Whiplash-keskustelua selkäpalstalla...

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Whiplash-keskustelua selkäpalstalla...

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 28 Loka 2008, 20:58

Moi, fedja!

Oletan, että olet sama fedja, joka kirjoitti Kuntonetin sivuilla whiplashista. Selkäliiton palstallakin on ollut hiukan juttua tästä whiplashista, parilla nimimerkillä on sen tyylisiä oireita. Annoin kyllä linkin tällekin palstalle, kun tämän löysin, mutta eivät ainakaan vielä ole rekisteröityneet...

Mutta ehkä säkin voisit tulla vierailemaan toisella palstalla ja "viisastella" vähän whiplashista, kun siihen olet perehtynyt? Tässä ketjussa on juteltu retkahdusvammasta:

http://www.selkaliitto.fi/cgi/yabb/YaBB ... 38;start=0

-DD
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 29 Loka 2008, 15:33

Moi DD,

Meinasin vinkata sinulle tästä palstasta, mutta löysit tiesi tänne itsekin :>.
Teretulemast!
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 31 Loka 2008, 13:35

Kiitoksia, fedja! Oli mukava, että jaksoit/viitsit vierailla palstalla! :D

Lueskelin tota Taistelijat-blogiakin, ja se on hyvä ja mielenkiintoinen. Löysin yllättävän paljon yhtymäkohtia, vaikkei mun niskavammaan whiplashia liitykään. Muun muassa C0-C2 -alignmentin asiantuntijat kiinnostaa, samoin kuin kalvoteoria. Aattelin tulla jossain välissä enemmän porisemaan näistä asioista, mutta pari kysymystä kalvoteoriaan liittyen voisin heti heittää:

Siinä suojakalvossa ilmeisesti kulkee hermojen verisuonitus? Mitä näille verisuonille tapahtuu, kun kalvo venyttyy rajusti tai kiristelee vamman jälkeen? Ja mitä se vaikuttaa hermoihin, kun verenkierto takkuilee?

Juteltiin silloin Kuntonetin palstalla siitä Maarasen suosittelemasta niskataitajasta Tampereen seudulta. Kun Maarasella kävin ja siitä kyselin, niin hän tosiaan kertoi, että tämä kaveri teki sen hyvin pehmeästi, Maaranen ei itse kuulemma ollut paljon muuta huomannut kuin sormien painelua. Eli ei manipulaatiota eikä kovakouraista käsittelyä, jolloin saattais sopia sullekin. Itse katselen vielä jonkin aikaa jumpan tuloksia, ennenkuin sinne harkitsen lähteväni. Maaranen kuitenkin "paljasti" palstallaan kaverin yhteystiedot. Lainaan tähän Maarasen koko viestin, niin sun ei tarvii sitä etsiskellä:

"Lauri Männikkö Hämeenkyrössä, p 0400 566 740

Lauri on taitava. Meikäläisenkin niskoja moni taanoin väänteli, mutta kuntoon ei tullut ennenkuin Lauri käsitteli ne."
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Loka 2008, 18:49

Minä en tiedä mitä kaikkea siinä kalvostossa on. Minulla on ollut itsellä vaan mututuntuma siitä monta vuotta, että minulla ongelma on tuolla kalvotasolla. Mutta sitä en tiedä, mikä siellä kanittaa ja aiheuttaa häiriötä kalvostoon. Erityisesti vuoden 2004 jälkeen, jolloin aloin käymään Kraniosakraaliterapiassa (CST) fysioterapeutilla, mutu on vain vahvistunut. CST perustuu fascia-kalvoston käsittelyyn, sitä kautta aivo- ja selkäydinnestekiertojen parantamiseen ja ilmeisesti myös laskimoverenkierron.

Sen verran sanoi M.Haanpää Helsingissä 2005 (Anteeksi, jos referoin MH sinua väärin), että kalvostossa ainakin päässä on melkoisesti hermopäätteitä. Tätä on myös sanonut fysioterapeuttini. Ilmeisesti sensorista hermostoa. Minun pitäisi ottaa tästä tarkemmin selvää. Hommata sellaiset kirjat, jossa asiasta on. Vasta näin kaverillani kirjan, jossa oli näistä asioista lyhyesti. Siinä oli mm. että kalvokudoksen kiristyminen (ilmeisesti pään osalta, saattaa olla sama muuallakin) voi aiheuttaa laskimoverenkierron heikentymistä. Tuo kalvoärsytyshän voi olla monenlaisessa eri jutussa, jos jokin painaa tai ärsyttää selkäydintä yms. Minulla on mutu, että migreeni on yksi vaiva, joka voisi johtua kalvostoärsytyksestä. Vasta törmäsin kirjaan "Whiplash and related headaches" netissä, joka nopeasti katsottuna vaikuttaisi siltä, että pohjateoria on kalvostoon perustuva (Saatan olla väärässäkin). Pitäisi alkaa opiskelemaan aihetta, kun vaan pystyisi. Nyt on vaan vahva mutu asiasta oman kropan kautta. Ehkä pitää alkaa pikku erissä, vaikka 5 sivua kirjaa päivässä.

Eli on minulla on mutua, mutta ei hirveänä faktaa. Huomasin kuntonetissä, että te olette siellä melko experttejä nikamienne anatomian ja fysiologian suhteen. Siinäpä sitä olisi itsellekin haastetta.

Kiitokset Tampereen hepun tiedosta. Voin hyvinkin harkita kuvauksesi perusteella, sitten kun tulee sellainen olo, että nyt on oikea aika mennä sille hepulle.
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 31 Loka 2008, 19:55

fedja kirjoitti:Huomasin kuntonetissä, että te olette siellä melko experttejä nikamienne anatomian ja fysiologian suhteen. Siinäpä sitä olisi itsellekin haastetta.

No, jotkut siellä ovat experttejä ja jotkut vaan kuvittelevat olevansa. Mä en kuulu kumpaankaan ryhmään, on kuitenkin sen verran pinnallista tuo tietämys. Oliskin kieltämättä hyvä nikamienkin toiminta ihan perusteellisesti itselleen selvittää, mutta ei oo toistaseks energia siihen riittäny... :?

Ja ne sun mutus voi pitää hyvinkin paikkansa, pitäisin sitä jopa aika todennäköisenä, että olet oikeilla jäljillä. Mullahan oli se niskan prolapsi, ja leikkauskertomuksesta joskus vuosia myöhemmin selvis, että se oli painanut aika reippaasti duurapussiakin. Leikkauskertomuksessa nimittäin todettiin, että "duurapussi nousi selvästi", kun siivosivat välilevyn palaset pois. Eli mulla oli se sama suojakalvosto kanittanut aika pahasti ja jumitti varmaan selkäytimenkin paikalleen niin, ettei se pystynyt normaalisti liikkumaan rangan sisällä ylös alas.

Ja ennen leikkausta tosiaan se oli mulla vetänyt aivan tolkuttomat lihaskiristykset selkään ylhäältä alas ja se kiristys alkoi niskan alapuolelta ja levis ihan muutamassa viikossa alas pakaroihin asti. Samassa mulle tuli se rintakehää todella rajusti puristava vannetunne, jonka säkin raportoit omaks oireekses. Olen koko ajan epäillyt, että se duurapussin puristus aiheutti ne järjettömät invalidisoivat lihaskiristykset ja noi sun kommentit noista kalvoista ja niiden aiheuttamasta kiristyksestä vaan vahvisti sitä.

Ja tosiaan, niskaleikkauksessa sitten kun hermo ja duurapussi vapautettiin, niin pahin jännitys laukes ja mä pääsin pystyasentoonkin. Näin ollen musta se on aika varma juttu, että mulla se duurapussin kanitus aiheutti sen, ja ehkä siihen liittyen selkäytimen rajoittunut liikkuvuus ylös-alas -suunnassa. Joka tapauksessa, jompikumpi tai molemmat.

Musta tuntuu, että noi hermoston kalvot ja lihaksia ja lihassoluja ympäröivät kalvot ovat vähän samaa sukua. Lihastenhan tapauksessa näissä kalvoissa kulkee lihassolujen verisuonitus ja hermotus, ja ne ovat sisäkkäisiä. Sisäkkäisiä siten, että yksittäisen lihassolun ympärillä on oma suojakalvonsa ja isommalla kokonaisuudella taas omansa ja koko lihaksen ympärillä on vielä oma suojakalvonsa. Ja näillä lihaskalvoilla myös tapahtuu tätä kiristystä, jota esimerkiksi klassisessa osteopatiassa lievennetään. Monet niistä puhuvat näistä kalvoista ja ymmärtääkseni silloin puhuvat lihaskalvoista.

Voisin kuvitella, että päässä noissa kalvoissa voi olla jotain hermostoakin, mutta olisko sitten selkäydintasollakin? Se tietysti selittäis sen, miten sitten tämä suojakalvosto/duurapussi voi "aistia" sen fyysisen ärsytyksen... :?:

Tässä artikkelissa muuten sivutaan näitä aiheita:

Miten yläniskan toimintahäiriö aiheuttaa päänsärkyä? Fysiatrian erikoislääkäri Markku Tunninen ( päivitetty 19.4.2008 )
http://fysiatria.net/Niska-paansarky.html
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 01 Marras 2008, 16:22

Tosiaan, sen verran edelliseen korjausta, että tajusin jälkikäteen, ettei hermojen verenkierto voi olla riippuvainen suojakalvosta, koska hermonhan pitää voida vapaasti liikkua ja liukua tässä suojakalvossa, joka muodostaa ns. putken hermon ympärille. Tässä neuraalikudoksessa on tietysti itsessään verenkiertoa, jotta neuraalikudos saa tarvitsemansa ravinnon, mutta hermoissa on oma sisäinen verenkiertonsa.

Tarkistin asian ja löysin samalla tällaisen mielenkiintoisen artikkelin. Oletkos muuten kokeillut Maitland-fysioterapiaa, johon tässäkin artikkelissa viitataan, olisko sillä jotain annettavaa myös whiplash-potilaille? Jotkut selän hermovaurioiset ovat siitä saaneet apua, tosin olen antanut itselleni kertoa, että suurimmaksi osaksi Maitland-fysioita on täällä etelässä. :(

http://www.physios.ch/P_kipumekanismit-kliininen.html

"Hermon axoplasman virtaus on vielä herkempi muutoksille kuin sen verenkierto. Lundborg (1988) tutki että jos 30 mmHg kompressio jo aiheuttaa ongelmia hermon verenkierrolle, on aksoplasman virtaus hidastunut tai estynyt jo pienemmällä kompressiolla. Aksoplasman eli hermon sisäisen nesteen mukana kulkee hermon aineenvaihdunnalle tärkeät partikkelit kuten esim. organellit, neurotransmitterit sekä ionikanavat. Upton ja McComas (1972) tutkivat axoplasmavirran heikentymistä ja totesivat että kompression hermon yhdessä osassa altistaa saman hermon alueella muihin häiriöihin (double crush ja multiple crush ilmiöt). Tämähän selittää yleisen kliinisen havainnon että useasti karpaalitunneli syndroomasta kärsivät omaavat usein myös löydöksiä niskassa ja vice versa.

Verenkierron ja aksoplasmavirtauksen ongelmat eivät kuitenkaan yksin selitä hermosta tulevaa kipua, vaan kivun suoraan syntymiseen tarvitaan nk. ektooppinen tahdistin (Devor 1999). Tämä AIGS (abnormal impulse generating site) tarkoittaa hermossa olevaa vauriokohtaa johon on muodostunut ionikanavia, jotka nyt lähettävät impulsseja paikasta josta niitä ei normaalisti synny. Normaali hermoh an lähettään impulsseja vain päistään ja hermon runko voidaan kuvitella kuin kaapeliksi, joka vain johtaa impulssia. Terve hermo siis ei normaalisti ole kipuarka. Patologiset muutokset jotka ovat yhteydessä AIGS:iin ovat mm. niinkutsuttu axonal sprouting, neuroomat sekä vauriokohdan demyelinisaatio (Devor 1999) (Kuva 2.)."
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 03 Marras 2008, 18:10

Että pystyisi lääketieteellisesti sanomaan keskusteltavasta asiasta mitään, pitäisi tutustua seuraaviin aiheeseen perin pohjin.

Kalvon rakenne. Lymfanestekierto ja verenkierto keskushermostossa.
Ääreishermoston lymfaneste- ja verenkierto ja kaikki muutkin nestekierrot.
Hermo nestekierrot.

Sen verran katsoin, että kalvokerroksia keskushermostossa on 3 ja niiden välissä nestekiertoa ja verenkiertoa, myös jonkun laisia onteloita. Alin kalvokerros myötäilee aivojen ja selkäytimen pehmytosien rakennetta.

Hitaanlaista opiskelu, kun termitkin pitäisi opetella samalla, että pääsee jyvälle.


"Tarkistin asian ja löysin samalla tällaisen mielenkiintoisen artikkelin. Oletkos muuten kokeillut Maitland-fysioterapiaa, johon tässäkin artikkelissa viitataan, olisko sillä jotain annettavaa myös whiplash-potilaille? Jotkut selän hermovaurioiset ovat siitä saaneet apua"

Keskus- vai ääreishermostovaurioiset?

Whiplash:ssä ei välttämättä ole kyse hermovauriosta. Voi kyllä olla mukana sitäkin.

Miten Maitland eroaa OMT:stä? Englanninkielisiä sivuja en jaksanut katsoa, mutta vaikutti Maitland-terapian olevan OMT -tyyppistä tai siihen ainakin liittyy manuaalinen terapia. OMT:ssä ei ilmeisesti ole tuota Maitland:in "henkistä" konseptia.

"Hermon axoplasman virtaus on vielä herkempi muutoksille kuin sen verenkierto. Lundborg (1988) tutki että jos 30 mmHg kompressio jo aiheuttaa ongelmia hermon verenkierrolle, on aksoplasman virtaus hidastunut tai estynyt jo pienemmällä kompressiolla. Aksoplasman eli hermon sisäisen nesteen mukana kulkee hermon aineenvaihdunnalle tärkeät partikkelit kuten esim. organellit, neurotransmitterit sekä"

Mitäkähän opimme tästä Whiplash:iin suhteutettuna? Ainakin sen, että jos aion tämän mutuni selvittää tieteellisesti, minun pitäisi 3 vuotta täyspäiväisesti opiskella keskushermoston anatomiaa ja fysiologiaa. Pinne niskassa voi aiheuttaa oireiston ääreishermostossa? Tuo ei kuitenkaan selvitä mielestäni laajoja koko kehon häiriöitä. Jos kiristää niskassa, tulee lämmönsäätelyhäiriöitä (kylmät kädet, kylmät jalat) laajalle alueelle ja häiriö poistuu, kun saa kalvokireyden helpottamaan. Tietenkin, jos ajattellee, että kalvokiristys puristaa kaikkia hermoja yhtäaikaa...Sitten tietenkin, että onko lievän hermopuristuksen seuraus kylmyys vai mistä johtuu.

:::UPOTTAVA SUO:::
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Katos...

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 19 Tammi 2009, 02:57

Nyt vasta löysin nämä teidän aiemmat keskustelut. Interesting. Mä vedän tähän mutua vahvistavan mutu-ässän hihasta. Sympaattiset hermorungot kulkee molemminpuolin selkäytimen ympärillä. Jos niiden toiminta häiriintyy, niin kuin usein esim. whiplash-caseissä käy (ja muissakin kaularankavammoissa voi käydä), se selittää Fedjan mainitsemat autonomisen hermoston ongelmat. Esim. ne mun rangan kiertoliikkeet, jotka olen saanut, ovat jo nimeltäänkin "Sympaattisen hermoston elvytysharjoituksia" ja "Neuraalikudoksen mobilisointitreenejä".

Ja koko kehon ongelmallisuuden vois ajatella selittyvän mm. sillä tiedolla, että fascia eli sidekudoskalvot on yhtä ja samaa pakettia, vaikka se onkin eri elimissä ja eri kohdilla erilaista/erikoistunut tehtäväänsä. Mutta periaatteessa kalvosto on tukikokonaisuus, jonka pitäisi pystyä liikkumaan myös kokonaisuutena. Jos yksi kohta kinnaa, muualtakin kinnaa, eli ongelma vaikuttaa koko kalvoon. Koska kalvo ei hirveesti veny, vaan on suht tiivis kudos, esim. kireys tai kierto yhdessä kohdassa siirtyy luonnollisesti muuallekin.

Fedja, DD te olitte niin oikeilla jäljillä jo aikoinanne, kun aloititte keskustelut tässä ketjussa. Itse kuulin kalvoista ekan kerran omalta lekuriltani ja fyssariltani, jotka ilmeisesti ovat aikaansa edellä n. 10 vuotta, ja nyt olen vakuuttunut, että kalvot on se the juttu.

Ohessa lainaus:
"Ääreishermostossa sympaattista hermostoa edustaa sympaattinen hermorunko (lat. truncus sympathicus), joka muodostuu sympaattisista ganglioista ja niitä yhteen liittävistä aksonikimpuista. Sympaattinen hermosto on tahdosta riippumattoman (autonomisen, vegetatiivisen) hermojärjestelmän toinen pääosa. Sympaattisia hermorunkoja on kaksi ja ne sijaitsevat molemmin puolin selkäydintä.

Sympaattinen hermosto säätelee verenkiertoelinten, rauhasten, ruoansulatuskanavan ja virtsaelinten toimintoja. Sympaattisen hermoston toiminta vilkastuu stressitilanteissa ja fyysisessä rasituksessa. Se lisää elimistön suorituskykyä mm. avartamalla hengitysteitä, lisäämällä sydämen lyöntitiheyttä ja iskutilavuutta, lisäämällä sydämen ja luustolihasten verenkiertoa sekä rajoittamalla ihon ja ruuansulatuselimistön verenkiertoa. Maksan glykogeeni pilkkoutuu glukoosiksi verenkiertoon. Samoin rasvakudoksesta vapautuu rasvahappoja helposti hyödynnettävinä energialähteinä. Silmien mustuaiset laajenevat. Pitkäkestoisessa sympatikotonuksessa monet hormonitoiminnot muuttuvat, esimerkiksi kortisonin eritys lisääntyy".
Viimeksi muokannut tahdonvoimaa päivämäärä 21 Tammi 2009, 18:03, muokattu yhteensä 1 kerran
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Mistä me saadaan rahoitus kalvotutkimukselle?

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 19 Tammi 2009, 03:01

Tässähän vois hakea lääkikseen vielä ja tehdä läpimurtoja... ;)
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Hyper, hyper hermosto

ViestiKirjoittaja fedja » 19 Tammi 2009, 03:48

TV. Mistä sun lainaus?

Voiskohan tuo selittää sen, miksi mun hermosto menee nykyään niin sekaisin hiilareista. Jos tuo maksan toiminta on ylivilkastunut ja pukkaa niin ison annoksen glukoosia vereen. Toisaalta yhteen aikaan kyllä seurasin sitä. Ei se nyt ihan mahdottomiin pomppinut kuiteskaan.

Se on kyllä mukavan, kun tuo hermosto on välillä ärtynyt, niin tunne tai ajatus saa välittömän kuumotus/hikireaktion aikaiseksi, esim. viha. Hyper, hyper.
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Re: Katos...

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 19 Tammi 2009, 08:37

tahdonvoimaa kirjoitti:Ja koko kehon ongelmallisuuden vois ajatella selittyvän mm. sillä tiedolla, että fascia eli sidekudoskalvot on yhtä ja samaa pakettia, vaikka se onkin eri elimissä ja eri kohdilla erilaista/erikoistunut tehtäväänsä. Mutta periaatteessa kalvosto on tukikokonaisuus, jonka pitäisi pystyä liikkumaan myös kokonaisuutena. Jos yksi kohta kinnaa, muualtakin kinnaa, eli ongelma vaikuttaa koko kalvoon. Koska kalvo ei hirveesti veny, vaan on suht tiivis kudos, esim. kireys tai kierto yhdessä kohdassa siirtyy luonnollisesti muuallekin.

Tää onkin muuten mielenkiintoinen jutska. Kuten Tahdovoimaa kirjoittikin, koko ihmisen sidekudoskalvosto tosiaan on saumaton kokonaisuus ja on alusta lähtien ollut yhtä ja samaa kudosta. Ne eivät ole kasvaneet/syntyneet erillisinä ja sitten liittyneet yhteen. En ollut tullut tällaista aikaisemmin edes ajatelleeksi, ja oli aikamoinen yllätys, kun eka kertaa tämän luin jostain lääketieteellisestä artikkelista.

Hetken sitä kun kelaa, niin hiffaa mistä on kysymys. Eli mistä on kysymys, kun tajuaa että luut, lihakset, sisäelimet ja muut ihmisen osat ovat kaikki kasvaneet sen saman sidekudoksen sisään ja se sidekudos on ihan täysin alunperin samaa ja yhtenäistä kalvostoa. Mehän ollaan aikanaan kaikki voitettu eräs tietty uimakisa ja vipelletty siimahäntäisinä kovasti. No, sitten kun siittiönä olemme hedelmöityneet, on alkanut se kehitys. Siittiövaiheessahan me ollaan oltu kai lähinnä melkein pelkkää kalvoa. Sitten hedelmöityksen jälkeen meille on alkanut kehittyä pikkuhiljaa sisäelimet, aivot, luut, lihakset yms. Nämä kaikki ovat sitten alkaneet kehittyä jo olemassaolevan kalvoston sisään ja näin on mahdollista, että kaikki eri osamme ovat kasvaneet saman kalvoston sisään, joka todellakin on täysin yhtenäinen ja yhtä ja samaa kokonaisuutta. Tämä kalvosto - tai sen esiaste - on ollut alunperin olemassa ja kaikki muu on sitten kehittynyt sen jälkeen. On hassua ajatella, että esimerkiksi jokainen yksittäinen luummekin on kasvanut tämän saman kalvon sisään, mutta näin se vain on. Näin se vaan "hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa"...


tahdonvoimaa kirjoitti:Sympaattinen hermosto säätelee verenkiertoelinten, rauhasten, ruoansulatuskanavan ja virtsaelinten toimintoja. Sympaattisen hermoston toiminta vilkastuu stressitilanteissa ja fyysisessä rasituksessa. Se lisää elimistön suorituskykyä mm. avartamalla hengitysteitä, lisäämällä sydämen lyöntitiheyttä ja iskutilavuutta, lisäämällä sydämen ja luustolihasten verenkiertoa sekä rajoittamalla ihon ja ruuansulatuselimistön verenkiertoa.

Tämähän selittäis aika lailla niitä Fedjankin kuvaamia ylivireystiloja. Stressi voinee näin helposti aiheuttaa ylivireystilan.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 19 Tammi 2009, 08:56

Jaksoittekos muuten lukea kokonaan noi alussa laittamani artikkelilinkit? Luin ne uudestaan, ja yllättävän hyvää tietoa niistä löytyy.

Miten yläniskan toimintahäiriö aiheuttaa päänsärkyä? Fysiatrian erikoislääkäri Markku Tunninen ( päivitetty 19.4.2008 )
Esimerkiksi tässä artikkelissa oli hyvin ja konkreettisesti kuvattu niskan rakennetta ja toimintaa. Lisäksi duuran osalta tällanen kohta oli erityisen mielenkiintoinen:

"Lähes pahimmillaan yläniskasta tuleva päänsärky voi harvinaisemmin tulla syväntuntuisena raastavana kipuna takaraivolle, tuntuen lähes koko päässä, joissakin reilummissa C 0-2 segmenttien toiminnan häiriöissä ns duran eli selkäydinpussin kautta duran fuusioituessa takaraivon luukalvoon - tuolloin on kyse jonkinlaisesta duran venytyskivusta, jonka tarkat syntymekanismit voivat jäädä hämärän peittoon - usein voimakkaampi kipulääkitys ja lepo laukaisee sellaisen kohtauksen."


Ja se toinen artikkeli (Maitlandista MOM malliin - kipumekanismit), siinä oli kanssa hyvin mielenkiintoista juttua. Ja yksi hyvä pointti oli se, että siinä oli ymmärretty myös näiden muiden hermojärjestelmien merkitys vammoissa ja hoidoissa. Tää kohta erityisesti kertoo siitä:

"Output mekanismien hoito lienee, jos suinkin mahdollista, ehkä vielä kiperämpää kuin sentraalisen kivun hoito. Sympaattinen slump mobilisaatio, rintarangan mobilisointi, kylmä-kuuma vaihtokylvyt (esim. kneipp-terapia) voivat olla mahdollisuuksia yritettäessä alentaa tai tasapainottaa sympaattikus-parasympaattikus tasolla vegetatiivista hermojärjestelmää. Manuaalinen lymfaterapia voi olla idea oli turvotus tai ei (esim. whiplash potilaat). Selkeää reseptiä näiden mekanismien hoitoon ei vielä ole, mutta juuri manuaaliterapeutit lienevät kliinisiltä taidoiltaan etulyöntiasemassa niin tälläisen mekanismin tunnistamisessa kuin hoidossakin. Positiivisuus, hyvä hoitosuhde sekä potilaan kannustaminen lienevät erittäin tärkeitä tekijöitä alentamaan hypofyysi-hypotalamaus-adrenaliini akselin aktiviteettia jolla on suuret vaikutukset hormonaalisella sekä immunologisella tasolla. Helpommin sanottuna yritetään lievittää potilaan stressiä minä krooninen kipu myös voidaan osittain nähdä."
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Linkki

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 20 Tammi 2009, 01:08

Lainaus oli wikipediasta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sympaattinen_hermosto
Löytyy jokaisesta uudesta bilsan kirjastakin. Mulle ainakin on sanottu, että noi reaktiot autonomisessa hermostossa syntyy useimmiten symp. herm., ei aivojen keskuksissa

Tai tottakai aivot osallistuu koko shown järjestämiseen ylimpänä pääkeskuksena ja kokemusten tulkitsijana, ja muokkaavat mm. autonomisten reaktioiden voimakkuutta tahdonalaisten toimintojen, kuten tunnesäätelyn, kautta. Aivot lopulta tulkitsee em. reaktiot hyväksi tai pahaksi, ja niiden voimakkuuteen voi usein vaikuttaa tietoisesti - ainakin vähän. Esim. joku esiintymisjännitys on hyvä esimerkki tahdonalaisen ja ei-kontrolloidun yhtenäisyydestä. Voit opetella tietoisesti hillitsemään kehon automaattisia reaktioitakin, jos vain tunnistat niiden taustan ja syntymekanismin ja saat työkalut niiden käsittelyyn.

Sehän tosta tekee niin monimutkaisen jutun, kun ihminen on kokonaisuus, jossa henkiset ja fyysiset toiminnot on yhtä muokaten toisiaan. Esim. mä pystyn lopettamaan hikoilun sanomalla päälleni, että nyt se loppuu. Samoin saan provosoitua itselleni kaikki oireet päälle vaan ajattelemalla niitä.

Joo, kuten DD kirjoitti, niin fascian sisäänhän kaikki kehittyy. Ja craniosacraalinen liike, joka mahdollistaa kehityksen, alkaa jo 2. sikiöviikolla (jolloin ei ole olemassa vielä ns. sikiötäkään, vaan vasta alkio epämääräisine kalvoineen), ja loppuu 20 min. kuoleman jälkeen.

Mitäs luulette, miksi lapset imee tissiä tai peukkua luonnostaan ja äidit imettävät lapsiaan luontaisesti? Se vahvistaa craniosacraalista rytmiä ja saa kehityksen nopeutumaan. Siinähän juuri tulee se pumppaava liike kallonpohjasta, kun peukku tms. on suussa. Tämä on siis ammattilaisilta kuultua... Lähdettä en ole kysynyt, mutta jollain CST-kursseilla opittua. Niin, tietenkin vain yksi teoria...[/color]
Viimeksi muokannut tahdonvoimaa päivämäärä 20 Tammi 2009, 01:11, muokattu yhteensä 1 kerran
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Whiplash-keskustelua selkäpalstalla...

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 25 Marras 2013, 20:40

Löysinpä tämän alkuaikojen keskustelun jostain foorumin kätköistä... Tästä Niska-foorumin pystytys aikoinaan vuonna 2008 varsinaisesti alkoi!!! :lol:

Tämähän kuuluis vähän niinkuin Historia-osastolle...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Whiplash-keskustelua selkäpalstalla...

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Marras 2013, 19:28

Olenko joskus ollut näinkin terävä. Aivot ovat hyytelöä nykyään tuohon aiempaan verrattuna.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron