Manööverihoito niskajumiin, huimaukseen ja pahoinvointiin

Fysioterapia - Manipulaatiohoidot - Muu kuntoutus - Kirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot - Elmotinin fysioterapiavinkit

Manööverihoito niskajumiin, huimaukseen ja pahoinvointiin

ViestiKirjoittaja fedja » 28 Elo 2009, 10:10

Toisessa ketjussa timovk ja tahdonvoimaa puhui manööverihoidosta. Laitan mieleeni nousseet kysymykset tänne omaan ketjuun, jotta jatkossa joku tietoa etsivä voi helpommin eksyä tähän ketjuun.

Millaista tämä manööverihoito on?

Milloin manööverihoidosta voi olla apua niskajumiin, huimaukseen ja pahoinvointiin?
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Asentohuimaus ja manööverit

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 28 Elo 2009, 19:30

Manööverihoito toimii vain siinä tapauksessa, mikäli kyseessä on sisäkorvaperäinen ns. hyvänlaatuinen, joskin kiusallinen, huimaustyyppi. Asentohuimaus onkin yleisin huimausmuoto. Sen oireena on kiertävä, voimakas, muutamia kymmeniä sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy asennon muutoksiin. Harvemmin esiintyy yleistä tasapainoepävarmuutta, pumpulissä kävelyn tunnetta, keinutusta, 'huojuntaa' tms. niskaperäistä heitehuimausta (dizzimess) muistuttavaa oiretta.

Oireen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä. Lääkehoitoa ei tarvita, hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla eli erilaisin manööverein.

Moni niska/päätrauman saanut kärsii tietämättään kolhun provosoimasta asentohuimauksesta. Se voi tuoda lisää ikäviä oireita perinteisestä niskaperäisestä heitehuimauksesta kärsivälle. Asentohuimaus kannattaa sulkea pois ja se on vaivatonta. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan tehdä ilman kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia vastaanotolla lääkärin suorittamin testein. Myös jotkut fyssarit, osteopaatit, sairaanhoitajat yms. terveydenhuollon henkilöt on koulutettu diagnosoimaan ko. ongelma sekä antamaan ohjeet manöövereihin. Liikesarja eli manööveri, jota potilas alkaa tehdä sakan liikkeelle saamiseksi, valitaan sen mukaan, mikä on diagnoosi. Potilaan ei suositella tekevän manööverihoitoja itsenäisesti esim. netistä löytämiensä ohjeiden perusteella ilman asiantuntijakonsultointia.

Asentohoidon "guruna" pidetään Tapani Rahkoa, joka on tutkinut kyseistä mekanismia vuosikymmenet ja hoitanut tuhansia potilaita menestyksekkäästi. Hän on myös kehittänyt walk-rotate-walk-testin huimauksen diagnosoimiseen sekä Rahkon manööverihoitometodit.

Rahko toimi aikaisemmin TAYSissä korvapolin ylilääkärinä ja tutkijana mutta "eläkkeelle" jäätyään hänen vastaanotolleen voi päästä Tampereen Rautatieaseman Terveystalon kautta. Rahkon omat sivut ovat räjähtäneet, en suosittele visiittiä. ;) Tässä muutama muu linkki:

http://www2.medvideo.fi/uutuudet/huimauksen_uusi_hoito/
http://keskustelu.suomi24.fi/node/6022418

Niskapotilas voi siis hyötyä manööverihoidoista, mikäli hänellä on diagnosoitu sisäkorvaperäinen asentohuimaus. Hoito on auttanut myös mm. lukihäiriöisiä, matkapahoinninvoinnista ja migreenistä kärsiviä yms. aistiongelmaisia.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja timovk » 02 Syys 2009, 09:15

Itse sain Epleyn manooverista ja kotiharjotteista apua hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen, joka ilmeni huimaavana (kelluvana) tunteena aina käännyttäessä vasemmalle kyljelle sängyssä.

Alla olevissa linkeissä tarkemmin eri manoovereista. Suosittelen ehdottomasti kuitenkin ensin hakeutumista korva-,nenä - ja kurkkutautilääkärille, joka sitten tekee oikean dianoosin.
Olen kuullut, että "väärän" manooverin tekeminen saattaa pahentaa oireita!

http://www.pkssk.fi/metadocs/searchdocs ... ,1598,1600

http://www.laakarilehti.fi/files/472004.html
timovk
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 26 Elo 2009, 13:51

Hiphei!

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 02 Syys 2009, 12:39

Ensimmäisen hoidon aikana oireet provosoituu useimmilla, koska manööveri perustuu siihen, että oire saadaan esille ja sitten hoidettua yksinkertaisella liikehoidolla.

Joissain tapauksissa auttaa muutaman kerran liikesarjan toisto, joillakin jopa yksi kerta! Osa vaatii sitten useamman harjoitekerran. Manööverihoidon vuoksi osalle saattaa kehittyä erilainen asentohuimausoire ja sitten manööveria vaihdetaan/lisätään sen mukaiseksi. Tämänkin vuoksi on hyvä olla jonkun asiantuntijan potilaana, eikä tehdä hoitoja omin päin.

Monesti sanotaan, että taipumus asentohuimaukseen on perinnöllinen ja tämän vuoksi esim. minun asentosarjani perusteella pystyttiin diagnosoimaan "etänä" äitini ja siskoni ja ohjaamaan heille samat harjoitteet. Usein asentohuimauksista kärsivillä on myös muita sisäkorvaperäisiä ongelmia liikkeissä/asennonhallinnassa/tasapainossa.

Esim. meillä matkapahoinvointia, rivien hyppimistä luettaessa, puuroutuneita jalkoja/hönttejä jalkoja, ongelmia lausua pitkät vierasperäiset sanat jne. Itselläni parani hoidon myötä merkittävästi sekä värinäkö, että visuaalinen hahmotuskyky. Olin Rahkon "koeryhmässä" ihan piruuttani, kun pyydettiin. Myös migreenit loppui 2003 kuin seinään. Mutta edelleen, mikä oli muna ja mikä kana, en tiedä. Ei tiedä kukaan. ;)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere


Paluu Hoidot ja kuntoutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron