Konsensuskokous 2008, Äkilliset aivovauriot

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Konsensuskokous 2008, Äkilliset aivovauriot

ViestiKirjoittaja fedja » 05 Marras 2008, 22:26

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Suomen Akatemia järjestivät konsensuskokouksen äkillisten aivovaurioiden jälkeisestä kuntoutuksesta 27.-29.10.2008 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa.

Alla otteita konsensuslausumasta, joka löytyy myös linkin kautta:

http://www.aivovammaliitto.fi/ajankohtaista-nyt/

"Alueellinen epätasa-arvo koskee myös kuntoutuksen tarpeessa olevia vaikean tai keskivaikean aivovamman saaneita potilaita. Lievien aivovammojen oireet jäävät usein tunnistamatta jolloin myös kuntoutustarve jää arvioimatta."

"Kunnat ja sairaanhoitopiirit hoitavat 1000 vaikeaa ja 4000 keskivaikeaa aivovammapotilasta vuosittain. Tämän lisäksi arvioidaan yli 10 000 ihmisen saavan vuosittain lievän aivovamman, joista osaa hoidetaan päivystyspisteissä. Kolmasosa lievistäkin aivovammapotilaista tarvitsisi kuntoutusta. Aivovammapotilaiden laitos- tai avokuntoutuksen määrästä tai kustannuksista ei ole tietoa. Aivovammapotilaiden seurannassa kognitiivinen haitta jää helposti havaitsematta, koska potilaalla saattaa olla samaan tapaturmaan liittyviä muita fyysisiä vammoja, joiden hoitamiseen huomio keskittyy. Aivovammojen Käypä hoito -suositus on terveydenhuollossa hyvin tiedossa, mutta sen implementointi on puutteellista. Aivovammojen osalta myöskään tietoa kuntoutuksen alueellisesta jakautumisesta ei ole. Oulun, Tampereen ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa toimivat aivovammapoliklinikat, joiden voidaan olettaa edistävän näiden alueiden aivovammapotilaiden kuntoutukseen pääsyä."

"Aivovamman saaneista väliinputoajia ovat potilaat, jotka kotiutuvat lievän aivovammansa jälkeen ilman kuntoutustarpeen arviointia. Näin voi käydä myös niille vaikeammin vammautuneille potilaille, jotka siirretään jatkohoitopaikkaan, jossa ei ole kuntoutusmahdollisuutta. Näiden potilaiden kuntoutustarvetta arvioivilla ja kuntoutusta koordinoivilla yleislääkäreillä ei välttämättä ole arviointiin riittävää osaamista. Hoidon keskittäminen varmistaa myös osaamisen ylläpitämisen ja kehittämisen."
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron