Traumaperäinen stressihäiriö

Muut vammat/sairaudet kuin niskaongelmat (Selkäsairaudet, fibromyalgia, reuma, jne.)

ViestiKirjoittaja Zarru » 27 Tammi 2010, 16:15

Yritän muotoilla vastaukseni vielä selkeämmin.

Minäkään en ole tarkoittanut vertailla aivovammaa mihinkään tms. En vertailla ylipäätään mitään tai esittää omia uskomuksiani, vaan vain toistin sen minkä tapaamani psykiatrian erikoislääkäri minulle kertoi.

Pointtini oli ainoastaan se, että tapaamani asiantuntijan mukaan posttraumaattinen stressireaktio on laajemminkin viljelty muotidiagnoosi, sekä se että kun siitä ei ole kyse voi ko. diagnosoinnilla saada paljon haittaa aikaan, ja myös muistuttaa siitä että etenkin tapaturmatapauksissa sitä diagnoosia ei kannata niellä pureksimatta jos yhtään epäilee muuta.

Omien kokemusteni ja muiden tapaamieni ihmisten kokemusten kohdalla tämä on ollut HYVIN tärkeä muistutus, siksi paikallaan myös tätä aihetta käsittelevässä ketjussa.
Zarru
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Maalis 2009, 22:29

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 27 Tammi 2010, 19:08

Hyvin muotoiltu, käsitin nyt! Millä perusteella Zarru se työterveyslekuri diagnosoi sut? Ilman testejä, eli keskusteluun ja oireisiin perustuen? :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Zarru » 27 Tammi 2010, 19:55

Hyvä :)

Juu, muutaman minuutin keskustelun perusteella, ja lausunnossa oli kaikenlaista muutakin pöyristyttävää tekstiä. Se oli sinä syksynä (onnettomuus oli käynyt alkukesästä) kun turhaan apua hain, ja olin jo aika poikki sekä fyysisesti ja henkisesti, olihan minulla takanani iso selkäleikkaus, ja kuukausia ollut jo painolastinani täysin diagnosoimattomat aivovammat, niskavammat, selkäytimen vammat ja kaularankavammat. Silti nyt tapaamani asiantuntijan mukaan posttraumaattisen stressireaktion kriteerit EIVÄT täyttyneet oireideni perusteella, saati että ko. lääkärillä olisi ollut edes valtuuksia moista diagnoosia tehdä.

Nyt Käpylästä laitoimme myös potilasvahinkoilmoituksen menemään, siinä mainittiin myös tuo ko. työterveyslääkärin laatima E-lausunto.

Varmaan joillekin tuo onkin se oikea diagnoosi, mutta tosiaan kannattaa olla hyvin tarkkana sen kanssa kuitenkin, koska monilla sillä tunnutaan kuittaavan asioita mitä sillä ei kuulu kuitata.
Zarru
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Maalis 2009, 22:29

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 27 Tammi 2010, 22:58

No huh huh! tuolle diagnoosille siis. Kova oli luotto omaan osaamiseen. :(
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

postraumaattinen

ViestiKirjoittaja puzzihouzu » 08 Helmi 2010, 20:32

Zarru on kertonut postraumaattisesta steressi reaktiosta, juuri samoin on käynyt itsellenikin.

Tuo "neuropsykiatri" josta zarru kertoi, totesi minut ko.diagnoosista vapaaksi. Samalla hän kertoi että tuo pstd muoti on alkanut estonian uppoamisen jälkeen. lisäksi hän totesi että kyseisen diagnoosin voi antaa vain psykiatri, EI siis esim. neurologi.

Jos oikein muistan?
Dementikkokerhon ryhmäkuva otettiin lämpökameralla.
puzzihouzu
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 15 Tammi 2010, 00:27

ViestiKirjoittaja Zarru » 08 Helmi 2010, 20:50

Muistat oikein, niin hän kertoi. Ja myös tuosta että ko. diagnoosista on tullut oikein muotidiagnoosi joka lätkäistään aivan liian helpolla joskus vaikka, kuten sun ja mun kohdalla, ja varmaan monien muidenkin kohdalla, diagnoosin kriteerit eivät edes täyty eikä ko. lääkärillä välttämättä ole pätevyyttä ja oikeutta sellaista diagnoosia edes tehdä.

Tosiaan, väärin käytettynä paljon haittaa aikaansaava diagnoosi jota saa sitten oikoa, monella jää varmaan oikaisematta :?
Zarru
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Maalis 2009, 22:29

ViestiKirjoittaja elmotin » 22 Maalis 2010, 21:57

....
Viimeksi muokannut elmotin päivämäärä 21 Tammi 2011, 00:10, muokattu yhteensä 1 kerran
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48

Re: EMDR

ViestiKirjoittaja fedja » 28 Maalis 2010, 15:28

Tervehdys Elmotin. Nyt vasta sain luettuasi ensimmäisen tekstisi PTSD:stä.

PTSD:ssä ja aivovammassa näyttää olevan todella paljon samanlaisia elementtejä

Seuraavat kohdat voivat hyvinkin johtua aivovammasta.

4. Jatkuva kohonneen vireystilan oireita, joita ei esiintynyt ennen traumaa, ja jotka ilmenevät vähintään kahdella seuraavista tavoista:

6.Häiriö aiheuttaa kliinisesti merkittävää kärsimystä tai haittaa sosiaalisella, ammatillisella tai muulla tärkeällä toiminnan alueella


Nämä kaksi seuraavaa kohtaa taas kertovat traumaperäisestä. Paitsi taas reagiontiherkkyyden turtuminen voi hyvinkin olla peräisin aivovammasta.
2.Traumaattinen tapahtuma koetaan jatkuvasti uudelleen yhdellä tai useammalla seuraavista tavoista:

3. Traumaan liittyvien asioiden jatkuva välttäminen ja yleisen reagointiherkkyyden turtuminen, joita ei esiintynyt ennen traumaa, ja jotka ilmenevät vähintään kolmella seuraavalla tavalla:


Samoin poimin lauseita, jotka täsmäävät retkahdusvamma/aivovammassa tapahtuviin reaktioihin.
Lisäksi on olemassa viivästyneenä alkanut häiriö, jossa oireet ovat alkaneet vähintään kuusi kuukautta stressitekijän esiintymisen jälkeen.
...
Diagnostisesti traumaperäinen stressireaktio voi olla vaikea määrittää, sillä henkilö ei yleensä itse kerro traumasta, vaan valittaa kärsivänsä esimerkiksi unihäiriöstä. Henkilö ei välttämättä itse edes muista onnettomuuden tapahtumia, jos hänellä on amnesia. Amnesia tarkoittaa muistinmenetystä, eli ihminen ei pysty palauttamaan mieleensä aikaisemmin tapahtuneita asioita. Amnesia jaetaan anterogradiseen amnesiaan, jossa ihminen ei pysty tuottamaan uusia muistoja jonkun tietyn ajanjakson jälkeen sekä retrogradiseen amnesiaan, jossa ihminen ei pysty palauttamaan mieleensä jonkun tietyn ajan muistoja ( esimerkiksi traumatapahtumia).
...
Kohonneeseen vireystilaan liittyvistä oireista tärkeimpiä ovat unihäiriöt, joita esiintyy käytännössä kaikilla traumaperäisestä stressireaktiosta kärsivillä. Henkilöillä esiintyy myös autonomisen hermoston oireilua, esimerkiksi sydämentykytystä ja paniikkikohtauksen kaltaisia tiloja.

Erityisesti tuo amnesia voi hyvinkin olla aivovammaperäistäkin. Samoin vireystilahäiriöt ja unihäiriöt voivat olla aivovamman seurausta. Autonomisen hermoston oireilu on hyvinkin yleistä retkahdusvamman jälkeen ja sydämentykytys. Autonomisen hermoston oireilu voi outona ilmiönä aiheuttaa paniikki-tyyppistä oireilua. Samoin masennus on melko yleistä aivovamman saaneilla.

Merkittävä oire, joka kertoo, että ehkä kyse voi olla myös PTSD:stä tai että aivovamman lisäksi on henkilöllä PTSD, ovat seuraavat asiat:
...tunnusomaisimpia ovat uudelleen toistumisen ja kokemisen oireet. Järkyttävä kokemus toistuu painajaisunina ja aiheuttaa ahdistuksen lisääntymistä henkilön joutuessa tekemisiin traumasta muistuttavien asioiden kanssa, mikä altistaa välttämiskäyttäytymiselle. Lisäksi joillain esiintyy voimakkaita dissosiatiivisia ilmiöitä, eli flashbackejä.


Eli koontana tekstistäsi. Aika lähellä joiltakin osin ovat PTSD:n ja aivovamman oireilu toisistaan. On tosi tärkeä, että näitä kahta asiaa ei sekoiteta toisiinsa ja potilas saa oikean diagnoosin toisesta tai molemmista asioista. On melkoinen katastrofi, jos aivovamma jää diagnosoimatta ja tämä henkilö saa sen sijaan PTSD:n. Toisaalta, jos aivovamman saaneella on lisäksi PTSD, niin ilman PTSD diagnoosia henkilö on melkoisesti tuuliajolla. Jos henkilö on ollut tapaturmassa/kolarissa, jossa on aivovamman/retkahdusvamman mahdollisuus (mikä on melkein aina), potilasta pitäisi olla arvioimassa myös näihin vammoihin perehtynyt fysiatri ja neurologi. Yleensäkin PTSD:tä diagnosoivan psykiatrin olisi hyvä olla perehtynyt myös aivovamman oireisiin. Samalla myös aivovamman tehneillä lääkäreillä tulisi olla tieto PTSD oireistosta tai arvioituttaa asia neuropsykiatrilla. Jos kolarin tapahtumat tai vammautuminen on henkilölle kauhukokemus ja/tai vaikea asia, niin hyvä sitä olisi käsitellä joko terapiassa tai läheisten kanssa puhumalla.

Omalla kohdalla tilanne meni niin, että oireisto alkoi 6vrk vammautumisen jälkeen. Itse tapaturmasta en muista kuin jälkitilan. Sen sijaan 6 vrk päästä oireina voimakas autonomisen hermoston oireisto, pahoinvointi, päässä mieletön paine, tunne silmien pullistumisesta ulos, näköhäiriöt, melunsieto olematon, tunne-elämän muutokset, jalkojen/käsien kuumotus/kylmyys, hikoilu ja palelu vuorotellen, huono tärinän sieto, yms. En ollut osannut tapaturman jälkeen kertoa kunnolla mitä oli tapahtunut. Oireitten alettua en tajunnut mennä lääkäriin, enkä osannut kertoa sen hetkistä oireistoa hieman myöhemmin tavanneelle lekurilla ja psykologille, joten kukaan ei tajunnut ajatella aivovamman mahdollisuutta, vaikka jotkut oireet selkeästi tulevat sieltä. En edes osannut aluksi yhdistää oireilua pyörätapaturmaan, ja sen takia ei kukaan muukaan. Koko asia meni paniikkihäiriön ja mielen sekavuuden piikkin. Elämä oli trilleri luokan kauhukokemus oireitten alkamisen jälkeen. Tapaturman jälkeen en pelännyt esim. pyörällä ajoa. Sen sijaan voimakas vahingoittumisen pelko tuli. Ei tullut mitään tunnereaktioita kertoessani onnettomuudesta, mutta kertoessani oireitten alusta, itkin vielä 6 vuoden jälkeenkin onnettomuudesta. Näin oireiden alun jälkeen jatkuvasti painajaisia, mutten onnettomuudesta, vaan ihan muista asioista. Itse ajattelin, että tuo oireitten alku oli itselleni se psyyken hallintakyvyn ylittävä asia ja käsittämättömän suuri järkytys, kun koko persoona ja kehon fysiologinen hallinta muuttuu äkkiä ja voimakkaasti. Koskaan ei asiaa varsinaisesti diagnosoitu PTSD:ksi, mutta terapiassa kauhukokemusta käsiteltiin EMDR:n keinoin. Toisen tapaturman jälkeen en tahtonut aluksi uskaltaa lähteä ylittämään katua, enkä tahtonut uskaltaa mennä auton kyytiin, joten siinä oli selkeästi psyykkistä reaktiota. Edelleen autossa matkustaminen on epämiellyttävää ja pelottavaa, mutta sen epämiellyttävyydessä voi osaltaan olla mukana myös aivovamman aiheuttamaa reaktiota.

Tuosta EMDR hoidosta ja sen kokemuksista vastaan myöhemmin.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Edellinen

Paluu Yleinen keskustelu - (Selkävammat ja selkävaivat + Muut sairaudet)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa