Ja varmaankin sulla on koko ajan ollut ongelmana muutkin asiat siellä selässä kuin pelkkä annulusvaurio. Enivei, vastaan tässä sen verran, mitä itse osaan kommentoida. Täydentäkööt / korjatkoot muut sitten vastaustani.

maukka kirjoitti:Tarvitsen tietoa magneettikuvien tulkinnan puitteissa.Selässäni on tapahtunut kuivumisilmiö.Epiduraalirasva on hävinnyt hermokjuuresta lähes kokonaan.

Tätä epiduraalirasva-juttua mä en ymmärrä. En ymmärrä mitä rasvaa hermojuuressa voisi olla. Ellei sillä tarkoiteta selkäydinnestettä, jota sitäkin on hermojuuren sisällä, jotta hermojuuri luistaa siinä tupessa.

Selkäytimessähän sitä selkäydinnestettä on suojaamassa ja kelluttamassa selkäydintä. Sitä selkäydinnestettä valuu hermojuureen ja sieltä edelleenkin hermoon ja se pitää hermon ja hermon "tupen" välisen kitkan suht pienenä, jotta hermot voivat kunnolla liikkua siinä tupessa. Sitä kautta selkäydinneste sitten osaltaan poistuukin järjestelmästä samaa tahtia kuin aivoissa syntyy uutta selkäydinnestettä.

Selkäydintä tosiaan suojaa kolme eri kerrosta selkäydinkalvoja, joista päällimmäinen on dura mater -kovakalvo. Kaksi sisempää kalvoa on pehmeitä. Dura mater eli duurapussi on tiivis ja sen sisällä on siis selkäydinnestettä. Nämä kolme kalvoa muuttuvat hermojuuressa kahdeksi, joista dura mater on edelleen päällimmäisenä. Nämä kaksi sisempää kalvoa muuntuvat selkäytimestä hermojuureen päin eriytyessään yhdeksi pehmeäksi sisäkalvoksi.

Tämän verran tiedän tuon alueen anatomiasta, mutta en tiedä mistään epiduraalirasvasta?!? Voisko se olla selkäydinnestettä? Sitähän pitää esim. selkäytimen ympärillä ja dura-kovakalvon välissä aina olla jonkun verran. Joissain tapauksissa esim. selkäydinahtauma-tapauksissa sitä ei kaikille puolille selkäydintä mahdu ja se ärsyttää ja haittaa selkäytimen liikkumista duurapussin sisällä.

Toivottavasti pääset lääkäriltäsi tarkistamaan, mitä hän tuolla on oikein tarkoittanut?


maukka kirjoitti:L3-L4-diskuson dehydroitunutja matala.Tässä diskuksessa oikealle painottuva prolapsi.Fasettinivelissä kulumaa.

Eli olit oikeassa epäillessäsi välilevypullistumaa. Tuossahan se selkeästi sanotaan. Se on oikealle painottuva prolapsi eli todennäköisesti painaa oikeata hermojuurta ja aiheuttaa kipua. Pelkästään jo se dura mater -kovakalvo on herkkä tuntemaan kipua, vaikkei itse hermojuuri sen sisällä olisikaan kovin pahasti puristuksissa.

Tuosta välilevyjen kuivumisesta. Sitä tapahtuu kaikilla ja se on sinänsä normaalia. Jos se on kuitenkin liiallista, se aiheuttaa ongelmia ja kipuja. Kun välilevy kuivuu ja madaltuu, nikamat lähentyvät toisiaan ja niiden välissä oleva hermojuuriaukko pienenee. Silloin hermojuuri voi joutua puristuksiin ja aiheuttaa kipua. Lisäksi prolapsissa sitä hapanta ainetta välilevyn sisältä pääsee purskahtamaan ulos ja se lisäksi ärsyttää ja painaa hermojuurta ja sitä ympäröivää kovakalvoa.

Lisäksi kun välilevy madaltuu, se pullistuu ulospäin niinkuin hiukkasen tyhjä autonrengas.


maukka kirjoitti:L4-L5-tasollasentraalinen diskuksen pullistuma ,joka aiheuttaa painauman duurapussin etukontuuriin. Presakraalivälin diskuksessa on myös pullistuma,joka deformoi duurapussia.Välin reunoilla luunokkaavasenvoittoisestija myös fasettinivelartroosia,,,Yhdessä muutoksetahtauttavat selvästi vasenta L-5juuriaukkoa.

Sentraalinen pullistuma tarkoittaa sitä, että välilevypullistuma sojottaa suoraan selkäydintä kohti. Ja niinkuin siinä selvästi on todettu, se painaa selkäydintä suojaavaa duurapussia ja aiheuttaa varmasti kipuja myös tämä.

Sulla on siis myös L4-L5- sekä L5-S1-välissä sentraalinen pullistuma, jotka painavat ja ahtauttavat selkäydintä.

L5-S1-välin reunoilla eli nikaman pinnoilla ja varmaankin lähellä hermojuurta on luunokkaa, luupiikkiä eli osteofyyttejä. Se on siis hyvälaatuista luun lisäkasvua, jota yleensä syntyy liiallisesta nikamavälin liikkuvuudesta. Voimassa olevan teorian mukaan elimistö pyrkii tällä luun lisäkasvulla jäykistämään rankaa ja sillä lailla ehkäisemään tätä liiallista liikkuvuutta. Negatiivista siinä on se, että se luun lisäkasvu voi taas osaltaan ahtauttaa paikkoja ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia.

Kuulostaa vahvasti siltä, että siinä varmaan pitää punnita, miten tuo saadaan hoidettua. Onko tilanne mahdollista kuntouttaa paremmaksi perinteisellä kuntoutuksella vai vaatiiko se leikkausta? Sun ortopedillä on varmaan asiaan mielipide, kunhan pääset paremmin asiasta keskustelemaan. Samoin voisi olla hyvä hakea myös fysiatrin lausunto asiasta, niin saat myös toisenlaista kantaa asiaan.

Tässä nyt suurin piirtein se, mitä osaan tuon perusteella sanoa. Selvensikö tämä sulle jotain?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Annulusvaurio

ViestiKirjoittaja maukka » 30 Tammi 2010, 22:28

Kiitos erittäin täydentävästä vastauksesta.Tosiaan ortopedi mainitsi tuon instabiliteetin, joka sinällään aiheuttaa ongelmia lanneselässä.Konservatiivinen hoito jatkossa ainoa vaihtoehto, ellei qauda-oireita ilmene.Olin ensimmäistä kertaa julkisen puolen selkämagneetissa, mutta tosiasia on, että esim: Koskiklinikka on seuraava osoite.Yksityislääkärit, heillä on aikaa.Täytyy ensi viikolla soittaa sinne tutulle fysiatrille, niin hän mainitsee aina parhaat talon spesialistit, mikäli tapaus itsessään kuulu fysiatrille.5kiloa paino pudonnut, mutta selkää en uskalla omin päin alkaa harjoittaa, koska löydöksiä oli tullut lisää ja selkä oireilee koko ajan.Kiitos vielä kerran.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 30 Tammi 2010, 22:46

Hyvä juttu! Toivottavasti löydät sieltä apua. Nyt sulla on ainakin selvät löydökset eli tiedetään mitä hoidetaan.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Durapussi

ViestiKirjoittaja maukka » 29 Maalis 2010, 21:05

Vastaukseni hieman viipyi.Otin yhteyttä entiseen yksiyispuolen fysiatriin ja vertailimme MRI:stä 2005 ja 2010.Pari uutta pullistumaa ja kuivumisilmiö, instabiili alaselkä ja hermtupen kadonnut epiduraalirasva olivat keskuselumme aiheet. Tämähetkinen tilanne on seuraava:makaan sängyssä masiina sylissä, takareidet ja sääret säteilykipuineen ja voimattomuutena ilmaantunut painon tunne jaloissa huolestuttavat minua.Kysyin riskeistä, hän kommenti, että mikäli stenoosi vasemmalla vielä pienenee silloin tulee esiin mahdollinen dekomressio, muuten löydökset viittaavat tuleviin kipuepisodeihin, mikä tälläkin hetkellä vallitsee.Pitäis aloittaa kaikki varovasti, koska L2si:stä nivuseen ja L3 ja L4 heijastekivut jalkoihin eivät ole mitään mukavia, koska kipujakso hermojen ollesa kyseessä saattaa muodostua pitkäksi.Viimeksi kun iskias pääsi oikein vaivaamaan, kesti kuukausia, ennenkuin se rauhoittui. :?: Summasummarum:selkä ei kestä mitään ja jälleen kortisonikuuri, viimeinen tänä vuonna,koska jokainen tietää seuraukset jatkuvassa käytössä.si pettää, vikoja alkaa oleen jo liikaa.Jatkamme konservatiivisella hoidolla, koska leikkauksessa on oma riski. Terveisiä petistä :idea:
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2010, 22:23

Tosi ilkeältä ja hankalalta toi sun tilantees kuulostaa, maukka. :-( Täytyy vaan toivoa, että se jossain vaiheessa rauhoittuu ja tilanne stabiloituu. Ei siinä taida paljon muu sitten auta kuin odotella, kunhan ei oireet ala mennä halvaantumisen puolelle. Tuo jalkojen voimattomuus ei oikein hyvältä kuulosta...

Oletko ajatellut hakea KELAn maksamaan kuntoutustutkimukseen? Vaikka sua nytkin on jo aika lailla tutkittu, niin lisätutkimukset ja moniammatillisen ryhmän arvio ei silti välttämättä olis huono juttu. Varsinkaan, kun se tutkimus menee helposti kuitenkin kesän yli ja silloin sun tilanne voi olla jo jonkun verran muuttunut. Saisit siitä sitten ilmaiset ajantasaiset tutkimustulokset ja siltäkin suunnalta kuntoutussuunnitelman ja lausunnon. Sä et kai ole ollut KELAn kuntoutustutkimuksessa missään vaiheessa?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja maukka » 30 Maalis 2010, 09:41

Vähän pelottaa.Jalat on pakaroista alaspäin voimattomat. Joka tasolla on jotakin häikkää ja facetit ja muut ovat kuluneet voimakkaasti. Lopetin kortisoonin, kerää nestettä ja pelkään osteoporoosia. kahdesti ollut Kelan kuntoutuksessa, ei ole minun paikkani.Silloin tutkittiin, onko vielä jatkajaksi työelämässä ja vastauksen tiedämme. Tai,kyllä mä otan omaan lääkäriin yhteyden asian tiimoilta. Edellisellä kerralla mulla oli olkapää just revennyt ja kuntoutus meni pieleen. Kyllä se nyt koittelee ja jos ilmat vielä muuttuis joskus , niin aurinko on selälle hyvä.tää kosteus vaikuttaa epäedullisesti. Usko on tallessa :koittelee, vaan ei hylkää. :wink:
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja maukka » 26 Huhti 2014, 14:00

Terve! Tässä uusin mri. L3/L4 annulusrepeämä ja L4/L5myös repeämä.Muutos painaa duurapussia ja aiheuttaa juuriaukkoahtaumaa.Viimeiset viikot yhtä helvettiä .Jalat voimattomat ja painaa. Ristiselkä ja si-nivel tulessa,voimakas särky.Mikään ei tuo helpotusta Maanantaina koitetaan kortisoni-injektiolla, koska siellä on tulehdustila.Näin sanoi fysiatrini viikolla.Viime kesä oli hyvä ,kävelin paljon rauhallisesti 3kilometrin lenkkejä.Nyt kävelen 30 metrin lenkiä sisällä.Ei hyvä.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 26 Huhti 2014, 14:19

Voihan kakka! Se on joo aika kivulias, mulla oli yksi annulusrepeämä muutama vuosi sitten ja poltteli aika vittumaisesti, kieltämättä. Kestikin monta kuukautta, en edes muista tarkkaan kauanko siinä meni.

Kun sulla tuota si-nivelongelmaakin tuntuu olevan, niin kokeilepa tosiaan tuota fysiatri Timgreniä Järvenpäässä.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja maukka » 26 Huhti 2014, 14:27

Kokeilen, mutta koitan ensin sen solometin, koska siitä on joskus ollut hyötyä.Kyllä tää on niin syvältä tää pelko ,halvaantumisesta,ja se, että palautuuko se pinne, etten jää tämöissksi.Kai tää verenkierto kuuluu tähän jäsenten kylmyyteen.Autolla ajo tuskaa ,istuminen samoin,ja mieliala on omitä on, mutta kai se tästä.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 26 Huhti 2014, 15:01

On se näin. Ei tässä oikein voi kun voimia toivotella. Laitoin sulle kutsun meidän fb-ryhmään. Siellä on vilkasta keskustelua päivittäin ja pääsee kipeitäkin tuntojaan kirjoittelemaan ulos.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja maukka » 27 Huhti 2014, 11:33

Lähden vaimon kanssa lenkille,ei tosta makkamisesta ja kirjojen lukemisesta enää nauti ,koska liika on liikaa.Hieno ilma,voin kertoa huomenna lekurille, miten lenkki meni.nyt on jalat vähän paremmat, täytyy heti lähteä, ennenkuin kipu ja paine jaloissaa alkaa.Toivottavasti ei ala??
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Re: Nettitietoutta aiheesta välilevyn annulusrepeämät

ViestiKirjoittaja maukka » 28 Huhti 2014, 12:36

solomet injektio on pistetty.Kahteen väliin, kyllä osaava lääkäri löytää paikan just , eikä melkein.Mikäli oireet jatkuu, niin kahden viikon päästä uusitaan.selän oikea puoli, missä kiou on, on täysin krampissa. täytyy olla pari kolme päivää rauhassa,ja aloittasitten kävelyt, mikäli pistos on jelpannut.DD,se Järvenpään fysiatri on mulla jo kalenterissa,jos vaivat jatkuvat.
maukka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 30
Liittynyt: 10 Elo 2009, 12:41

Edellinen

Paluu Yleinen keskustelu - (Selkävammat ja selkävaivat + Muut sairaudet)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa