MTV3, Aivovammojen hoito, J.Sarajuuri

Tiedota ajankohtaisista asioista ja tapahtumista palstan muille jäsenille!

MTV3, Aivovammojen hoito, J.Sarajuuri

ViestiKirjoittaja fedja » 04 Helmi 2010, 18:47

MTV3. Aivovammoista. Asiantuntijana neuropsykologi Jaana Sarajuuri Käpylän kuntouskeskuksesta.

3.2. Aivovammojen hoito retuperällä

http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/jaksot.shtml?1048476

Aivovauriosta voisi puhua Suomessa hiljaisena epidemiana. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon aivovaurioisia Suomessa elää, mutta pelkästään aivovamma on diagnosoitu sadallatuhannella suomalaisella. Lisäksi kymmenillätuhansilla on aivoverenkiertohäiriö, erilaisia dementoivia sairauksia tai aivokasvain.

Aivovaurioiden neuropsykiatrinen hoito jää kuitenkin usein tekemättä. Aivovaurioiselle tulee käytös- ja mielialaoireita, joita hän ei itse pysty tunnistamaan. Aivovaurioitunut tyypillisesti väsyy aiempaa nopeammin, käsittää asiat hitaammin, saattaa toimia impulsiivisesti, hermostua hyvin pienestä, sotkea sanoja tai unohdella asioita. Omaiset huomaavat muuttuneen käytöksen, sairastunut ei.

-Nämä ihmiset eivät ole psyykkisesti sairaita, vaan heillä on elimellisestä syystä, itse aivovauriosta johtuvia oireita, kertoo neuropsykologian erikoispsykologi Jaana Sarajuuri Invalidiliitosta.

Kukaan ei tiedä, kuinka suuri osa aivovaurioisista lopulta saa tarvitsemaansa elintärkeää kuntousta.

-Meillä Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksessa kuntoutetaan vuosittain kolmesataa potilasta ja me olemme Suomen suurimpia kuntouttajia, Sarajuuri kertoo.

Elämä vaakalaudalla

Uusia, vakavia aivovammoja diagnosoidaan noin 2000 vuosittain, mutta hoitoa saavat vain sadat vammautuneet. Ilman kuntoutusta aivovaurioinen on vaarassa syrjäytyä täysin.

-Pään vaurion jälkeen ihmisen koko elämä on vaakalaudalla, työkyky, taloudellinen tilanne ja ihmissuhteet. Siinä tilanteessa potilaalla ei ole toimintakykyä lähteä välttämättä ajamaan omaa asiaansa, Sarajuuri sanoo.

-Ilman apua ihminen yrittää ratkaista tätä aivovaurion aiheuttamaa tilannetta yksin niillä aivoilla, joissa vaurio on tapahtunut.

Aivovaurioisella on keskivertoväestöä selkeästi korkeampi riski sairastua masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön. Myös itsemurhariski on korkeampi.

Myös aivovaurioisen omaiset sairastuvat selkeästi keskivertoväestöä useammin vakavaan masennukseen.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Paluu Ajankohtaista nyt!

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron