Selkäydinvammoista...

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Selkäydinvammoista...

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 11 Huhti 2009, 23:07

Tää nyt tavallaan kuuluis tonne Artikkelit, linkit -osioon, mutta kun siellä ei voi keskustella, niin laitan tähän. Löysin nimittäin mielenkiintoista tietoa selkäydinvammoista, ja uskoisin tämän monia whiplash-immeisiä kiinnostavan. Tässä lainaus aiheesta selkäydinvamma Fysioterapia-kirjasta:

Selkäydinvamma

Selkäydin välittää liikkeisiin liittyviä käskyjä aivojen kautta lihaksiin. Se välittää aivoihin myös kipuun, lämpöön, liikkeisiin ja asennonmuutoksiin liittyviä tuntemuksia kehon eri puolilta.

Vaurio voi olla koko selkäytimen alueella tai jossakin selkäytimen osassa. Selkäytimen vauriota voidaan karkeasti kartoittaa ASIA-tutkimuksella, joka kuvastaa selkäytimen vaurion määrää.

Jos vamma on selkäytimen etuosassa, tahdonalaiset liikkeet sekä kivun ja lämmön tunteminen ovat huonontuneet vamman tason alapuolelta. Tällöin raajojen asentotunto säilyy. Jos selkäytimen toinen puolisko vaurioituu paikallisesti, vammapuolen alapuolelta häviää tuntoaisti ja lihakset halvaantuvat. Tällöin kipu- ja lämpötunto häviävät vartalon vastakkaiselta puolelta. Jos vamma on selkäytimen keskiosassa, tuntoaisti säilyy. Yläraajojen liikkeet ovat yleensä huonommat kuin alaraajojen.

Keskushermostovaurio voi vaurioittaa myös tiettyjä autonomisia refleksejä, joita normaali harjoitusvaste edellyttää. Sympaattisen hermoston heikentynyt toiminta heikentää harjoittelun aikana sydän- ja verenkiertojärjestelmän autonomista säätelyä. Normaalisti sympaattinen ärsyke säätelee harjoittelun aikaansaamaa sydämen toiminnan kiihtymistä ja sydänlihaksen supistumiskykyä. Näin elimistö huolehtii toimivien lihasten tehokkaasta verenvirtauksesta. Aktivoitumattomien kudosten verisuonien supistuminen ja sydämen verenvirtauksen laajeneminen varmistavat yhdessä, että aktiivisesti toimivat lihakset saavat verta harjoittelun aikana.

Kaularangan ja rintarangan yläosan vauriot katkaisevat sympaattisen hermoston yhteyden sydämeen, mikä heikentää vakavasti sydämen maksimaalista toimintaa ja aiheuttaa verenkiertojärjestelmän vajaatoimintaa. Lihasten vaikeutunut verenvirtaus aiheuttaa elimistön äärialueille toimintahäiriöitä, jotka johtuvat rajoittuneesta hapensaannista. Tämän takia elimistö joutuu kesätmään anaerobista tilaa fyysisen harjoittelun aikana. Myös heikentynyt verenvirtaus ja vaikeudet sopivien hikoilureaktioiden aikaansaamisessa saattavat aiheuttaa häiriöitä lämmönsäätelyssä.

Erityisesti ylemmän liikehermosolun vaurioissa, joissa yhteys keskushermostoon on katkennut joko osittain tai kokonaan, esintyy elinten spontaania toimintaa, kuten lihasten spastisuutta tai virtsarakon yliärtymistä. Alemman liikehermosolun vaurioissa esimerkiksi lihakset ovat lamaantuneet ja rakon tai suolen toiminta on vaimeaa. Tämän takia selkäydinvammaisilla esiintyy liikuntavammojen lisäksi muitakin ongelmia, kuten lihasten jäykistymistä, kipua, rakon ja suolen toimintahäiriöitä ja iho-ongelmia.

Jne jne...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Hyvää tietoa

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 11 Huhti 2009, 23:54

DD: Puhutaanko tuossa täydellisestä vammasta nyt vai miksataanko siis molempia eli osittaista ja täydellistä? Minkä kappaleen alla toi oli? Kun tossa on vissiin vähän molempia juttuja?

Yksi juttu, tietääkö joku, miten selkäydinvamma ja selkäytimen hermojuurien venähdysvamma sitten eroaa toisistaan/erotetaan?

Ja hitto, mulla oli kaikki oireita terveenäkin, on nääs herkkä hermosto. Hmm....

Ohessa linkki myös Selkäydinvamma -sivustolle. Hyviä vinkkejä arkeen esim. juuri nuo istumisjutut yms. virtsaputkentulehduksen hoidot jne. Huonoa yleiskuntoa voi pitää monella selkäydinvamman saaneella ihan esim. piilevänä oleva virtsis! Ei auta aiheuta mitää oireita, paitsi sitten, kun on jo munuaisissa ja meinaa kuolema tulla selkäkipujen kanssa.

http://selkaydinvamma.fi/
Viimeksi muokannut tahdonvoimaa päivämäärä 11 Huhti 2009, 23:56, muokattu yhteensä 1 kerran
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Selkäydinvamma vai selkäydintä suojaavien rakent. vamma?!

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 12 Huhti 2009, 00:09

Lähde on artikkelikirjastossamme:
http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=77

Suomentaja on yrittänyt parhaansa mutta pahoittelee mahdollisia asia- tai tulkintavirheitä. Suomentaja ei ota vastuuta tekstin oikeellisuudesta, mutta yritti kyllä parhaansa. :)

PÄHKINÄNKUORESSA:

Tässä tekstissä luokitellaan eriasteiset niskavamman/selkäytimen venytysvamman tyyppioireet kahteen osaan:

- Varsinainen selkäytimen vamma (compression/concussion), jossa hermokudos tuhoutuu osittain tai kokonaan.
- Huomattavasti miedompi ytimen venytysvamma (strain), jossa hermokudosta suoraavat (kalvo)rakenteet ainoastaan venyy mutta itse selkäydin/hermokudos ei tuhoudu. Näitä vammoja on sitten lukuisia eriasteisia.

Tämän tekstin mukaan Quebecin mallin luokitus 4 ei ole enää pelkkä niskavamma, vaan kyseessä on _selkäytimen_ venytysvamma, jossa hermokudosta tuhoutuu. Tällöin myös kuntoutus pitäisi lähteä selkäydinvammadiagnoosista, eikä niskavammasta käsin.

Cervical spinal cord trauma
Kaularangan/selkäytimen vamma/trauma

Compression/concussion eli
(Selkäytimen puristus/paha nyrjähdys/iskuvamma!)


This is an obvious structural injury, where nervous tissue is destroyed. It is usually combined with vertebral injury and is therefore a major trauma also from an orthopedical point of view.

This condition is defined in the 4° of the Québec scale and should not be considered as a Whiplash Associated Disorder.

There are marked symtoms of neurological deficit, in the worst cases a complete tetraplegia (severe loss of sensory and motor functions in the arms, complete loss of function in the trunc and legs).


SUOMENNOS:

- Tämä on ilmiselvästä vakava vamma selkäytimessä, ei siis pelkästään niskavamma. Tästä johtuen vammaa tulisi lähestyä selkäydinvamman kuntoutuksen näkökulmasta!!!
- Kyseessä on usein rakenteellinen vaurio, jonka yhteydessä hermokudos tuhoutuu! Rakenteellinen vaurio tarkoittaa usein nikamarakenteen vaurioitumista ja saattaa vaatia kirurgista hoitoa (Toim. huom! Olettaisin, että kyseessä on siis jopa murtumaksi tai ainakin nikaman siirtymäksi luokiteltava muutos rangassa.)
- Vaikeimmassa ryhmässä esiintyy lukuisia neurologia oireita, pahimmillaan joko halvaantumisoireita eli tunnon ja motoriikan täyspuutoksia koko vartalossa.

Strain eli (Ytimen venytys, useimmiten ns. whiplash-case)

This is a kind of injury, where the spinal cord is lengthened because of the geometric properties of the impact mechanism. The lengthening could cause rupture of single nerve fibres or blood vessels but also a minor concussion.

Such an event would produce a sudden change of tissue pressure resulting in disturbed cell metabolism. The function of the nerve cells is then impaired without visible injury.

If such an injury occurs in the myelin cells, the ones protecting the nerve fibers and facilitating nerve impuls propagation, the conduction of nerve fibers will be impaired. In that case symptoms would occur below the level of the trauma, consequently for instance in the legs.


SUOMENNOS:

- Tässä luokassa selkäydintä suojaavat rakenteet (kalvot) venähtää niskan kovaeneregisen retkahduksen takia. Rakenteet siis venyttyy, koska selkäranka venähtää liikaa.
- Kyseessä on kuitenkin selkäytimen yksittäinen tai muutamat yksittäiset hermojuuret, eikä varsinaisesti itse kalvojen sisällä suojassa oleva selkäydin!
- Myös muut rakenteet kuin vain hermoja suojaavat kalvot voivat venähtää esim. verisuonet, tukikudos, lihakset jne.
- Kyseessä on siis selkäydintä suojaavien rakenteiden venyminen, mutta merkittävää selkäytimen ruhjoutumista ei ole havaittavissa.
- Hermokudoksen toiminta häiriintyy/heikentyy ilman näkyvää kliinistä vauriota.
- Oireita voi esiintyä koko selkärangan alueella, jopa jaloissa asti

Markers of minor spinal cord injury eli
Lievän vamman tunnusmerkkejä


* numbness and paraesthesia ("pins and needles") in all limbs beginning immediately or within a few minutes after impact and continuing at least for some hours. This could not be psychologically mediated. Thus, it is a proof of structural injury if the patient's history is reliable. If this kind of symtoms starts an hour or more after impact, spinal cord injury is not impossible, but muscular tension is a more probable explanation.


- Tunnettomuutta, pistelyä, lamaantumista lihastoiminassa välittömästi tai muutama minuutti trauman jälkeen, kesto yleensä jotain tunteja!
- Jos oireet alkavat vasta muutamien tuntien jälkeen, on todennäköisemmin kyse vain tuki- ja liikuntaelintason vammasta, eikä hermojen venytyksestä.
- Tutkimusten mukaan potilaat eivät voi kuvitella tämän tyyppisiä oireita, vaan ne on todella olemassa!!

* disturbed sexual function. If this disturbance is obvious already the first few days after the accident, the connection is more probable than should it occur only after weeks or months. History is crucial: sexual disturbance could be the effect of chronic pain and specific psychiatric disorders caused by accidents and chronic posttraumatic pain.


- Häiriintyneet seksuaalitoiminnot liittyvät hermokudoksen venytysvammaan sitä todennäköisemmin, mitä nopeammin trauman jälkeen ne alkavat. Toisinaan seksuaalisia ongelmia voidaa pitää myös kroonisen kivun aiheuttamina tai ne voivat olla myös osa posttraumaattisen kivun/stressin oirekokonaisuutta.

* disurbed urine discharge. As micturition is controlled by the brain, a spinal cord injury could disturb the mechanism. Chronic pain is known either to make discharge difficult or to cause frequent discharges. A neuro-urological investigation could shed light over this matter and discriminate the few cases of established spinal cord injury.

- Ongelmat virtsaamisessa voivat johtua hermokudoksen venytysvammasta, sillä tätäkin toimintoa säätelee aivot ja viestit kulkevat alas selkäydintä pitkin.ongelmat virtsaamisessa voivat johtua myös lihasperäisistä syistä.

* neurological symptoms in the legs. Since the trauma is located to the neck, one does not expect symtoms from the lower part of the body unless nerve fiber tracts from the brain to the lumbar spinal cord have been hurt. Therefore, pain in the legs and impaired sensation should arouse suspicion of neurotrauma. Just as well, muscular tension, disseminating from the neck to the lumbar region, could explain minor compression of nerve structures beside the spine causing exactly the same sensory symtoms. Motor symtoms as paresis (i.e. partial paralysis) or muscle reflex impairment should always be interpreted as signs of
neurotrauma.


- Neurologiset oireet voivat ilmetä koko vartalosa aina päästä varpaisiin asti, sillä retkahduksen yhteydessä voi venähtää koko hermokudos/hermojuuret aivan lannerankaan asti.
- Jalkoihin asti ulottuva kipu ja häiriintyneet tuntemukset myös kehon alaosassa voivat viitata varsinaiseen selkäytimen venytysvammaan (compression/concussion), mutta yhtä hyvin kyseessä voi olla vain selkäytimen hermojuurten venytysvamma (strain).
- Motoriset oireet kuten halvaukset kehossa pitäisi aina tulkita selkäytimen vamman merkiksii, ei pelkäksi niskavammaksi!

* a symptom which might mark spinal cord injury is facial pain. Still, at least I think that this problem mostly originates from muscular tension in the face with light pressure to small branches of the trigeminal nerv, the sensory nerve of the face. There are, however, at least two neuronal connections which make it possible that the phenomenon is a sign of pure structural injury. The trigeminal nerve sends pain-mediating signals through fibers ending in a nucleus, or nerve centre, in the uppermost part of the spinal cord, the second cervical segment. Its name is the Spinal Tract Nucleus of the Trigeminal Nerve. In the same region, as well the trigeminal nerve as the glossopharyngeal one receive recurrent fibers which could give rise to symtoms when soft tissue on the level of the second cervical vertebra. Those symptoms would be pain as well in the face as in the mouth and throat. We have however still no method to prove such an injury.


- Kasvokipu voi olla merkki hermokudoksen tuhoutumisesta eli varsinaisesta selkäydinvammasta (compression/concussion), vaikka useimmiten oire johtuukin lihasperäisistä ongelmista.
- lihasperäisenä ongelma johtuu yleensä kolmois- eli trigeminal-hermon lievästä kuormituksesta (kolmoishermo hermottaa kasvojen tuntoa jakaantuen otsaan, poskeen ja leukaan!). Kolmoishermo kulkee aivan kallonpohjassa yläniskassa!
- Kipu kasvoille voi tulla myös alempaa rangasta, sillä myös toisen niskanikaman luota on yhteyksiä kasvojen hermotukseen. Tällöin oireet suuntautuu usein myös suuhun ja kurkkuun, koska hermotusalue ylettyy myös sinne.

Toim. huom!
- Olennaista on siis erottaa, onko kyseessä selkäytimen vamma (compressio/concussion) vaiko lievempi selkäytimen venytysvamma
- Ensimmäistä pitäisi kuntouttaa selkäydinvamman pohjalta ja toista voidaan pitää enemmänkin niskan retkahdusvammana ja hoitaa sen mukaisesti!
Viimeksi muokannut tahdonvoimaa päivämäärä 08 Tammi 2010, 00:58, muokattu yhteensä 4 kertaa
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Zarru » 02 Tammi 2010, 00:26

Mulla jonkinlainen selkäydinvaurio myös, selkäytimen ahtauman lisäksi. Sitä mieltä oli Töölön neurokirurgi.

Tuo virtsaaminen on yksi ongelma... ennen ei ollut mikään kummallinen juttu jos ei 7-8 tuntiin käynyt vessassa, nyt väli on 1-4 tuntia, ja on koko ajan sellainen tunne että on pissahätä vaikka ei olekaan. Mutta täällä kuntoutuksessa katsotaan tuotakin asiaa.

Laitoksen neurologi sanoi myös että mun kallon ja selkärangan väliset ligamentit ovat vaurioituneet, joko venyneet tai jopa repeilleet, ja se aiheuttaa osan oireista. Tätä mulle ei ole aiemmin kerrottu.

Mietin tässä että mahtaako se kertoa jotain, että silloin heti onnettomuuden jälkeen olin täysin liikuntakyvytön, ei liikkuneet kädet ei jalat, ei mikään. Sitä kesti jonkin aikaa. Siihen ei ole kukaan kiinnittänyt huomiota, no toisaalta sitä ei mainita papereissa kun sitten sairaalassa jo raajat liikkuivat.
Zarru
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Maalis 2009, 22:29

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 02 Tammi 2010, 02:54

Zarru kirjoitti:Mulla jonkinlainen selkäydinvaurio myös, selkäytimen ahtauman lisäksi. Sitä mieltä oli Töölön neurokirurgi.

Tuo virtsaaminen on yksi ongelma... ennen ei ollut mikään kummallinen juttu jos ei 7-8 tuntiin käynyt vessassa, nyt väli on 1-4 tuntia, ja on koko ajan sellainen tunne että on pissahätä vaikka ei olekaan. Mutta täällä kuntoutuksessa katsotaan tuotakin asiaa.

Laitoksen neurologi sanoi myös että mun kallon ja selkärangan väliset ligamentit ovat vaurioituneet, joko venyneet tai jopa repeilleet, ja se aiheuttaa osan oireista. Tätä mulle ei ole aiemmin kerrottu.

Mietin tässä että mahtaako se kertoa jotain, että silloin heti onnettomuuden jälkeen olin täysin liikuntakyvytön, ei liikkuneet kädet ei jalat, ei mikään. Sitä kesti jonkin aikaa. Siihen ei ole kukaan kiinnittänyt huomiota, no toisaalta sitä ei mainita papereissa kun sitten sairaalassa jo raajat liikkuivat.


Ainakin tuon englanninkielisen luokittelun mukaan, tuo tilapäinen "täyshalvaus" menisi korkeimpaan luokkaan eli selkäytimen puristukseksi/nyrjähdykseksi, eikä sitä enää tulisikaan käsitellä pelkästään niskavammana, vaan nimenomaan selkäydinvammana. Ja ainakin maallikon opiskelun mukaan tunto- ja liikuntakyvyn menetys niskan venytysvamman yhteydessä viittaa suhteelliseen rajuun selkäytimen shokkitilaan.

Missä kunnossa sinä olet nyt Zarru? Siis muutenkin kuin vain tuon virtsaamisasian tiimoilta? Toivottavasti kuntoutuminen on hyvällä mallilla. :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Re: Tuossa hieman tietoa: hermojuurivamma tai ytimen venähdy

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 07 Tammi 2010, 23:39

tahdonvoimaa kirjoitti:Lähde on artikkelikirjastossamme:
http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=77

Ilmoitelkaa, jos haluatte jotain suomeksi käännettynä, niin käännän sitten.

Olisko nyt hyvä paikka kääntää tärkeimpiä, kun aiheelle on löytynyt kysyntää?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 07 Tammi 2010, 23:55

Yeah right. Sanakirja jauhaa niin lujaa ku pystyy. :) Lopputulos ei välttis ole hienoin mahdollinen tällä päällä, mutta kattellaan... ;) ;)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 08 Tammi 2010, 00:54

Zarru kirjoitti:Mulla jonkinlainen selkäydinvaurio myös, selkäytimen ahtauman lisäksi. Sitä mieltä oli Töölön neurokirurgi.

Tuo virtsaaminen on yksi ongelma... ennen ei ollut mikään kummallinen juttu jos ei 7-8 tuntiin käynyt vessassa, nyt väli on 1-4 tuntia, ja on koko ajan sellainen tunne että on pissahätä vaikka ei olekaan. Mutta täällä kuntoutuksessa katsotaan tuotakin asiaa.

Laitoksen neurologi sanoi myös että mun kallon ja selkärangan väliset ligamentit ovat vaurioituneet, joko venyneet tai jopa repeilleet, ja se aiheuttaa osan oireista. Tätä mulle ei ole aiemmin kerrottu.

Mietin tässä että mahtaako se kertoa jotain, että silloin heti onnettomuuden jälkeen olin täysin liikuntakyvytön, ei liikkuneet kädet ei jalat, ei mikään. Sitä kesti jonkin aikaa. Siihen ei ole kukaan kiinnittänyt huomiota, no toisaalta sitä ei mainita papereissa kun sitten sairaalassa jo raajat liikkuivat.


Kattoppas Zarru tuohon yläpuolella, mä suomentelin tekstin, jossa kerrotaan varsnaisen selkäydinvamman ja pelkän niskavamman/retkahdusvamman eroista. Toivottavasti onpi jotain apua. Seuraamalla linkkiä päädyt alkuperäiselle sivustolle, jossa on vielä laajemmin tuosta aiheesta juttua, tosin englanniksi. :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 08 Tammi 2010, 01:43

Hyvää työtä, TV! :D :shock: :D Suomennokset harmi kyllä vähän hukkuvat tekstiin, ja niitä on vähän vaikea havaita, varsinkaan mahdollisten aivovammaisten lukijoiden. Voisko niitä selventää jollain tavalla, ehkä kokeilla esim. jotain tällaista ratkaisua (tai mitä nyt vaan keksit, tää oli vaan tällainen äkkiseltään hihasta vedetty ehdotus) :

Compression/concussion eli
(Selkäytimen puristus/paha nyrjähdys/iskuvamma!)


This is an obvious structural injury, where nervous tissue is destroyed. It is usually combined with vertebral injury and is therefore a major trauma also from an orthopedical point of view.

This condition is defined in the 4° of the Québec scale and should not be considered as a Whiplash Associated Disorder.

There are marked symtoms of neurological deficit, in the worst cases a complete tetraplegia (severe loss of sensory and motor functions in the arms, complete loss of function in the trunc and legs).

SUOMENNOS:

- Tämä on ilmiselvästä vakava vamma selkäytimessä, ei siis pelkästään niskavamma. Tästä johtuen vammaa tulisi lähestyä selkäydinvamman kuntoutuksen näkökulmasta!!!
- Kyseessä on usein rakenteellinen vaurio, jonka yhteydessä hermokudos tuhoutuu! Rakenteellinen vaurio tarkoittaa usein nikamarakenteen vaurioitumista ja saattaa vaatia kirurgista hoitoa (Toim. huom! Olettaisin, että kyseessä on siis jopa murtumaksi tai ainakin nikaman siirtymäksi luokiteltava muutos rangassa.)
- Vaikeimmassa ryhmässä esiintyy lukuisia neurologia oireita, pahimmillaan joko halvaantumisoireita eli tunnon ja motoriikan täyspuutoksia koko vartalossa.Strain eli (Ytimen venytys, useimmiten ns. whiplash-case)

This is a kind of injury, where the spinal cord is lengthened because of the geometric properties of the impact mechanism. The lengthening could cause rupture of single nerve fibres or blood vessels but also a minor concussion.

Such an event would produce a sudden change of tissue pressure resulting in disturbed cell metabolism. The function of the nerve cells is then impaired without visible injury.

If such an injury occurs in the myelin cells, the ones protecting the nerve fibers and facilitating nerve impuls propagation, the conduction of nerve fibers will be impaired. In that case symptoms would occur below the level of the trauma, consequently for instance in the legs.

SUOMENNOS:

- Tässä luokassa selkäydintä suojaavat rakenteet (kalvot) venähtää niskan kovaeneregisen retkahduksen takia. Rakenteet siis venyttyy, koska selkäranka venähtää liikaa.
- Kyseessä on kuitenkin selkäytimen yksittäinen tai muutamat yksittäiset hermojuuret, eikä varsinaisesti itse kalvojen sisällä suojassa oleva selkäydin!
- Myös muut rakenteet kuin vain hermoja suojaavat kalvot voivat venähtää esim. verisuonet, tukikudos, lihakset jne.
- Kyseessä on siis selkäydintä suojaavien rakenteiden venyminen, mutta merkittävää selkäytimen ruhjoutumista ei ole havaittavissa.
- Hermokudoksen toiminta häiriintyy/heikentyy ilman näkyvää kliinistä vauriota.
- Oireita voi esiintyä koko selkärangan alueella, jopa jaloissa asti
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 08 Tammi 2010, 02:23

Joo voihan niitä, jos puhelin tajuais koodia fiksummin... Tässä ei siis toimi pikakomennot tekstimuokkaukseen,vaan kaikki koodi pitäisi copy-pastettaa sana/rivi/kappale kerrallaan > ei mun niskalla.

Eli mulkkaukset tervetulleita. Niin kauan ku oon tän paskan varassa, kaikki on hyvin, hyvin alkeellista. Pahoitteluni, mut tehkää työ, joilla on paremmat värkit, selkeämmiks. Kiitos! :) :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 08 Tammi 2010, 02:36

Ok, hyvä. Jos se kerran käy, niin mä katson editoinko sen vaikka huomenna. Tai ylihuomenna... :P
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 08 Tammi 2010, 03:11

Jeppistä! No stress! :) :) Sit ku saan uuden luurin, mua kuuluu taas useammin. Nyt oon kylmästi minimoinut kaiken ylimääräisen netissä roikkumisen siihen asti, ku menee turhan hankalaks.

Öitä! :D :D
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 08 Tammi 2010, 03:19

Jeppistä! No stress! :) :) Sit ku saan uuden luurin, mua kuuluu taas useammin. Nyt oon kylmästi minimoinut kaiken ylimääräisen netissä roikkumisen siihen asti, ku menee turhan hankalaks.

Öitä! :D :D
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Selkäydinvamman Käypä hoito-suositus

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 08 Tammi 2010, 03:21

selkäydinvamman Käypä hoito-suositus, potilasversio:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... s/khp00028
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja fedja » 08 Tammi 2010, 17:20

Kiitos TV suomennoksesta!! Jaksoin minäkin nyt lukea, kun ei kääntää tarvinnut. Muoksasin sitä vähän. DD saa tehdä loput, jos vielä tarvettaa muokkaamiselle ilmenee.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18


Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron