Aivovammakeskus Turkuun

Tietoa niskan retkahdusvammasta/aivovammasta. Ehdota hyviä linkkejä palaute-osiossa!

Aivovammakeskus Turkuun

ViestiKirjoittaja fedja » 04 Tammi 2011, 17:06

Turkuun ollaan perustamassa valtakunnallinen aivovammakeskus. Hankeen projektipäällikkönä on aivovammoihin perehtynyt neurologi O.Tenovuo. Aivovammakeskus alkaa toimia täydellä teholla 2012.

Hyvä turku!

Tässä hiukan juttuja aiheesta:

FinnBIRD - Finnish Brain Injury Research and Development (Turun aivovammakeskus)
FinnBIRD - Finnish Brain Injury Research and Development (Turun aivovammakeskus)
19.01.2009

Turun Aivovammakeskushanke on käynnistynyt loppuvuodesta 2006 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kehitysprojektina.

Hankkeen tarkoituksena on perustaa Turkuun kansainvälisen tason keskus, joka panostaa aivovammojen hoidon kehittämiseen, tutkimukseen ja koulutukseen sekä aivovammojen ennaltaehkäisyyn.

Tavoitteena on nostaa aivovammat lääketieteessä sellaiseen asemaan, mikä niille kansanterveydellisen merkityksenkin takia kuuluu, sillä aivovammojen tutkimus ja sitä kautta myös hoidon kehittäminen ovat olleet huomattavan aliresursoituja länsimaisessa lääketieteessä.

Keskuksen toimintatapa tulee perustumaan
 • moniammatilliseen yhteistyöhön
 • hoitoketjuajattelun asiakaslähtöiseen hiomiseen
 • hoitotuloksien paranemiseen tähtäävän kliinisen tutkimuksen tekemiseen yhteistyössä perustutkimuksen kanssa sekä
 • laajaan verkottumiseen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti aivovammojen hoidon kehittämisen, tutkimuksen ja koulutuksen alueella.
Ennaltaehkäisyä toteutetaan epidemiologiseen tutkimukseen nojautuen yhdessä eri yhteistyötahojen kanssa.

Kaiken toiminnan tavoitteena on
 • aivovammojen ilmaantuvuuden väheneminen
 • aivovammojen toipumisennusteen paraneminen
 • hoidon kustannustehokkuuden lisääminen.
Toisin ilmaistuna perimmäisenä tavoitteena on aivovammoihin liittyvän kuolleisuuden, vammautumisen ja kärsimyksen minimoiminen kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Keskuksen puitteissa tehtävän kliinisen työn on tarkoitus alkaa syksyllä 2011 uuden T-sairaalan toiminnan käynnistyessä. Keskuksessa tehtävä tutkimus- ja koulutustyö pyritään käynnistämään jo ennen sitä. Keskuksessa on lähtökohtaisesti tarkoitus hoitaa vain oman sairaanhoitopiirin potilaita, ja hoitotulosten yleiseen nostoon kansallisesti ja kansainvälisesti pyritään siis tutkimus- ja koulutusyhteistyön kautta.

Tältä sivustolta on löydettävissä kaikki hankkeeseen liittyvät tärkeät tiedot.

Lisätietoja antaa tarvittaessa projektipäällikkö Olli Tenovuo, sähköpostiosoite muotoa: etunimi.sukunimi@tyks.fi.


Muuta informaatiota:

Turun aivovammakeskus (FinnBIRD) - Esittelymateriaalia, 19.01.2009
http://www.vsshp.fi/fi/6150
- Yksi esittelydiasarja aivovammakeskushankkeesta löytyy tällä hetkellä

Turku saa aivovammakeskuksen

Turkuun Euroopan ensimmäinen aivovammakeskus
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 05 Tammi 2011, 13:27, muokattu yhteensä 3 kertaa
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja fedja » 04 Tammi 2011, 17:13

Turun aivovammakeskus (FinnBIRD) - Esittelymateriaalia, 19.01.2009
http://www.vsshp.fi/fi/6150
- Yksi esittelydiasarja aivovammakeskushankkeesta löytyy tällä hetkellä

Esittelydiasarjasta poimittua

Hankkeen päätavoitteet:
 1. Perustaa Turkuun kansainvälinen keskus, joka kattaa koko aivovammojen kentän diagnostiikasta, hoidosta, tutkimuksesta ja koulutuksesta ennaltaehkäisyyn
 2. Luoda eurooppalainen neljän viiden keskuksen verkosto, joka toimii läheisessä yhteistyössä keskenään yhtenevin toimintaperiaattein, tavoitteenaan minimoida aivovammoista aiheutuva terveysongelma, niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisestikin

Ongelmat, johon halutaan hankkeella vastata:
 • Terveydenhuollon keskeisiä ongelmia ovat hoidon pirstoutuneisuus, alueellinen epätasa-arvo, hoitosuositusten heikko toteutuminen ja erikoisalojen välisten raja-aitojen vahvuus
 • Terveystutkimuksen alueella merkittäviä ongelmia ovat kliinisen ja perustutkimuksen eriytyminen, kliinisen tutkimuksen näivettyminen sekä merkityksetön näennäistutkimus
 • Lisäksi merkittäviä terveyspoliittisia ongelmia ovat hoitojärjestelmien
  tuottajakeskeisyys sekä terveydenhuollon jälkipainotteisuus
 • Aivovammojen kohdalla erityisongelmia ovat myös puutteellisen hoidon ja diagnostiikan aiheuttamat korvausoikeudelliset ongelmat, näiden aiheuttamat kärsimykset vammautuneelle ja hänen lähipiirilleen ja
  kuormitus sekä terveydenhuollolle että korvaus- ja oikeusjärjestelmille
Miksi juuri Turkuun?
 • Turussa on toiminut 12 vuoden ajan moniammatillinen aivovammojen tutkimusryhmä (noin 20 tutkijaa), joka on saanut myös
  kansainvälistä tunnustusta
 • Turussa on monia aivovammakeskuksen toimintaa tukevia keskuksia (mm. PET-keskus, BioCity, Kognitiivisen Neurotieteen keskus)
 • Turun yliopistolla on pitkäaikainen perinne ja osaamista keskushermostotutkimuksen alalla
Mahdolliset rahoittajat:
  - EU-rahoitus
  - Vakuutusyhtiöt
  - Kansainväliset säätiöt
  - Lääkeyritykset
  - Muut yritykset (esim. autoyritykset)
  - Sosiaali- ja terveysministeriö
  - SITRA, Tekes
  - Sairaanhoitopiiri ja yliopisto
  - Opetusministeriö
  - Suomen akatemia
  - Kaupunki ja seutukunta
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 05 Tammi 2011, 13:29, muokattu yhteensä 5 kertaa
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja fedja » 05 Tammi 2011, 12:55

Turku saa aivovammakeskuksen
Poimintoja:
- Aivovammojen hoitoon ei ole kehitetty yhtään lääkettä. Suuri osa akuuteista aivovammoista jää diagnosoimatta ja hoitamatta, kertoo Turun aivovammakeskuksen projektipäällikkö Olli Tenovuo.
...
Tenovuo jatkaa, että nykytiedon mukaan paras hoito lievään aivovammaan on aivojen lepo.
...
- Ihan viime vuosiin saakka oli sellaista ajattelua, että aivovammapotilaiden pitäisi palata normaaliin elämään mahdollisimman pikaisesti. Se on sallittua, jos normaali toiminta ei kuormita aivoja liikaa. Kuormittavaan työhön tai urheiluun ei heti pitäisi palata.
...
Turkuun perustettavan aivovammakeskuksen on tarkoitus aloittaa TYKSin uudessa T-sairaalassa vuonna 2012. Suunnitelman mukaan keskuksessa työskentelisi 15 - 20 hoitavaa lääkäritutkijaa ja 15 - 20 muuta tutkijaa.

Turkuun perustettava aivovammakeskus alkaa toimia säätiön rahoittamana. Turussa on toiminut 12 vuoden ajan laaja aivovammojen tutkimusryhmä. Toimintaa tukevat muun muassa aivojen kuvaukseen tarkoitetut PET-keskus ja Kognitiivisen neurotieteen keskus.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 25 Tammi 2013, 16:39

http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Arti ... vamma.aspx

Turkuun ainutlaatuinen aivovammahoidon malli
Kansainvälisesti ainutlaatuinen aivovammojen hoitoon ja tutkimukseen erikoistunut toiminta käynnistyy Turussa vuoden alussa. Muista sairaaloista poiketen aivovammahoito yhdistää auttajat moniammatillisesti. Malli luo samalla ainutlaatuisen tietopankin tutkimukselle.

Vielä pari vuotta sitten puhuttiin aivovammakeskuksesta, nyt vain uudesta toimintatavasta, sillä keskuksella ei ole omaa, rajattua toimintatilaa, jonne potilaat saapuvat. Aivovammaojen hoidossa käytetään T-sairaalan uuden hoitoideologian mukaan muun muassa kaikkien hoitoalojen yhteisiä leikkaussaleja.
- Toimintaa on jo osittain käynnistelty, mutta varsinaisesti päätavoitteemme käynnistyy vuoden vaihteessa tapahtuvan organisaatiomuutoksen myötä. Sen jälkeen meillä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen toimintamalli, projektin johtaja Olli Tenovuo sanoo.

Ainutlaatuisuuden luo moniammatillisuus ja monitieteisyys. Aivovammojen hoidossa on koottu yhteen neurokirurgia, neurologia, neuroanestesiologia, neuropsykologia, neuroradiologia ja muut aivovammojen hoitoa tukevat palvelut.

- Aivovammapotilaat ovat olleet potilasryhmä, jonka hoidosta lääketieteen kentässä ei kenelläkään ole ollut kokonaisvastuusta, Tenovuo sanoo.

Aiemman hoitotavan vuoksi osa vammoista on jäänyt kokonaan diagnosoimatta, osalla on jatkohoito jäänyt kesken.

- Nyt me pääsemme kiinni heti alkuvaiheessa ja vastaamme koko hoidosta, Tenovuo sanoo.
Ainutlaatuista tietoa tutkijoille

Turun yliopiston dosentti Tenovuo ennakoi uuden toimintamallin vahvistavan myös tutkimusta. Toiminnan käynnistämisen aikana kolme lääkäriä on jo väitellyt aivovammoista, 11 tekee parhaillaan alaan liittyvää väitöstutkimusta.

- Uusi toimintamalli antaa meille huomattavia lisämahdollisuuksia tutkimukseen. Me olemme kehittäneet tiedonhallintaohjelman ja siihen yhdistettävän hoidon ohjauksen, jossa kerätään tietoa myös tutkimustarkoituksiin, Tenovuo sanoo.

Turkulaisen mallin ainutlaatuinen tietotaito on havaittu myös muualla maailmassa.

Turkulaiset ovat kahdessa, jo rahoituksen saaneessa suuressa kansainvälisessä tutkimuksessa, ja kahdessa, juuri ensimmäiseltä kierrokselta EU-rahoitushaussa jatkoon päässeessä suuressa tutkimuksessa.

- Osaamisemme on syy, miksi meitä kysytään tutkimushankkeisiin mukaan, Tenovuo sanoo.
Osakeyhtiön toivotaan tuovan lisärahaa

Toimintamalli on rakennettu T-sairaalan hoitoideologian varaan. Vuonna 2006 aivovammakeskuksen nimellä luonnosteltu ja kolme vuotta myöhemmin perustettavaksi päätetyn toimintamallin käynnistyminen onkin venynyt T-sairaalan rakennustöiden myötä.

- Meillä on resursseina noin viisi lääkäriä ja saman verran muita ammattihenkilöitä. Sen lisäksi käytämme T-sairaalan uuden hoitomallin mukaisesti yhteisiä resursseja kuten päivystyspoliklinikkaa ja tehohoitoa, Tenovuo sanoo.

Taloudenpidon kanssa kamppaileva sairaanhoitopiiri ei lupaa tässä vaiheessa lisäresursseja aivovammojen hoitoon, joten rahoitusta haetaan ulkopuolelta.

Tyks, Turun yliopisto, Turku Science Park sekä muutama pienempi toimija ovat tätä varten perustaneet FinBIRD eli Finnish Brain Injury Research and Development yhtiön.

- Yhtiö perustettiin kaupallisesti hyödynnettäviä toimintoja varten. Yhtiön kautta voimme esimerkiksi kehittää diagnostiikkaa sekä lääkkeitä ja myydä asiantuntijapalveluja, Tenovuo kertoo.

Yhtiön ajatuksena ei ole tuottaa omistajilleen voittoa vaan kaikki tulot käytetään edelleen hoidon, tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen.
Tyks hoitaa vuosittain 3000 aivovammapotilasta

Suuri osa aivovammoista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Humalajuomisen välttämisen lisäksi Tenovuo neuvoo käyttämään turvavyötä, pyöräilykypärää ja liukuesteitä kengissä.

- Yksi tavoitteemme onkin panostaa ennaltaehkäisyyn. Osa tapaturmista olisi vältettävissä, mutta yllätyksiä tapahtuu aina, Tenovuo sanoo.

Koska aivovammapotilaita on tähän saakka hoidettu Tyksissä muiden sairaaloiden lailla eri osastoilla, Tenovuo joutuu esittämään vain arvion potilasmäärästä. Varovaisen arvion mukaan se nousee reiluun 2500:een, joista osastotasoista hoitoa tarvitsee vajaat 700.

Koko maassa aivovamman saa vuosittain 35 000 suomalaista, joista reilut 1 100 kuolee ja 10 000 invalidisoituu.

- Aivovammaan ei vielä ole lääkettä, mutta apua voidaan kuitenkin antaa, Tenovuo sanoo.

Aivovammat aiheuttavat kaikista sairaus- ja vammaryhmistä eniten menetettyjä terveitä elinvuosia. Aivovammojen aiheuttamiksi kustannuksiksi lasketaankin Suomessa vuositasolla vähintään kaksi miljardia euroa.

Erja Hyytiäinen
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Aivovammakeskus Turkuun

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 16 Huhti 2014, 23:11

Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu


Paluu Artikkelit, kirjallisuus, linkit - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa