Vinkkejä ekalle neurologikäynnille

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Re: Käynti neurologilla

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 31 Touko 2011, 01:21

Moi Jaana!

Hitsi, kun ei kukaan ehtinyt vastata tähän ketjuun sinulle. Nyt kun muistelen omaani, niin taisi olla samaa settiä. Tosin menin päivystyksen kautta istuttuani ensin 3 h aulassa venaamassa neuroa. Tehtiin lihasvoimatestit, tasapainotestit, samalla tavalla tutkittiin kallonpohjan lihakset ja vähän niskan liikkuvuutta. Otettiin EKG ja verikokeet ja siinä kaikki. Lääkäri lähinnä nauroi huimaukselle, joka oli kestänyt vain kuukauden. Mulla meni siis kuukausi, ennen kuin pääsin yleislekuria pidemmälle näytille julkisella.

Neuron tapaaminen oli hyvin rutiininomainen suoritus, ja lähinnä tuli mieleen, että lähettänyt yleislekuri vain halusi antaa mulle mielenrauhan sillä, että olin tavannut neuron. EI puhettakaan mri:stä, CT:stä tms., koska ei mitään aivo- tai ydinperäiseen viittaavaa. Tilanne olisi ollut aivan toinen, mikäli olisin lyönyt pääni tai tapaturma olisi ollut kuulemma "merkittävä" esim. autokolari tai putoaminen korkealta. Neuro oli lähinnä huvittunut siitä, että yleislekuri oli lähettänyt kaatuneen potilaan neurolle. Asenne oli, ettei kaatumisesta voi syntyä mitään vakavaa.

Siinä sitten yritin selittää, etten edes muista viimeisen kuukauden tapahtumia kunnolla, kaikkialle sattuu ja kropassa menee pelkkiä sähköiskuja, huimaa jatkuvasti, näen kuvioita, korvat soi, en pysty nielemään ja muisti/keskittyminen yms. pragaa pahemman kerran mutta neuro pysyi kannassaan, että ne eivät voi olla pääperäisiä vaan enemmän tension neck -tyyppistä. Ja vaikka kerroin tapaturmista (kaksi vielä peräkkäin), ei hän muuttanut kantaansa. Halusi minut ulos ja oikeasti sairaan potilaan sisään, siitä ei jäänyt epäilystäkään. Tukihenkilöni mukaan neuro oli todennut vielä lähetteestä, jossa yleislekuri viittasi epäiltyyn aivo/ydinkontuusion jälkitilaa, että "hieman yliampuvaa".

Lopulta taisin saada Sirdaludia ja kehoituksen ottaa iisisti. Ja jossei oireet parane 4 kk:ssa, piti hakeutua omalekurin kautta uudelleen jatkotutkimuksiin. Tässä vaiheessa luovutin ja aloin asioida yksitellä, joskin fysiatrilla, koska olin ensin päätynyt netin kautta retkahdusvamma/kalvo-oireilu -diagnoosiin ja löytänyt sattumalta vastaanoton, jossa niihin oltiin erikoistuttu. ;)

Jaana kirjoitti:Puoli tuntia ja juttelua. Tutkimuksia: purista lääkärin käsiä, vedä kyynärpäillä lääkärin kyynärpäitä ja työnnä. Kokeili takaraivon lihaksia "onko kipeät" ja käsillä punnerrus seinää vasten. Siinäpä ne tutkimukset. Edes huimausta ei tutkittu, voisiko se kuitenkin tulla jostain muusta syystä, ei poissuljettu esim. verisuoniongelmia. Olisi voitu varmaan hoitaa puhelimitsekin. Sitten joku lihaskoe, joka on verikoe. Eikö tosiaan mitään muuta tutkita näillä vastaanotoilla? Vaikka tämä on julkista sairaanhoitoa, niin koen maksavani jälleen kerran täysin turhasta. Nyt joudun taas etsimään tietoa googlesta ja se ei ole oikein.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja japexs » 31 Touko 2011, 17:53

Suosittelisn Helsinkin matkaa Mehiläiseen (ympyrätalo) siellä pari hyvää neurologia , saisit kerralla jotai mustaa valkoselle!! :wink: Onhan se kallista, mut hyötykin toista luokkaa....Kannattaa kirjottaa paperille omat ongelmat, missä tilanteissa tulee,ym sellanen lyhyt, mutta kaikki ongelmat tulisi siinä selville. Voi sitten antaa neurologille, koska ei itse muista kaikkea vastaan otolla kertoa!! Näin olen itse toimina!! Pyydä itselle Mri-kuvat, jotta voit näyttää yksityilääkärille.

Nyt pitäisi olla korkeamman oikeuden päätös yhdestä liikenneonnettomuudesta, josta lääkäri joutui kokonaan vastuuseen, väärästä lausunnosta. Oli määränä raskaanajoneuvon kuljettajan työelämään, vaikka oli todettu kaularankaongelmia. Kuljettajalle tuli työssä sairaskohtaus ja ajoi tieltä ulos talonseinään. Vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta vahinkoja, koska kuljettaja ei olisi saana ajaa ajoneuvoyhdistelmää. Käräjillä, hovissa ja korkeinoikeus määräsivät lääkärin syylliseksi, koska tämän olisi pitänä ottaa vammat ja ongelmat vakavasti.
japexs
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 59
Liittynyt: 08 Huhti 2009, 19:50

ViestiKirjoittaja kojootti » 31 Touko 2011, 18:17

Jaana: CT on tietokone kuvaus eli ns viipalekuvaus
kojootti
kojootti
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 446
Liittynyt: 03 Maalis 2011, 14:34

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Touko 2011, 21:38

Neurokirurgien tietämys tästä vammasta ei yleisesti ole kaksinen. Melkein kannattaisi etukäteen ottaa selvää, että tunteeko kyseinen neurokirurgi retkahdusvammaa ja retkahdusvamman yhteydessä tulleen aivovammaa ja näiden oireistoa.

Toivotaan, että tietää, jos et ehdi ottaa selville. Laitoin yksityisviestinä tietoa muutamasta lekurista.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 31 Touko 2011, 23:12

Moi!

Jaana kirjoitti:Kiitos tahdonvoimaa! On vaikea ymmärtää, että ammatti-ihmiset eivät tajua miten tärkeää ja edullista on nopea diagnosointi ja kuntoutus. Mikä muuten on CT?


Kojootti sulle jo vastasikin, että CT on computer tomography eli tietokoneavusteinen viipalekuvaus, jolla diagnosoidaan esim. aivoverenvuotoja ja -ruhjeita. Ymmärtääkseni ei niin tarkka kuin MRI mutta monesti kelpo apu ensiavussa akuuteissa tapauksissa. Ja halvempi...

Veikkaan, että tässä on vähän sellainen kulujen siirron ja vastuun välttelyn maku koko hommassa. Ei tutkita heti kunnolla, koska ajatellaan, että mitä pidemmälle tutkimukset venytetään, sitä paremmassa kunnossa potilas silloin on ja suurin osahan paranee ihan täysin ajan kuluessa. Tämä ei tietenkään palvele meidän häviävän pienen vähemmistön, jolla oireet pitkittyvät, tarpeita millään tavalla.

Tätä viivyttelyä kuulee tapahtuvan erityisesti MRI:n kanssa, sillä haasteellisen ligamentti- eli nivelsidevammat parantuvat (joskin jättävät merkittäviä oireita silti) yleensä kuukausissa sen verran, ettei niitä pystytä enää luotettavasti kuvantamaan. Ja hermotason mikrovammat eivät näy missään kliinisissä tutkimuksissa muutenkaan.

Tämä viivyttely on tosin enemmän vakuutusyhtiöiden heiniä, joskin kytkökset vy:den ja lääkärikunnan välillä tuntuvat olevan erittäin vahvat. Julkisella puolella taas taitaa olla kyseessä ainainen raha- ja resurssipula sekä asennevamma. Hengenhädässä olevat hoidetaan - jos heitäkään. esim. Tampereella ensiapuun Acutaan saa oikeasti jonottaa 40 asteen kuumeessa ja hengenahdistuksessa tunteja. :(

Jaana kirjoitti:Kövin vaateostoksilla, pari tuntia sovitusta ja sitä ennen olin 3 h ollut ylhäällä. Piti tulla kiireesti kotiin, kun vasemman olkapään olikos se nyt joku trapeziuslihas alkoi pistämään rangan vierestä olkapään suuntaan, alaselkä tulistui ja silmien liikkeet meni vähän jotenkin kramppiin myös. Nuo silmäoireet huolestuttavat, tuleeko silmistä vai niskasta. Optikko sanoi, että toiseen silmään ei saa lukuja, kun se koko ajan muuttuu. Toisaalta miinukset ovat nopeasti vähentyneet ja lukulaseista on tullut käyttölasit, vaikka ei niilläkään hyvin näe, mutta enpä nyt pysty autoakaan ajamaan. Olon stabilointi tällaisen päivän jälkeen vie tunnista kahteen. Siis makuuasennossa, jossa kaikki vaivat katoavat.


Tuo oireiden katoaminen vaakatasossa on hyvä asia, sanoo mun fysiatri. Eli kun niska ja hermosto saa levätä, oireisto rauhoittuu. Kaiken järjen mukaan voisi maalaisesti päätellä, että niskaa vahvistamalla pystyssä oloaikaa voisi yrittää pidentää. Mutta siihen vahvistamiseen tarvitsisi sitten osaavan fysioterapeutin, joka ymmärrätää hermo- ja kalvotason herkkyyden ja vammat. Jos tekee liian kovia liikkeitä tai liikaa, takapakki on varma, ja harjoittelusta ei ole hyötyä pitkällä tähtäimellä. Näin omat hoitajani eli Penttiset aina painottavat.

Mulla oli silmien kanssa sama juttu. En vieläkään ole vaivautunut hankkimaan laseja, koska näkö sahaa niskan kalvotilanteen muuttuessa. eihän sitä kukaan usko, että johtuu niskasta, paitsi oma fysiatri ja fysioterapeutti ja minä itse. Mutta yläniskasta on suora anatominen yhteys silmiin kalvojen kautta, ja kalvojen häiriöt vaikuttaa minulla ainakin näköhermojen ja silmiä liikuttavien lihasten toimintaan. Eli kun hermotoiminta on häiriintynyttä, eivät myöskään lihakset toimi kuten tavallisesti. On kaiken maailman kuviota, väpätystä, hahmotusongelmaa, utua, väsyneisyyttä, valoilmiöitä ja nykimisiä. Levolla häviävät, Triptyl lääkkeenä (ei ole enää käytössä) rauhoitti niitä myös hyvin.

Jaana kirjoitti:Kuuntelen kun ruihonleikkaaja leikkaa ruohoa, ihmeesti olen saanut järjestettyä asioita, mutta arki on nyt niin vaivalloista, että jopa tyhjän tiskipöydän näkeminen on juhlaa. Sairastamisesta on tullut kokopäivätyötä, josta kukaan ei maksa palkkaa. En enäö ihmettele, jos otkut masentuvat fyysisten sairauksien alla. Psyyke joutuu monestakin syystä koville ja sitä pitäisi hoitaa yhtälailla kuin kroppaakin. Täytyy vielä sanoa, että tämä foorumi on ollut ihan huippujuttu, en ole ihan yksin vaivoineni.


Jep, totta puhut! Mikään ei ole yhtä raskasta henkisesti, kuin todeta, ettei pysty huolehtimaan arkisista velvollisuuksistaan ja on täysin toisten varassa. Nälkään olisin kuollut ja paskaan hukkunut, jollei vanhemmat ja mies olisivat olleet auttamassa. Aluksi tilanne stressatasi todella paljon mutta lopulta totuin siihen, että tilanne oli mikä oli, eikä se siitä pelkällä tahdonvoimalla muuttunut. Tosi paljon jouduin tekemään henkistä työtä korjatakseni asennettani ja päästääkseni turhasta stressistä, joka liittyi oman itsen turhaksi, hyödyttömäksi ja säälittäväksi kokemiseen.

Kaikkeen meni puolet kauemmin aikaa kuin ennen, lisäksi hommat piti tehdä ajatuksella, jottei tule tehtyä kohtalokkaita virheitä. Pinna oli jatkuvasti vähän kireällä ja tuntui, että vaikka mitä tekis, koskaan ei enää tulisi elettyä kuten aiemmin. Viimeisin on totta edelleen. Kyllähän tässä nyt uutta elämää elellään. Siihenkin tosin on jo tottunut kolmen vuoden jälkeen, että nyt eletään toista elämää ja entiseen ei ole paluuta. Kaikki pyörii oman hyvän olon (ja jatkossa myös lasten!) optimoinnin ympärillä ja elämä on jatkuvaa tasapainoilua tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Toisaalta on tosi ylpeä itsestään, että selvisin näinkin hyvin totaalisesti luhistumatta ja ettei ole testamenttiakaan tarvinnut panna täytäntöön. Ei sillä, että mulla mitään omaisuutta olisikaan. ;)

Voimia taisteluun! Jumalan lahja maailmalle mobiilipäätteet, jotka pitävät sosiaalisen elämän syrjässä kiinni myös vaakatasopäivinä. Täälläkin naputellaan vaihteeks vaakatasosta, tyyny kainaloa tukemassa, toinen haarojen välissä ja näyttö himmeimmällä. ;) Pikkuisen hermosto ylikierroksilla raskauden takia.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 03 Kesä 2011, 00:30

Moi!

Enpä osaa minkäkään muuta todeta, kuin että varmasti Fedjan laittamat lääkärit osaavat retkahdusvamman parhaiten Suomessa. Terkkarin kautta tie oikeaan kuntoutukseen lienee pitkä, jos avautuneet ollenkaan - sitähän ei koskaan tiedä, kun tuntuu kovin mielivaltaisilta nämä kuntoutus- ja hoitopäätökset. :(

Onhan sinulla kaikki muu mahdollinen jo tehtynä olotilaa parantaaksesi ja kunnon kuntoutusta odottaessasi? Esim. kunnon tyyny (tosi herkät kuulemma tykkää höyhentyynystä - useimmilla parempi vielä ilman tyynyliinaa tai liukkaan liinan kanssa: toiset pitävät muotoillusta - minä en), pidät lenkkareita tai muita tukevia kenkiä kovalla kävellessä (myös sisällä), hermostoa rauhoittava lääkitys? sekä juuri riittävästi avustajia arkeen? kantaminen, nostaminen, kumartelu, äkkinäiset liikkeet sekä niskaa venyttävät liikkeet (esim. pään taakse tai eteen taivutus) pannassa? Liukkaista lakanoista ja yöpukineista on myös apua, koska ne vähentävät kitkaa kääntyessä sängyssä. Istuthan aina pehmeällä alustalla ja kannat omaa istuintyynyä mukana kaikkialla, missä on mahdollisuus joutua kovalle alustalle istumaan? Monilla niska- ja hermovaivaisilla oireisto provosoituu paineärsytyksestä, joka tulee kovalla istumisesta tai seisomisesta.

Entä mitä olivat ne kevyet harjoitteet, joita olit kokeillut tältä palstalta? Kielenimeminen, leuan siirto sivuolle, olkapään kohotus, pulloon puhaltaminen pillillä, lonkan kierto - kuulostaako tutulta?

Tsemppiä ylppärikemuihin ja onnea ylioppilaan äidille! :) Tuo parin tunnin tauko välissä on mainio ajatus. Antaa armoa loppupäivälle.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja fedja » 03 Kesä 2011, 11:36

Minkalaista apua haluat? Jonkinverran olen yrittanyt auttaa, mutten nyt oikein tieda minkalaista apua etsit. Paasia, etta loytaa laakarin, joka haltsaa diagnoosin ja kuntoutukseen ohjaukseen + hyvan fyssarin ja|tai kraniosakraaliosaajan.

Paras loytamani kraniosakraaliosaaja Hesassa on osteopaatti M.Torvinen. Hanelle pitkat jonot. Han ymmartaa retkahdusvamman, muttei osaa ohjata kuntoutusta, mutta ymmartaa sen merkityksen. Toinen, josta olen kuullut hyvaa, on M.Mannerjoki Hyvinkaalla. Tarvittaessa voin yv.na lahettaa yhteystietoja.

Mulla puuduttaa vasemman isovarpaan paata ja vammaan liittyy.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja anzqu » 02 Syys 2011, 10:32

Kinesioteippaus nosti mielenkiintoni!

Minullakin kun on tuota jatkuvaa "ruuvimeisseli kaularangassa" -kiputilaa alaniskassa ja vasemmassa hartiassa, niin tuntuu kuin elimistö oikein huutaisi jotain tukiteippausta vetämään olkalinjaa kohdalleen ja niskaa asentoon.
anzqu
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1221
Liittynyt: 31 Maalis 2011, 17:43

ViestiKirjoittaja torvelo » 02 Syys 2011, 10:47

Mä sain Käpylässä teippaukset, pari-kolme kertaa. Sen vaikutuksesta tai osaksi hartia linja tasapainottui. Mulla oli posttraumaattinen lihastensio (suojajännitys), eli vasemman puolen hartia ja yläselän lihakset jännityksessä suojaten rikkoutunutta rakennetta. No, seurauksena oli se että ilman niskatukea en enää pärjää ja lääkitystä lisätty, ja väsymyslisääntynyt. Samaten nyt tunnen ajoittain kuin ruuvimeisseliä tungettaisiin nikamien väliin. Mutta, lihasjännitys melkeinpäkadonnut.

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

ViestiKirjoittaja anzqu » 16 Syys 2011, 20:13

En ole vielä kokeillut teippausta, kun vakuutusyhtiö panttaa edelleen fysikaalisen maksusitoumusta pöydällään... Eihän tuo lähete olekaan annettu vain vasta vajaa 2kk sitten :roll:
anzqu
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1221
Liittynyt: 31 Maalis 2011, 17:43

ViestiKirjoittaja fedja » 17 Syys 2011, 14:28

Tuija Braxiin on ollut aikamoinen poppoo yhteydessä aiemmin. Ainakin Hippokampuksen porukkaa (J.Jokinen). Viime eduskuntakaudella tehtiin muutoksia, jotka vaikuttivat vakuutusoikeuskäytäntöihin, muttei ilmeisesti mitään merkittävää. Merja Kyllönen (nykyinen liikenneministeri) yritti saada näitä asioita eteenpäin, mutten tiedä saiko. Järjesti seminaarin eduskuntaan niska- ja aivovammoista kutsuen paikalle vamman parhaat asiantuntijat esitelmöimään. Kansanedustajat loistivat poissaolollaan :o.
Ent. kuntaministeri Tapani Tölli järjesti vierailun silloisen sos. ja terveysministerin Liisa Hyssälän luokse, jossa kerroimme näistä retkahdusvammaisten/aivovammaisten vakuutusongelmista ja ongelmista päästä asiantuntevaan hoitoon, mutta asia ei johtanut mihinkään.

Paljon on ollut puhetta lautakuntien, vakuutusoikeuden ja TEO:n edustajien kytköksistä vakuutuslääkäreihin. Hyvä vaan, että menet hämmentämään asiaa lisää.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja torvelo » 17 Syys 2011, 16:27

Moi Jaana,

laitoin sulle privan aiheeseen liittyen.

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

ViestiKirjoittaja anzqu » 17 Syys 2011, 18:14

Kelassa ei tunnuta osaavan tulkita omia sääntöjä ja kunnat pakoilevat vastuuta ymmärtämättä mitä uusi th-laki kunnilta velvoittaa.

Tähän liittyen vielä sellainen huomio, että esim. meidän kunnassa omaishoidontuki on sidottu Kelan vammaistukeen, vaikka näin EI saisi lakien mukaan olla. Eli jos ei saa vammaistukea, niin ei hoitajakaan saa omaishoidontukea. Ja yleensä pitää vielä saada nimenomaan korkeampi vammaistuki!
anzqu
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1221
Liittynyt: 31 Maalis 2011, 17:43

ViestiKirjoittaja torvelo » 17 Syys 2011, 20:37

Tuossakin olet oikeassa. Voimat menee paperien lähettelyyn ja täyttämiseen. Kukaan ei ole oikeasti kiinnostuneita asioista. Pallotellaan luukulta toiselle.
Millään ei ole väliä, kuntatasollakin voidaan rikkoa laki mitenkä päin vaan, koska sanktioita ei ole. Olen itse (vaimo) tehnyt kantelun läänin sosiaalitarkastajalle, siitäkään ole mitään paskan hyötyä, koska ainoa rangaistus mitä kunnalle seuraa on sormen heristys ja soo, soo, ei näin saa tehdä. Mitä tuommoosela tarkastajalla on hyötyä, ainoa mikä sitä kiinnostaa on oma virka ja helvetin hyvä palka ja edut.
Helvetti kun pistää vihaksi. Oma kuljetustukiasiakin on ollut nyt käsittelyssä kohta 9 kuukautta. Samoin muut kunnalle lailla säätämät tehtävät on jäänyt hoitamatta (palvelusuunnitelma, kuntoutussuunnitelma yms.)

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

ViestiKirjoittaja fedja » 17 Syys 2011, 20:38

Voisin sinulle laittaa sähköpostiin materiaalia, mitä käytettiin aiemmin ministerivierailussa. Koskee hoitoketjua. Jos joku muukin haluaa materiaalin, niin laittakaa yv:nä s-postiosoite.

Tässä hoidollisen materiaalin pääkohdat:

Whiplash- ja Aivovamman saaneiden ongelmat sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmässä, sekä eläke- ja vakuutusjärjestelmässä

Minkä takia olemme ministerivierailulla?
Merkittävä osa niska/aivovamman saaneista kärsii työ- ja toimintakykyä rajoittavista oireista ja on tukijärjestelmän (julkisen/yksityisen) ulkopuolella vielä vuosia tapaturman jälkeen,
mm. koska puutteellisesta informoinnista ja koulutuksesta johtuen :
1. Vammaa ei tunnisteta riittävän varhain
2. Oikea hoito viivästyy tai puuttuu
koska

4. Kuntoutustuki- ja eläkehakemukset (KELA, Eläkelaitos) hylätään
5. Vakuutusyhtiö kieltäytyy korvausvastuusta

-->KULUJA KUNNILLE JA VALTIOLLE, JOTKA OLISI VÄLTETTY TUNNISTAMALLA VAMMA JA OHJAAMALLA VAMMAUTUNUT OIKEANLAISEEN HOITOON JA KUNTOUTUKSEEN NOPEASTI

tilanteen korjaamiseksi tulisi:

Selvittää miten yksittäisiin paikkoihin keskittynyt alan osaaminen saataisiin hyödynnettyä siten, että oikea diagnoosi ja alkuhoito osattaisiin tehdä kentällä (ensihoito, terveyskeskus, päivystyspkl) ja selvittää jatkohoidon tarve

Selvittää vammaan liittyvät toimeentulo- ja vakuutusoikeudelliset asiat

KÄYPÄ HOITO suositus Whiplash-/Aivovammalle

Selvittää vammautuneen huomioiminen vammaispalvelussa ja KELAn järjestelmässä

Whiplash-/Aivovamman saaneiden KUNTOUTUSKURSSIN suunnittelu ja toteutus (KELA)

Arvio Whiplash-vamman saaneen kustannuksista 10 vuodessa

Hoidot ja lääkitykset 40 000e
Tutkimukset 15 000e
Laitoskuntoutusjaksot 60 000e
Toimeentulotuki + veromenetykset 100 000e

YHTEENSÄ 215 000 e

Minimiarvio: Vuodessa 100 vaikeasti vammautunutta
-->10 vuoden kustannukset n. 20 milj. e


Vakuutusyhtiö kieltäytyy korvausvastuusta
-->Kustannukset Kunnille ja Valtiolle
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa