Kaatumisen seurauksia

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Kaatumisen seurauksia

ViestiKirjoittaja Kompura » 25 Joulu 2010, 13:13

Moro, jonkin aikaa nettiä selattuani löysin tämän keskustelupalstan ja päätin rekisteröityä kyselläkseni hieman.

Olen 19-vuotias nuori miehenalku, ja tänne kirjoitan sen vuoksi, että löin pääni 18.12.10 eli viikko sitten lauantaina omalla mittapuulla hyvin kovaa jäähän.
Harrastan jääkiekkoa kaveriporukalla täydellä varustuksella jäähallissa, ja viime kerralla kovasta vauhdista kompastuin toiseen pelaajaan niin, että kaaduin takaperin tämän toisen pelaajan yli lyöden takaraivoni kuin ruoskanpään jäähän. Pariin sekuntiin en nähnyt mitään ja sen jälkeen meni muutama sekunti ennenkuin pystyin nousemaan ylös, sillä lihakset eivät totelleet ollenkaan. Pystyin kuitenkin itse horjuen luistelemaan vaihtoon.
Noin 5 minuutin istumisen jälkeen jatkoin pelaamista, tosin huomattavasti rauhallisemmin.

Kotiin päästyäni nukahdin samantien noin 1,5 tunniksi, ja sen jälkeen lähdin töihin. Minulla ei ollut mitään hajua siitä, kuinka paha juttu pään lyöminen on, ja ajattelin hirmuisen väsymyksen ja sekavuuden johtuvan osittain 2 tunnin yöunista edellisenä yönä. Minulla oli koko päivän aivan epätodellinen olo, tein töitä kaupassa tuijottaen vähän väliä tyhjyyteen. En voinut keskittyä oikein mihinkään, päätä särki voimakkaasti ja huojuin hieman melkein koko ajan. Olin mieluiten makaavassa asennossa, sillä välillä tuntui siltä, että kaadun kohta. En kuitenkaan edes horjahtanut kertaakaan kunnolla.

Seuraavana päivänä päätä ei särkenyt enää kuin vähän, mutta muuten olo oli melkein yhtä huono kuin edellisenäkin. Yöllä tuntui, etten pysyisi sängyssä kaatumatta, joten nukahdin seinään nojaten. Kolmantena päivänä eli maanantaina sain ajan omalääkärille, joka testasi lihastoiminnan ja refleksit ja tutki silmänpohjat ja näön perusteellisesti. Kaikki toimi hyvin, joten en ainakaan vakavaa aivovammaa saanut. Sen päivän vietin sängyssä väsyneen olon takia.

Tiistaista perjantaihin kävin töissä melkein normaalisti. Sain vapautuksen kassatehtävistä, sillä kassalla istuminen oli mahdotonta minulle. Muutamassa minuutissa alkoi huimata ja heikottaa, muutuin kalpeaksi ja silmissä alkoi välkkyä. Lisäksi keskittyminen oli niin vaikeaa, että rahankäsittely ei ollut järkevää.

Nyt viikko tapahtuman jälkeen:
-Olo hieman heikko
-Keskittyminen minuuttia pidempään vaikeaa
-Katseen pitäminen samassa paikassa vaikeaa, silmät pyörivät hieman
-Huojun jonkin verran kävellessäni, mutta tasapainon pysyy.
-Oikein mikään ei kiinnosta, ja kaikki ylimääräiset äänet ärsyttävät
-Koko ajan vähän sumuinen olo, tajuan puhutun puheen vähän hitaasti.
-Päätä vihloo lyhytaikaisesti välillä ohimoiden kohdalta, tai pään sivuilta.
Minkäänlaisia kommentteja tästä? Kirjoitinko tämän väärään paikkaan, vai osaatteko neuvoa, mitä kannattaisi tehdä?

Vielä sellainen tieto, että 2 viikon päästä aloitan asepalveluksen.
Kompura
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 2
Liittynyt: 25 Joulu 2010, 00:43

ViestiKirjoittaja torvelo » 25 Joulu 2010, 16:27

Torvelosta tuo kuulostaa aivotärähdykseltä (=lievä aivovamma), ja saattaa siellä olla joku lihas pinkeenä joka puristaa hermoja, ellei sitten ole tullut retkua, mikä saattaa olla todennäköistä. Kaatuminen(kin) voi olla pahasta, kurkkaapa vaikka Tahdonvoiman sivuille.

Vaadi hoitoa, ei nää vammat oikein yksin ja ajan kanssa parane.

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 25 Joulu 2010, 17:34

Moi!

Hyvä, että selvittelet asiaa ennen kaikkea itsellesi. Kyllähän tuossa paljon on oireita, jotka täsmäävät sekä niskan retkahdusvammaan että päävammaan. Jos kyseessä on tärähdys eli lievä aivovamma, oireet yleensä häviävät muutamassa viikossa. Mutta juuri nuo huimaus, huono, neuropsykologiset vaivat, silmäongelmat ja väsymys ovat tyypillisiä esimerkkejä pää/niskavammasta.

Tässä vaiheessa tärkeintä lienee lepo ja tarkemmin tutkimukset, jos selkeästi et ole työkykyinen itsesi mielestä. Sen verran voin neuvoa, että kannattaa alkuun ottaa tosi rauhallisesti ja pyrkiä löytämään osaava lääkäri, joka ottaa tämäntyyppisen vamman tosissaan. Ennusteethan näissä on oikein hyviä, kunhan kuntoutus ja hoidot saadaan alkuun ja ne ovat oikeantyyppisiä.

19-vuotiaalla sukulaiselleni, joka sai superkovan lämärin päähän (kypärä oli vielä välissä) meni yli 2,5 kk:tta, ennen kuin hän oli lähes kunnossa. edelleen ohimoa, johon isku osui, särkee toisinaan ja toiseen korvaan on jäänyt tinnitusta. Tasapaino ja keskittymiskyky ovat palanneet entiselleen ja nyt. kun haaverista on mennyt 5 kk:tta, hän pelaa jo A-junnujen SM-sarjaa tavalliseen tapaan. Välillä kipu muistuttaa olemassalostaan, samoin kuin huimausvaiva mutta nekin vähentyy koko ajan.

Itse jäin miettimään tuota varusmiespalvelusta. Katsoa kuntosi lähempänä aloitusta ja mikäli luulet, että palvelus vie kuntoasi huonompaan tai jopa vaarantaa tervehtymisesti, miettiä kannattaa muitakin ratkaisuita. Nämä vammat ovat hitaita paranemaan, eikä näiden kanssa pidä riskeerata, se on opittu. Itsepetoksella ei pääse kuntoon, huomasin ainakin itse.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Kaatumisen seurauksia

ViestiKirjoittaja fedja » 25 Joulu 2010, 18:40

Kompura kirjoitti:Nyt viikko tapahtuman jälkeen:
-Olo hieman heikko
-Keskittyminen minuuttia pidempään vaikeaa
-Katseen pitäminen samassa paikassa vaikeaa, silmät pyörivät hieman
-Huojun jonkin verran kävellessäni, mutta tasapainon pysyy.
-Oikein mikään ei kiinnosta, ja kaikki ylimääräiset äänet ärsyttävät
-Koko ajan vähän sumuinen olo, tajuan puhutun puheen vähän hitaasti.
-Päätä vihloo lyhytaikaisesti välillä ohimoiden kohdalta, tai pään sivuilta.
Minkäänlaisia kommentteja tästä? Kirjoitinko tämän väärään paikkaan, vai osaatteko neuvoa, mitä kannattaisi tehdä?

Vielä sellainen tieto, että 2 viikon päästä aloitan asepalveluksen.

Sellaista edellisten lisäksi tuli mieleen, että nyt kannattaisi hakeutua fysiatrille tai neurologille, jotka ymmärtävät retkahdusvamman/aivovamman päälle. Luultavasti omalääkärisi ei ymmärrä. Voit tieten kokeilla uudelleen omalääkäriä ja selostaa ed. mainitut oireet.

Keskittymisvaikeudet ja olo, ettei mikään kiinnosta, voi johtua aivovammasta. Keskittymisvaikeudet tosin voivat johtua retkahdusvammastakin. Sumuinen olo voi johtua jommasta kummasta vammasta. Puheen tajuaminen minusta viittaa aivovammaan.

Onko sinulla tapaturmavakuutus? Jos on, niin silloin voit mennä yksityissektorille lekurille ja vakuutuksesta riippuen myös määrättyihin hoitoihin.

Tärkeätä olisi elämän rauhoittamisen lisäksi mennä lekurille, joka dokumentoi vammat (tärkeä vakuutuksen kannalta), määrää tarvittavat tutkimukset (esim. kaularangan, pään MRI) ja ohjaa sopivaan hoitoon. Lääkärin kanssa voi keskustella myös siitä, voitko mennä asepalvelukseen tuossa kunnossa.

Ennuste on suurimmalla osalla vamman saaneista hyvä, kun vaan alusta asti saa oikean hoitoonohjauksen ja vammat ymmärtävän lekurin !

Voidaan antaa lekurivinkkejä lääkäreistä, jotka palstalaisten kokemuksen mukaan ymmärtävät nämä vammat, jos tarvitset.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Kompura » 25 Joulu 2010, 18:47

Kaupassa tosiaan pystyin tekemään hyllynvälihommia ainakin kohtuullisen hyvin. Sellaista puuhastelua tehdessä ei haitannut, vaikka ajatus silloin tällöin pätki, ja piti miettiä että mitä olinkaan tekemässä. En petipotilaana kykenisikään olemaan montaa päivää jos ei pakko ole.

Päätin jo aikaa sitten, että vietän lomaa joulun ja intin välin, joten nyt on aikaa levätä. Pohdin sitten uudenvuoden jälkeen, onko aihetta lähteä vaatimaan tarkempia tutkimuksia.

Kiitos vastauksista :)
Kompura
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 2
Liittynyt: 25 Joulu 2010, 00:43


Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron