Kuntoudu jännityspäänsärystä -opas - Fysioterapialopputyö

Fysioterapia - Manipulaatiohoidot - Muu kuntoutus - Kirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot - Elmotinin fysioterapiavinkit

Kuntoudu jännityspäänsärystä -opas - Fysioterapialopputyö

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 09 Tammi 2010, 21:31

Nimeke: Kuntoudu jännityspäänsärystä : -opas omatoimiharjoitteluun
Tekijä: Mattila, Paula Väyrynen, Miia
Vuosi: 2009
Organisaatio: Savonia-ammattikorkeakoulu

Tiivistelmä:
Toiminnallisen opinnäytetyömme tarkoituksena oli tuottaa Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksen fysioterapeuteille työvälineeksi potilasopas jännityspäänsäryn kuntoutukseen. Aikaisemmin asiakkaille on annettu kunkin fysioterapeutin itse laatimia erilaisia harjoitteluohjeita. Oppaan tarkoitus oli yhtenäistää ohjauskäytäntöjä sekä asiakkaille jaettavaa materiaalia. Opinnäytetyön tavoitteena oli oppaan sisältämän materiaalin avulla antaa asiakkaille tietoa jännityspäänsärystä sekä mahdollistaa heille turvallinen ja tarkoituksenmukainen omatoimiharjoittelu kotona.

Opinnäytetyön teoriaosa perustuu niskakivun ja jännityspäänsäryn kuntoutuksesta tehtyjen tutkimuksien tuloksiin. Tietolähteinä käytettiin laaja-alaisesti kotimaista ja kansainvälistä kirjallisuutta ja tutkimuksia. Oppaan laadinnan pohjana oli teoriaosiossa esitetty tieto. Lisäksi oppaan laadinnassa huomioitiin Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksen fysioterapeuttien esittämät toiveet ja palaute, jota kerättiin oppaasta kyselylomakkeella fysioterapeuteilta ja asiakkailta. Kyselyn antaman palautteen avulla opasta vielä muokattiin.

Lähtökohtana oppaalle oli aktiivisen fysioterapian keinoilla toteutettava itsenäinen omatoimiharjoittelu. Opas koostuu jännityspäänsäryn teoriatiedosta, ryhdin ja asennon harjoittamisesta, progressiivisesti etenevistä kaularanganlihasten voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden omatoimiharjoitteista, liikuntasuosituksesta sekä harjoituspäiväkirjasta. Tutkimuksissa on osoitettu, että parhaat tulokset jännityspäänsäryn kuntoutuksessa saadaan pitkäaikaisella intensiivisellä harjoittelulla. Tämän vuoksi on kiinnitettävä huomiota asiakkaan aktivoimiseen, kuntoutusprosessiin sitouttamiseen ja motivoimiseen pitkäaikaiseen omatoimiharjoitteluun.

Tulevaisuudessa opasta voivat käyttää Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksen fysioterapeutit sekä jännityspäänsäryn vuoksi kuntoutusta tarvitsevat asiakkaat. Jatkokehittämishankkeina voisi tutkia oppaan toimivuutta ja asiakkaiden sitoutumista kuntoutukseen.


Linkki pdf-muotoiseen fysioterapialopputyöhön: https://publications.theseus.fi/handle/10024/4656
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Paluu Hoidot ja kuntoutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron