Prolaktiini ja niskavamma

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Prolaktiini ja niskavamma

ViestiKirjoittaja fedja » 14 Syys 2012, 16:39

Otteita tekstistä HYPERPROLAKTINEMIA, eli prolaktiinin liikaeritys
Oulun yliopisto/OYS
Sisätautien klinikka
sis sl Seija Riihimäki
23.5.2002
http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/020523.html

Aivolisäkkeen etulohko syntetisoi kuutta hormonia; prolaktiinia, kasvuhormonia, tyreotropiinia (TSH), kortikotropiinia (ACTH) ja gonadotropiineja (FSH ja LH). Aivolisäkkeen toimintaa säätelevät hypotalamuksen neurosekreetio, perifeeristen hormonien takaisinkytkentä ja itse aivolisäkkeen tuottamien hormonien oma para- ja autokriininen säätely.

Hypotalamuksen ja aivolisäkkeen yhteyden katkeaminen suurentaa välittömästi prolaktiinipitoisuutta. ... Eritys kiihtyy nukahtamisen jälkeen ja erityshuiput keskittyvät yöhön.

Fyysinen ja psyykkinen stressi suurentavat prolaktiinipitoisuutta.

Jos seerumin prolaktiinipitoisuus on suurempi kuin 5 000 mU/l (viitealue miehillä < 320 mU/l, naisilla < 530 mU/l), hyperprolaktinemian todennäköisin syy on prolaktinooma eli prolaktiinia tuottava aivolisäkekasvain.

Fertiili-ikäisillä naisilla hyperprolaktinemia aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, maitovuotoa ja lapsettomuutta.

...prolaktiinitasoa suurentavat esim. metoklopramidi, neuroleptit (fentiatsiinit, butyrofenonit), risperdoni, antidepressiivit (amitriptyliini, imipramiini, sulpridi, fluoksetiini) ja verenpainelääkkeet metyylidopa ja reserpiini. Verapamiili nostaa prolaktiinipitoisuutta tuntemattomalla mekanismilla. Opiaatit ja kokaiini nostavat prolaktiinipitoisuutta. Estrogeeni lisää prolaktiinin eritystä.

Hypotyreoosi herkistää hyperprolaktinemialle. ... Hoitamalla hypotyreoosi prolaktiini normaalistuu.

Rintakehän ja selkäytimen vammat lisäävät prolaktiinin eritystä ilmeisesti neuraalisella mekanismilla. Hypotalamuksen ja hypofyysin kasvaimet voivat aiheuttaa hyperprolaktinemian varsivaurion mekanismilla. Varsivaurio voi syntyä myös kallovamman pohjalta. Prolaktiinipitoisuus on korkea kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla, koska prolaktiinin clearance on pienentynyt.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron