Whiplash, Leikkaushoitoa Nebraskassa, Voi Hyvin 2/2009

Fysioterapia - OMT - Kraniosakraalinen terapia - Neuropsykologinen kuntoutus - Neurokirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot

Whiplash, Leikkaushoitoa Nebraskassa, Voi Hyvin 2/2009

ViestiKirjoittaja fedja » 15 Huhti 2009, 11:27

Sain tänään Voi Hyvin 2/2009 lehden artikkelin Whiplash-vammaisesta Pirjosta, joka sai polttaviin kipuihinsa avun Nebraskasta leikkauksesta.

Artikkeli löytyy linkki-osastoltamme:
http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=224
Siellä lyhyt kooste jutusta.

Kaverin isä oli kopsannut jutun ja toi oikein muovikuorissa. On niin huolestunut tästä mun sairastamisesta. Ja hänen mielestään pitää mun pitää tähän apu löytää. Se on kyllä ihan totta. Samaa mieltä olen itse.

Luin jutun. Ensinnäkin. Hyvä, että Whiplash pääsi jutun aiheeksi. Toiseksi. Juttu kertoo, että Pirjo sai apua polttaviin kipuihin leikkauksesta, joka tehtiin Nebraskassa. Leikkauksessa poistettiin hermopinteitä ja avattiin hermojuuria. Leikkaukseen johtava prosessi on kuvattu siinä aika vähäisin tiedoin. Ei siis kerrota miksi leikkaukseen päädytään. Näkyykö vamma jossakin kuvantamismenetelmässä vai avataanko kaularanka summissa. Pirjo parani osittain. Polttava invalidisoivat kipu jutun perusteella on jäänyt leikkauspöydälle. Mutta mikä häntä invalidisoi edelleen. Ja kuinka kauan leikkauksesta on? Sellainen ristiriita jutussa on, että Pirjo lähti seuraavana päivänä heti ostoksille. Myöhemmin jutussa sanotaan, että hän aloitti kävelemisen pikkuhiljaa haavan umpeuduttua :shock: .

Toivottavasti jutun kirjoittanut eksyy tänne meidän palstallemme kertomaan lisää asiasta.

Joka tapauksessa jutussa on linkki Pirjon leikanneeseen paikkaan:
Nebraska Medical Center, http://whiplashinjury.net/
Sieltä voi käydä tutustumassa asiaan.

Meidän foorumi oli päässyt jutun lisätieto osaan!!!
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 15 Huhti 2009, 21:23, muokattu yhteensä 1 kerran
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Re: Whiplash, Leikkaushoitoa Nebraskassa, Voi Hyvin 2/2009

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Huhti 2009, 16:00

fedja kirjoitti:Meidän foorumi oli päässyt jutun lisätieto osaan!!!

Hienoa! :D :D :D

Pomo antoi mulle tehtäväksi referoida suomenkielisen koosteen Nebraska Medical Centerin Whiplash-hoidosta. Sivuillaan kertovat aika vähän siitä mitä leikkauksessa tekevät, mutta jotain tolkkua sain potilaskertomuksista ja löysin aiheeseen liittyvän mielenkiintoisen sivuston, mutta siitä myöhemmin.

Tämän sairaalan whiplash-hoito perustuu siis siihen, että tietyt kriteerit täyttävät potilaat voidaan leikata. Leikkauksessa käsitellään vain pehmytkudoksia, ja etsitään niin sanottuja trigger-pisteitä, jotka kipua aiheuttavat. En saanut ihan tarkkaan selvää, mitä niille leikkauksissa tehdään, mutta ilmeisesti ne ne joko paloitellaan tai poistetaan. Ja sitten käännökseen:


KIRURGINEN HOITO TOTEUTETAAN NEBRASKA MEDICAL CENTERISSÄ

- Kirurgista tiimiä johtaa Åke Nyström, MD, PhD, Ortopedisen ja plastiikkakirurgian apulaisprofessori Nebraska Medical Centerin yliopistossa ( Omaha, Nebraska, USA)

- Tri Nyström ja hänen huippuosaava ja kokenut tiiminsä, joka koostuu lääkäreistä ja terveysalan ammattilaisista, on hoitanut yli 600 whiplash-potilasta monista eri maista, esimerkkeinä Ruotsi, Norja, Kanada, Brasilia ja USA. Kirurginen hoito sisältää toimenpiteen, jossa tehdään rajoitettu fasciectomia (pehmytkudoksen osan poisto) trapezius- eli epäkäslihakseen, ja huolellinen tuntohermojen katkaisu.

- Potilaan kipu pidetään minimaalisena leikkauksessa kevyellä rauhoittavalla lääkityksellä ja lyhytaikaisella puudutus/nukutuslääkityksellä.

- Potilas herätetään aina tarvittaessa leikkauksen edetessä. Tämä menettely on äärimmäisen tärkeä, koska tällä tavalla potilas auttaa kirurgeja löytämään kivun täsmällisen lähtökohdan eli triggeripisteen.

- Potilaan kanssa kommunikointi auttaa kirurgia saavuttamaan optimaalisen leikkaustuloksen.

- Yleensä potilas toteaa vanhan kivun vähenemisen ja liikerajoitteen pienenemisen jo ennen haavan sulkemista.

- Jälkitarkastuksien perusteella tulokset ovat hyviä myös pitkällä tähtäimellä suurella osalla potilaita

- Yli 80 % potilaista raportoi, että heidän kipunsa ovat joko kokonaan poissa tai merkittävästi pienemmät. Merkittävä enemmistö potilaista vastaa jälkiseurannassa, että valitsisivat leikkausvaihtoehdon uudestaankin
Viimeksi muokannut DirtyDeeds päivämäärä 15 Huhti 2009, 17:38, muokattu yhteensä 2 kertaa
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Huhti 2009, 16:12

Ja tässä mielenkiintoinen lainaus suomalaisen lääkärin Pentti Raasteen kirjoituksista hänen sivuiltaan osoitteesta:
Pentti Raaste - Myofaskiaalinen kipu

Myofaskiaalinen kipu

Myofaskiaalinen kipu käsite on nykyaikainen nimitys tuki ja liikuntaelinten pehmytosien kivuille, eli kivuille, jotka ovat peräisin lihaksista, jänteistä ja nivelsiteistä.

...

Lääkäreistä on myös tullut uusien kuvaustekniikoitten orjia. Kipujen syitä pyritään etsimään kuvista ja kun löydämme kuluneen nivelen (artroosi) tai välilevyn pullistuman saavat ne kivun syyn niskoilleen. Uskomus on että kipukin on pysyvä koska nivelkuluma on pysyvä. Tämä käsitys on kuitenkin osoittautunut vääräksi!
Suurin osa kipuja johtuu enemmin pehmytosista, joita voidaan hoitaa tehokkaasti näillä uusilla menetelmillä( Pehmytosien kipualueet eivät useimmiten näy missään kuvauksissa. Ne löytyvät ainoastaan vanhanaikaisesti käsin tutkimalla.)Usein saadaan näillä hoidoilla kivut jopa kokonaan poistettua kulumista ym vaurioista huolimatta!

Vuonna 1983 Tri. Travell ( hän oli muunmuassa presidentti Kennedyn lääkärinä, koska Kennedyllä oli paha selkäkipuongelma.) julkaisi kirjansa, jonka nimi vapaasti käännettynä on: Myofaskiaalinen kipu ja toiminnanhäiriö sekä triggeripisteet. Kirjaan on kerätty käytännöllisesti katsoen kaikki tämänhetkinen tietämys tältä alueelta. Tri. Travell ja Tri. Simons loivat käsitteen laukaisu- triggeri- pisteestä. Pehmytosien kivut keskittyvät näihin pienehköihin pisteisiin. Kun hoito keskitetään näitten pisteitten hoitamiseen, paranevat hoitotulokset oleellisesti. Lihaksissa laukaisupisteet tuntuvat kovettumina ja ovat kovin arkoja painamiselle. Kipupisteistä voi kipu säteillä pitkänkin matkan päähän. Kipualueen lihas on pysyvässä krampissa ja se kärsii hapen ja energian puutteesta. Tyypillinen esimerkkitapaus: Potilas, jolla on kipua lonkan seudussa, hakeutuu lääkäriin. Lääkäri kuvaa lonkan ja toteaa, että nivel on jonkinverran kulunut, ja määrää hoidoksi tulehduskipulääkkeet ja fysioterapiaa. Potilas ei kuitenkaan parane vaan vaiva pahenee vähitellen ja etenkin rasitus pahentaa kipuja.. Lääkkeet turruttavat kipuja mutta eivät ole parantaneet vaivaa. Vaiva muuttuu krooniseksi. Koska nivelessä on kuluma jota ei voida parantaa ajatellaan, että kivut ovat myös pysyviä. Tämä on erheellinen johtopäätös!! Useimmissa tapauksissa johtuvat kivut pehmytosista eivätkä itse nivelestä. Näitä kudoksia voidaan hoitaa tehokkaasti tällä menetelmällä. Kivut häviävät ja toiminta palautuu normaaliksi (vaikka kuluma säilyy.)

...

Hoidon päämäärä on kudoksen aineenvaihdunnan palauttaminen poistamalla kuona-aineet ja palauttamalla normaali toiminta ja aineenvaihdunta. Tehokkain hoito on kokemukseni mukaan seuraava yhdistelmähoito , johon kuuluu laimean puudutusnesteen infiltroiminen. Puudutusneste rentouttaa lihasta, lisää verenkiertoa, huuhtoo kuona-aineita ja myös tietenkin puuduttaa jonkin verran. Erittäin tärkeää on sairaan kudoksen muokkaaminen erilaisilla hieronta- ja venytystekniikoilla jota voi vielä tehostaa jollain laitteilla. Esim. Laser tai ultra-ääni. Hieronta pumppaa kuona-aineita ulos kodoksista, se rentouttaa ja lisää nesteitten kiertoa. Venytys palauttaa liikelaajuuksia. Tarvittaessa lisätään hoitoon vielä nivelten manipulaatio.
Tärkeänä osana hoitoon kuuluu lopulta myös väärien asentojen ja työtapojen korjaus, jolla koetetaan estää vaivan uusiutuminen hoitamalla syitä.
Manipulaatio lisää nivelten liikkuvuutta.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Whiplash, Leikkaushoitoa Nebraskassa, Voi Hyvin 2/2009

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 16:56

fedja kirjoitti:Meidän foorumi oli päässyt jutun lisätieto osaan!!!


Liekö jotain hyötyä siitä mun "painostuksesta"? Tosin en tiedä, oliko juttu jo ilmestynyt ennen ekaa yhteydenottoani joulukuussa... Saisko joku skannattua jutun tänne kokonaisuudessaan?

Fedja kuka oli toimittaja??!
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja fedja » 15 Huhti 2009, 17:05

Kiitos DD! :D

Hupsista. Tuoko leikkaushoidon sisältö olikin. Nyt kyllä tuntuu vähän sekavalta. Voi Hyvin -lehden jutun sisältö ja suomennoksen sisältö jotenkin tuntuvat olevan ristiriidassa keskenään.

Miten hermojuuriaukkoja voi suurentaa ilman nukutusta???

Ajattelin kyllä, että eivät ne kovin suuria operaatioita voi tehdä, jos potilas on hereillä.

Mutta, mutta. Eikös tuossa sanottu, että potilas on hereillä ja toisessa kohdassa, että potilas herätetään välillä??
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Toimittaja

ViestiKirjoittaja fedja » 15 Huhti 2009, 17:18

Toimittaja oli Jenna Parmala.

Ei mahda olla laillista skannata juttua tänne?
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Huhti 2009, 17:18

fedja kirjoitti:Miten hermojuuriaukkoja voi suurentaa ilman nukutusta???

Ei siinä edes kosketa hermojuuriaukkoihin, nehän ovat luisia, eikä tuossa leikkauksessa kosketa luisiin osiin. Vain pehmytkudososiin kohdennetaan toimenpiteitä.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja fedja » 15 Huhti 2009, 17:19

DirtyDeeds kirjoitti:
fedja kirjoitti:Miten hermojuuriaukkoja voi suurentaa ilman nukutusta???

Ei siinä edes kosketa hermojuuriaukkoihin, nehän ovat luisia, eikä tuossa leikkauksessa kosketa luisiin osiin. Vain pehmytkudososiin kohdennetaan toimenpiteitä.


Niinpä.

Voi hyvin -lehden jutussa taas sanottiin, että leikkauksessa irroteltiin hermopinteitä ja suurennettiin hermojuuriaukkoja :? :? :?
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Huhti 2009, 17:26

fedja kirjoitti:Voi hyvin -lehden jutussa taas sanottiin, että leikkauksessa irroteltiin hermopinteitä ja suurennettiin hermojuuriaukkoja :? :? :?

Siinä on sitten varmaan väärinkäsityksestä kyse. Korkeintaan, jos jostain muualta kuin niskasta hermo on ahtaalla luisten rakenteiden takia - esim. ranteesta - koskevat luuhun. Ymmärtääkseni muuten ei.

Jos siinä on sitten kyse hermon ahtaumasta jossain muussa kohtaa, mutta uskaltaisin väittää, että tuossa leikkauksessa ei ole tarkoitus hermojuuriaukkoja laajentaa ja niihin koskea. Ellei tämä Pirjo sitten ole jostain syystä sellainen poikkeustapaus, että hermojuuriaukot ovat olleet myös ahtaalla ja niitä on samalla avarrettu. Vähän sekavalta kuulostaa kyllä. Paras olis tietty, jos saisit sen toimittajan tai Pirjon itsensä vastaamaan kysymyksiin tähän ketjuun?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 18:18

DirtyDeeds kirjoitti:Paras olis tietty, jos saisit sen toimittajan tai Pirjon itsensä vastaamaan kysymyksiin tähän ketjuun?


Jos kerrotte toimittajan tai Pirjon kokonimen (asuinpaikkakunnan tms), niin mä voin laittaa viestiä privana joko toimittajalle tai hänen kauttaan Pirjolle. :) Mutta se, mitä ihmeellistä tossa nyt sit on, ois kiva tietää ... Täytyy surffailla Nebraskan paikan sivuilla.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 18:22

DirtyDeeds kirjoitti:Ja tässä mielenkiintoinen lainaus suomalaisen lääkärin Pentti Raasteen kirjoituksista hänen sivuiltaan osoitteesta:
Pentti Raaste - Myofaskiaalinen kipu

[i]Myofaskiaalinen kipu

Myofaskiaalinen kipu käsite on nykyaikainen nimitys tuki ja liikuntaelinten pehmytosien kivuille, eli kivuille, jotka ovat peräisin lihaksista, jänteistä ja nivelsiteistä.

...

Lääkäreistä on myös tullut uusien kuvaustekniikoitten orjia. Kipujen syitä pyritään etsimään kuvista ja kun löydämme kuluneen nivelen (artroosi) tai välilevyn pullistuman saavat ne kivun syyn niskoilleen. Uskomus on että kipukin on pysyvä koska nivelkuluma on pysyvä. Tämä käsitys on kuitenkin osoittautunut vääräksi!
Suurin osa kipuja johtuu enemmin pehmytosista, joita voidaan hoitaa tehokkaasti näillä uusilla menetelmillä( Pehmytosien kipualueet eivät useimmiten näy missään kuvauksissa. Ne löytyvät ainoastaan vanhanaikaisesti käsin tutkimalla.)Usein saadaan näillä hoidoilla kivut jopa kokonaan poistettua kulumista ym vaurioista huolimatta!

Vuonna 1983 Tri. Travell ( hän oli muunmuassa presidentti Kennedyn lääkärinä, koska Kennedyllä oli paha selkäkipuongelma.) julkaisi kirjansa, jonka nimi vapaasti käännettynä on: Myofaskiaalinen kipu ja toiminnanhäiriö sekä triggeripisteet. Kirjaan on kerätty käytännöllisesti katsoen kaikki tämänhetkinen tietämys tältä alueelta. Tri. Travell ja Tri. Simons loivat käsitteen laukaisu- triggeri- pisteestä.

Pehmytosien kivut keskittyvät näihin pienehköihin pisteisiin. Kun hoito keskitetään näitten pisteitten hoitamiseen, paranevat hoitotulokset oleellisesti. Lihaksissa laukaisupisteet tuntuvat kovettumina ja ovat kovin arkoja painamiselle. Kipupisteistä voi kipu säteillä pitkänkin matkan päähän. Kipualueen lihas on pysyvässä krampissa ja se kärsii hapen ja energian puutteesta.


Kiitos DD! Nyt oon fiksumpi. :)

Tuli muuten mieleen, että muuan fysiatri-guru nauroi näille trigger-pisteille - ylläri! ;) Piti ihan vanhentuneena koko ajattelutapaa ja koska itse uskoo, että lihaskramppi syntyy hermoimpulssiongelmista eli hermotasolta... No, jokainen olkoot mitä mieltä vaan.

Latvala perustaa (whiplash-)puuduteinjektionsa juuri trigger-pisteiden puudutuksiin. Mitäs tähän toteaisikaan - multakin Latvala puudutti kivun pois 2003 mutta kaikki ongelmat/vammat pehmytkudokseen jäi! Eli kipu piilotettiin hyvin mutta itse vauriota ei osattu kuntouttaa.

Muistan kuinka Kyösti sanoi mulle, että jos korvien soiminen ja lukkoilu ei lopu sillä, että lihasjännitys laukeaa, ei se lopu millään. Itkin tota 2 kuukautta ja sit aloin miettiä, että kaiken voi oppia pois...

Niinpä aloin soveltamaan Jonathan Hazellin kehittämää poisoppimishoitoa (Tinnitus Retraining Therapy=TRT). Totuinkin siihen niin hyvin, että nyt kun tinnitusta ei juurikaan ole, pitää totutella siihen. ;) Muutama linkki tinnuksen poisoppimisesta. Voin aloittaa korvaketjun aiheesta.
http://www.tinnitus.org/home/frame/translations/Fin08/THC1Fin.htm
http://www.tinnitus.org/home/frame/translations/finnish-TRT1.htm

CST:n jälkeen on ollut jopa kuukausien jlk jaksoja, kun korvat ei soi! Ehkä siksi, että ongelma on tullut kuulohermosta. Liekö sitten ollut "kuormittunut" tai kärsinyt venähdysvammasta tai ehkä se arpikudos on häirinnyt sen toimintaa. Ei voi tietää.

Ekan kerran se itse vaurio purkautui vasta CST-hoidossa, koska se heitti mulla niin hirveet oireet päälle touko08-joulukuuksi 08. Nyt vasta joulukuusta eteenpäin voin sanoa, että oireet on lähtenyt väheneen.

Mut niinhän se kuulemma menee CST-ajattelussa: Traumat pitää purkaa ulos, jotta paraneminen voi alkaa. Ensin oireisto pahenee/saattaa pahentua ja sitten alkaa paraneminen. Outoo ...
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 20:26

DirtyDeeds kirjoitti: Vähän sekavalta kuulostaa kyllä. Paras olis tietty, jos saisit sen toimittajan tai Pirjon itsensä vastaamaan kysymyksiin tähän ketjuun?


Fedja oli lähestynyt toimittajaa FB:n kautta. Odotamme innolla tietoa ja tarkennuksia.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Whiplash, Leikkaushoitoa Nebraskassa, Voi Hyvin 2/2009

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 20:34

DirtyDeeds kirjoitti:
KIRURGINEN HOITO TOTEUTETAAN NEBRASKA MEDICAL CENTERISSÄ

- Kirurgista tiimiä johtaa Åke Nyström, MD, PhD, Ortopedisen ja plastiikkakirurgian apulaisprofessori Nebraska Medical Centerin yliopistossa ( Omaha, Nebraska, USA)


Onkohan Äke alunperin Pohjoismaista?

DirtyDeeds kirjoitti:Tri Nyström ja hänen huippuosaava ja kokenut tiiminsä, joka koostuu lääkäreistä ja terveysalan ammattilaisista, on hoitanut yli 600 whiplash-potilasta monista eri maista, esimerkkeinä Ruotsi, Norja, Kanada, Brasilia ja USA. Kirurginen hoito sisältää toimenpiteen, jossa tehdään rajoitettu fasciectomia (pehmytkudoksen osan poisto) trapezius- eli epäkäslihakseen, ja huolellinen tuntohermojen katkaisu.


Ahaa, tätä on siis ehdotettu mun kaverillekin. Mutta eikö tuntohermon katkaisusta seuraa myös tunnottomuus ko. alueelle? Mitähän ihmettä sieltä pehmytkudoksesta poistetaan lisäksi? Arpea, joka painaa? Miksi juuri trapeziukseen? Entä jos kipu tulee kasvoille kolmoishermosta? Tai vaikka kurkkuun 10. aivohermosto? Tai ylipäänsä aivohermoista kallonpohjasta? Eihän siihen trapeziuksen käsittely auta? Vai?

DirtyDeeds kirjoitti:- Potilaan kipu pidetään minimaalisena leikkauksessa kevyellä rauhoittavalla lääkityksellä ja lyhytaikaisella puudutus/nukutuslääkityksellä.


Mielenkiintoista...

DirtyDeeds kirjoitti:- Potilas herätetään aina tarvittaessa leikkauksen edetessä. Tämä menettely on äärimmäisen tärkeä, koska tällä tavalla potilas auttaa kirurgeja löytämään kivun täsmällisen lähtökohdan eli triggeripisteen.
- Potilaan kanssa kommunikointi auttaa kirurgia saavuttamaan optimaalisen leikkaustuloksen.


Tuossa on järkeä.

DirtyDeeds kirjoitti:- Yleensä potilas toteaa vanhan kivun vähenemisen ja liikerajoitteen pienenemisen jo ennen haavan sulkemista.


Kai se sit arpea on, jos kerta liikerajoite poistuu. Mutta eikö ft:llä yms. hoidoilla saisi samaa tulosta mutta hitaammin?

DirtyDeeds kirjoitti:- Jälkitarkastuksien perusteella tulokset ovat hyviä myös pitkällä tähtäimellä suurella osalla potilaita


Olisi kiva tietää, mikä on pitkä tähtäin, koska ei toikaan nyt hirveän vanha menetelmä voi olla.

DirtyDeeds kirjoitti:- Yli 80 % potilaista raportoi, että heidän kipunsa ovat joko kokonaan poissa tai merkittävästi pienemmät. Merkittävä enemmistö potilaista vastaa jälkiseurannassa, että valitsisivat leikkausvaihtoehdon uudestaankin


No, tämä on tärkeintä. Ehkä voimme pommittaa NMC:ä lisää ! :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Jutusta kysymyksiä

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 20:39

fedja kirjoitti:
DirtyDeeds kirjoitti:
fedja kirjoitti:Miten hermojuuriaukkoja voi suurentaa ilman nukutusta???

Ei siinä edes kosketa hermojuuriaukkoihin, nehän ovat luisia, eikä tuossa leikkauksessa kosketa luisiin osiin. Vain pehmytkudososiin kohdennetaan toimenpiteitä.


Niinpä.

Voi hyvin -lehden jutussa taas sanottiin, että leikkauksessa irroteltiin hermopinteitä ja suurennettiin hermojuuriaukkoja :? :? :?


Hmm... No ehkä ne hermoaukkojen maastot "suurenee", kun poistetaan arpee/pehmytkudosta joka siellä painaa/hinkkaa? Voisko olla?? Josko toimittaja vaan ilmaisi asian kömpelösti.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 15 Huhti 2009, 20:41

BTW: Oliko jutussa, paljon kyseinen toimenpide maksaa ja eikö niin, että se menee potilaan omasta pussista - ainakin Suomessa??!!
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Seuraava

Paluu Hoidot ja kuntoutus - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron