HS 4.5.2009/Selkä: Selkähiiri paljastaa jumittuneen nikaman

Muut vammat/sairaudet kuin niskaongelmat (Selkäsairaudet, fibromyalgia, reuma, jne.)

HS 4.5.2009/Selkä: Selkähiiri paljastaa jumittuneen nikaman

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 05 Touko 2009, 13:47

Hesarista löytyi mielenkiintoinen juttu SELKÄHIIRESTÄ, jota voidaan käyttää apuna selkärangan liikkuvuuden ja ryhdinkin diagnosoinnissa. Kirjoitan jutun auki tähän.


Selkähiiri paljastaa jumittuneen nikaman


YHTEENVETO - Laite on nopea ja melko tarkka
- Spinal Mouse, selkähiiri, on kehitetty Münchenin yliopistossa 1980-luvulla. Sveitsiläinen Idiag AG toi sen myyntiin 2001
- Selkähiiri on apuväline, jota käytetään selkärangan asennon ja liikkeiden mittaukseen
- Laite on todettu yliopistotasoisissa tutkimuksissa lähes yhtä tarkaksi kuin röngen. Sitä on helppo käyttää.
- Laite soveltuu hoitotulosten seuraamiseen ja työterveydenhuollon apuvälineeksi ja motivoijaksi
- Laite mittaa selän asentoa noin 400-600 mittauspisteen kautta ja vertaa mittaustulosta viitearvoihin. Vertailukohtana ovat 180 ihmisen arvot. Koska ihmisen rakenne on hyvin samanlainen, laite tunnistaa poikkeamat.
- Selkähiiri ei korvaa röntgeniä eikä fysioterapeutin tai lääkärin diagnoosia, mutta toimii apuvälineenä.
- Lisätietoa: www.medicaltech.fiLaite mittaa selkärangan poikkeavuudet

Heikki Ropponen seisoo ilman paitaa vastaanottohuoneessa, ja ft Jari Kuusisto vetää tietokonehiiren näköistä laitetta pitkin Ropposen selkää. Hiiren klikkauksella tietokoneen näyttöön piirtyy viivakuva ihmisen selkärangasta. Laite on Spinal Mouse, selkähiiri, jonka avulla voi mitata selkärangan poikkeavuuksia. Sen käyttö on yleistynyt Suomessakin lääkäriasemilla, fysioterapiassa, työterveyshuollossa ja joissakin isoissa sairaaloissa.

Kuusisto tutustui selkähiireen ollessaan töissä Sveitsissä. Laite on todettu ketteräksi apuvälineeksi. Mittaus hiirellä on halpaa verrattuna röntgeniin, ja tulos on tarkkuudeltaan lähes samaa luokkaa.
- "Esimerkiksi kuntoutettavalla tai huippu-urheilijalle se voi antaa nopeasti tietoa jonkin harjoitteen tehokkuudesta", Kuusisto sanoo.

Uusi klikkaus, ja kuvaruudun piirros muuttuu kolmiulotteiseksi, oikean selkärangan näköiseksi ja vastaa lähes täydellisesti Ropposen rankaa.
- "Kohtuullisessa kunnossa", kuuluu arvio.
- "Nikamien välit ovat aika harmoniset. Tästä alhaalta on vähän auki, ja tuolta vetää vinoon. Alimmainen väli ei liiku, ja toiseksi alimmassa on siksi yliliikkuvuutta", kuuluu asiantuntijan arvio.

- "Rangan kaaret ovat iän mukaiset, ja rintarankakin tuntuu liikkuvan", Kuusisto vielä sanoo. "Yleensähän istumatyöläinen painuu juuri rintarangasta kasaan, ja seurauksena tulee niska- ja päänsärkyjä."

Ropponenkin on tullut mukaan työterveyden tutkimuksiin alun perin juuri niska- ja hartiajumpan kautta. Hänelle aiemmin tehty välilevynpullistuman leikkaus on vähentänyt nikamien liikkuvuutta leikkausalueella. Kuusisto osoittaa sen näytöltä.

- "Pitää paikkansa", Ropponen vahvistaa. "Sama todettiin myös röntgenissä."

Fysioterapeutit Lamberg ja Kuusisto keskustelevat sopivista liikkeistä ja toteavat, että syviä lihaksia pitäisi harjoittaa edelleen, ja rangan tiukkojen osien liikkuvuutta lisätä. Sopivia lajeja olisivat vaikka lattiavoimistelu, soutu, sauvakävely ja vesijumppa.

- "Sekin motivoi, kun näkee heti, millaisessa kunnossa selkä on", Lamberg huomauttaa.

Laite antaa myös nopeasti tietoa kuntoutuksen tai harjoitteen tehokkuudesta. Usein laite paljastaa, että vain pieni osa selästä on heikossa kunnossa, ja sekin on korjattavissa fysioterapian ja liikunnan keinoin.

- "Ja joskus selkärangassa ei ole mitään vikaa. Sitä vain huolletaan väärin."

Mutta jos vauriota tai jumiutunutta paikkaa ei tunnisteta, moni jättää kipujen takia liikunnan kokonaan, mikä voi pahentaa tilannetta.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja millakiss » 27 Tammi 2011, 19:56

Kehittelyn paikka olisi vielä siinä, että hiirtä klikkaamalla saisi nikamalukon auki. Meikäläisen fyssari ei nimittäin saa rankaa auki.
millakiss
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 69
Liittynyt: 11 Tammi 2009, 23:45

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 27 Tammi 2011, 22:02

millakiss kirjoitti:Kehittelyn paikka olisi vielä siinä, että hiirtä klikkaamalla saisi nikamalukon auki. Meikäläisen fyssari ei nimittäin saa rankaa auki.

Tåtta. Se olis aika kätsää. Silloin sen vois tehdä vaikka ite kotonassa...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu


Paluu Yleinen keskustelu - (Selkävammat ja selkävaivat + Muut sairaudet)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa