Lääkkeiden hintalautakunnassa kuohuu

Tiedota ajankohtaisista asioista ja tapahtumista palstan muille jäsenille!

Lääkkeiden hintalautakunnassa kuohuu

ViestiKirjoittaja elmotin » 06 Touko 2010, 22:11

En tiedä, kuinka monella täällä on käytössä oksikodonilääkitys tai Palladon, mutta kopioin tänne kirjoitukseni Selkäliiton keskustelupalstalta:

Lääkkeiden hintalautakunta on mahdollisesti lopettamassa muutamien lääkkeiden korvaukset, jolloin lääkkeet häviäisivät Suomesta. Kyseessa on ainakin seuraavat valmisteet:

- Oxycontin (Mundipharma)
- Oxynorm (Mundipharma)
- Palladon

Vuoden 2010 alussa Suomessa alettiin myydä Oxycontinin rinnakkaisvalmistetta kauppanimellä Oxycodone Ratiopharm. Kyseinen lääke on pitkään ollut esim. USA:ssa myynnissä. Lääke on periaatteessa perinteistä Oxycontinia vastaava depot-lääke, ja lähes puolet halvempi ilman kelakorvauksiakin. Käyttäjien keskuudessa uusi Oxycodone ei ole innostusta herättänyt, koska mm. vaikutus on ollut epätasaisempi. Jos Lääkkeiden hintalautakunta lopettaa Oxycontinin, Oxynormin ja Palladonin korvaukset, jäljelle jää vain Oxycodone Ratiopharm. Oxynormin kaltaista lyhytvaikutteista opioidia ei ole Ratiopharmilla, joten monilla kivunhoito muuttuisi aika lailla.

Asia etenee niin, että Hintalautakunta tekee asiasta päätöksen 17.5 ja korvaukset häviäisivät 1.6.2010. Näin ollen omat Oxycontin-, Oxynorm- ja Palladon-reseptit kannattaa apteekissa tyhjentää 1.6.2010 mennessä, ainakin maksaa, vaikkei niitä kotiin ottaisikaan. Esim. itse maksan kaikki lääkkeet reseptiltä ennen tuota määräpäivää, ja haen ne sitten osissa.

Mihinkään paniikkiin ei ole syytä mennä, mutta ainakin henkisesti kannattaa tilanteeseen varautua. Vaikka kelakorvaus päättyisikin, ei lääke kuitenkaan ihan heti Suomesta häviä, toivottavasti. Varotoimenpide on se, että ennen määräpäivää lääkkeet apteekissa maksaa resepteistään. Apteekista voi asiaa yrittää tiedustella, mutta veikkaisin, että korkeintaan proviisorit asiasta tietävät.

Seuraan tilannetta ja saan toivottavasti heti tuon 17.5. jälkeen tietää, mitä Hintalautakunta päätti. Tiedotan asiasta tännekin heti, kun vain tiedon saan! Ja huomioikaa vielä, että varmasti mitään ei ole päätetty, joten voi olla, että osa lääkkeistä tai kaikki jäävät korvauksenalaisiksi.
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 07 Touko 2010, 00:02

Olipa hyvä kun sanoit Elmotin!! Kiitos!

Hyalgan-nivelinjektiolle kävi hetki sitten vähän samalla tavalla. 1.5.2010 hinta pompsahti 30 e:sta 50 euroon, kun Kela-korvattavuus loppui. :( Fyssari soitti viimeinen päivä, että meehän nyt tyttö apteekkiin nopeeasti, siellä on resepti sulle. :) Ja mä juoksin.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 07 Touko 2010, 00:31

Kiitoksia tiedosta, E! Mullakin on Oxynormia kaapissa...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja elmotin » 08 Touko 2010, 17:24

Tässä vielä aiheeseen liittyen infoa mahdollisesti Suomeen tulevasta uudesta lääkkeestä:

Suomessa myyntilupaa odottaa Mundipharman Targin/Targinact, jossa vaikuttavina aineina ovat oksikodoni ja naloksoni. Kyseessä on depot-tabletti, jossa naloksoni estää opioidista aiheutuvan ummetuksen syntymistä. 1064 potilaan koeohjelmassa todettiin, että Targin oli kivunlievitysvaikutukseltaan Oxycontinia vastaava, mutta aiheutti vähemmän ummetusta. Jopa 90% opioidilääkitystä käyttävistä esiintyy ummetusta ja ummetus on usein alihoidettu vaiva.

"Opioidit helpottavat kipua kiinnittymällä aivoissa ja selkäytimessä sijaitseviin opioidireseptoreihin vähentämään kivun tuntua. Opioidit voivat myös kiinnittyä perifeerisiin opioidireseptoreihin suolistossa häiriten lihasten kykyä supistua, mikä puolestaan hidastaa ohutsuolen liikkuvuutta. Ne vaikuttavat myös eritykseen ja lisäävät nesteiden imeytymistä suolistossa, kuivattaen suoliston sisällön ja estäen sisällön kulun ruuansulatusjärjestelmän läpi. Tuloksena on opioidista johtuva ummetus. Sen alhaisesta hyötyosuudesta johtuen suun kautta otettuna Targinin naloksonikomponentti toimii ainoastaan paikallisesti perifeerisissä opioidireseptoreissa suolen seinämissä. Tämä estää huomattavissa
määrin opioidia sitoutumasta näihin reseptoreihin, estäen oksikodonin vaikutuksen
ruuansulatusjärjestelmään ja vähentää huomattavasti opioidista johtuvan ummetuksen riskiä auttaen näin säilyttämään suolen normaalin toiminnan. Oksikodoni, Targinissa oleva opioidi, imeytyy suolistoon ja kulkeutuu kaikkialle kehoon. Se sitoutuu myös keskushermostossa (selkäytimessä ja aivoissa) sijaitseviin opioidireseptoreihin antaen näin kivun lievitystä."

Saksan kipuyhdistyksen puheenjohtaja tohtori Gerhard Müller-Schwefe kommentoi Targinia seuraavasti:
Targin merkitsee huomattavaa kehitystä vakavan, kroonisen kivun hoidossa. Meidän kipua hoitavien lääkäreiden on varmistettava, ettemme hoida potilaitamme ainoastaan mahdollisimman sopivilla opioideilla kivun hallitsemiseksi vaan hoidon on myös pyrittävä minimoimaan opioideista johtuvan ummetuksen esiintyvyys ja vaikutus, koska ummetuksella saattaa olla erittäin suuri vaikutus potilaan elämänlaatuun.

Kyseinen lääke on saanut 2008 hyväksynnän ns. tunnustamismenettelyn kautta seuraavissa Euroopan valtioissa: Alankomaat, Belgia, Itävalta, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Kypros, Luxemburg, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska. Saksassa lääke lanseerattiin nopeutetusti jo 2006, mutta muissa Euroopan maissa lanseeraus tapahtuu vuodesta 2009 eteenpäin. Tässä linkki Targinia koskevaan artikkeliin:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Q7lV8dRhW7oJ:www2.prnewswire.com/mnr/targin/36704/docs/36704-Finnish_Release.pdf+naloksoni&hl=fi&gl=fi&pid=bl&srcid=ADGEEShXXowH4oEnBgUmP7NctyvYVRxEniLMIkG6V9Xb_uZ64xq2K5rKSkXolIaphbBy4ML7ML2eScbP15fbMM7LFIpm7L0bkbhcfj2HbvoB2PPKdx1EZz3QErjL6KI5OQULEyMCVL8J&sig=AHIEtbTOoAmMbmhp-7_RYTevm1aoNrRPbw

Olipa pitkä linkki, johtuu siitä, että on googlen kautta haettu dokumentti. Lainatut kohdat suoraan artikkelista, muut kirjoittamaani tiivistelmää.

Omana lisäyksenä vielä se, että Suomessa on käytössä buprenorfiinia sisältävä lääke Suboxone, jossa on myös naloksonia. Kyseistä lääkettä käytetään opioidikorvaushoidossa Subutexin sijaan (subutexin väärinkäyttöongelman takia), mutta sitä voisi periaatteessa käyttää ihan kivunhoidossakin. Kyllähän Temgesiciäkin ja Norspania käytetään kivunhoidossa, ja niissä on sama vaikuttava aine buprenorfiini. Suboxone toimii siis monin tavoin samalla tavalla kuin tuo Targinkin, enkä ihmettelisi, jos jossain vaiheessa Suboxonea käytettäisiinkin kivunhoidossa.
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48

ViestiKirjoittaja elmotin » 24 Touko 2010, 21:04

No niin, hintalautakunta on päättänyt seuraavaa:

Palladonin ja OxyNORMIN kelakorvaus säilyy ennallaan! Oxycontinin (Mundipharma) kelakorvaus loppuu 30.9.2010, jonka jälkeen lääkettä edelleen saa, mutta siis ilman kelakorvausta. Kelakorvauksen saa sen jälkeenkin geneerisestä oksikodonista, eli tuotenimi Oxycodone Ratiopharm.
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48


Paluu Ajankohtaista nyt!

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa