Whiplash-vamman taso ja laatu (ja oletettava toipumisaika)

Niskan retkahdusvammaan ja aivovammaan liittyvät aiheet laidasta laitaan

Whiplash-vamman taso ja laatu (ja oletettava toipumisaika)

ViestiKirjoittaja Tepsu » 22 Syys 2013, 14:05

Whiplash-vamman tasosta ja laadusta näytetään käyttävän tällaista luokitusta:

0 ei niskaoireita
1 niskaoireita, mutta ei löydöksiä
2 niskaoireita ja löydöksiä
3 niskaoireita ja neurologisia löydöksiä
4 niskaoireita ja murtumia tai luksaatioita

Osaatteko viisaammat sanoa, mitä tarkoittavat kohdan 1-2 "löydökset" ja mitä taas kohdan 3 "neurologiset löydökset"? Tarkoittaako se, että on autonomisen hermoston oireita, että on todennäköisesti myös neurologisia löydöksiä? Mietin tässä vain oman vammani laatua ja mahdollista odotettua kuntoutumisaikaa tarkempiin tutkimuksiin pääsyä odotellessa...

Olen nyt, reilu kuukausi toisen tapaturmani jälkeen, alkanut hahmottaa itselläni tällaisia oireilutyyppejä:

1) Vaihdellen tai yhtä aikaa takaraivon, päälaen, otsan, silmien alueen, nenän ja korvien yläpuolen puristusta ja painetta, kipuja pään alueella, usein myös katsomiseen liittyvä kipua ja valonarkuutta. Oireiden myötä pukkaa päälle myös niska-hartian suojajännitystä. Provosoituu usein jostain liikkeestä tai asennosta ja esim. kävelyn rasituksesta. Tähän ei välttämättä liity muita oireita, mutta voi liittyä. Voimakkuudesta riippuen vaatii lepoa tai pelkkää rauhoittamista, ei välttämättä tarvitse mennä vuodelepoon. (Oletus: (nivelside löystyy ja) nikama painaa keskushermostoa? Ehkä muitakin nikamiin liittyviä asioita?)

2) Kuumeinen olo -syndrooma (oletus: autonomisen hermoston hepuli?). Ei välttämättä liity edellisiin oireisiin, mutta voi myös liittyä. Uupumus, kuumeinen olo, iho kuumottaa, posket punottavat, pään puristusta ja arkuutta, päänahka arka, sydän hakkaa, tuntuu kuin hengittäisi pakkasilmaa, valot ja äänet aristaa, vatsa löysällä, korvat suhisee ja soi, kaikin puolin rasittunut ja uupunut olo, ei voi muuta kuin maata silmät kiinni, ts. olo kuin kovassa kuumeessa (en ole varma onko ollut oikeasti kuumetta, koska mittarimme on epäluotettava). Voi sisältää myös sydämen muljahtelua ja puristusta. Samoin aiheuttaa suojajännitystä erityisesti niskaan. En ole vielä paikallistanut mistä kaikesta provosoituu, ymmärtääkseni niin fyysisestä / aisteihin liittyvästä kuin henkisestä rasituksesta ja ponnistelusta. Vaatii täydellistä lepoa, joskus auttaa (vähän) myös syöminen tai teen juominen.

3) Refluksioireet, tällä hetkellä lähinnä sydämen muljahtelu. Provosoituu liian ärhäkästä ruoka-aineesta tai juomasta sekä fyysisestä rasituksesta. (Oletus: autonomisen hermoston ja/tai vagushermon aikaansaannoksia?)

4) TOS-oireilu. Kipuja ja puutumisia kaulan, solisluun alueen, kainalon, käden, lapojen välin ja yläselän alueella. Tietyt vihlovat/pistävät kipupisteet kaulalla ja sen alapuolella, takaraivon sivulla, kainalon etupuolella, käsivarressa, ranteessa. Välillä myös sydämen muljahtelua ja puristusta, jopa kipua. Usein provosoituvat jos on pitkään samassa asennossa. Jumppaaminen auttaa jos auttaa (ja kipulääke ehkä).

5) Alaselän kipuilu ja lantion alueen ja jalkojen kipuilut, värinät, puutumiset, tönkköydet ja muut kummallisuudet. Ei aavistustakaan mikä näitä provosoi, varmaan rasitus ja asennot yms. tai ihan pelkkä olemassaolo. Monesti ovat silloin kun niska on rauhallisempi. Ikään kuin vaivat siirtyisivät niskan ja selän/jalkojen välillä ylös alas? (Oletus: hermosto- ja lihasperäistä? Ehkä nikamillakin vaikutusta?)

6) Suojajännitys, joka alussa oli koko ajan paha mutta nyttemmin puskee enää lähinnä oireiden 1) ja 2) yhteydessä. Jos olo on hyvä, ei tunnu suojajännitystäkään.

Mikä on veikkauksenne, mihin whiplash-luokitukseen solahdan ja miten kauan tässä mahdollisesti menee että tokenen edes jonkinlaiseen kuntoon? :) Mahdotontahan sitä on totta kai tutkimatta sanoa, mutta ehkä kokemuksenne ja tietämyksenne perusteella osaatte arvailla jotain. Itse arvailen luokitusta 1--3.
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Whiplash-vamman taso ja laatu (ja oletettava toipumisaik

ViestiKirjoittaja Tepsu » 03 Marras 2014, 01:34

Kukaan viisaampi ei ole tähän kommentoinut, niin kommentoinpa itse reilua vuotta myöhemmin :)

Kaikki oireeni eivät olleet vielä ilmenneet tuon ensimmäisen kirjoituksen aikaan, ja joitain oireita on vastaavasti jäänyt pois tai ainakin harventunut reilusti. Tärkein tuosta listasta puuttuva oire on neurologinen: heilumisesta, kiihtyvyyden muutoksista ja keinuvasta alustasta aiheutuvat tasapainohäiriöt ja huimaus, joskus myös pahoinvointi ja päänpuristus. Olen saanut tähän aivovammaneurologilta puhelimitse lausunnon "oletettavasti sentraalisen vestibulaarijärjestelmän vaurio". Se voi joko parantua tai sitten ei. Pahentuakin se voi, mutta siitä ei ole ainakaan toistaiseksi ollut merkkejä. Oireet tuntuvat vaihtelevan suuresti riippuen siitä, miten hyvin niska on tuettuna. Pahimmin tasapaino on mennyt keinuvalla laiturilla kävelystä, pienessä paatissa matkaamisesta ja junassa istumisesta siten, että niska ei ole tuettuna selkänojaa vasten (niskatuki ei auttanut, sitä käytän aina kulkuneuvoissa).

Muut edelleen vaivaavat ongelmat liittyvät vagushermoon ja muuhun autonomiseen hermostoon, hormonitoimintaan, lämmönsäätelyyn ja sekä tuki- ja liikuntaelimiin. Kunto on selvästi parempi kuin vuosi sitten, mutta ei lähelläkään tervettä. Oletan että luokitukseni on siis 3, ja täysin terveeksi en enää kuvittele tulevani. Tietysti olisi mukavaa yllättyä positiivisesti... PDT_Armataz_01_37
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu


Paluu Yleinen keskustelu - (Whiplash ja aivovamma)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa