Nettitietoutta: Klassinen osteopatia hoitomuotona

Fysioterapia - Manipulaatiohoidot - Muu kuntoutus - Kirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot - Elmotinin fysioterapiavinkit

Nettitietoutta: Klassinen osteopatia hoitomuotona

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 10 Elo 2009, 12:58

Tein toisella palstalla hiukan hakuja, ja selvittelin klassista osteopatiaa ja sen hoitoperiaatteita yms. Suomenkielisiä tekstejä löytyi aika hyvin. Kopsaan tähän seuraavaksi sen viestin sellaisenaan.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 10 Elo 2009, 12:59

Tämä on ehkä parhaasta päästä kuvauksia. Sellainen, jossa sen käsittelyn pehmeys korostuu.

http://www.e-psuolahuone.fi/index.php?ID=8747
Klassinen osteopatia

Klassinen osteopatia eroaa muista manuaalisista terapioista pehmeydellään ja kokonaisvaltaisuudellaan. Sen ideana on, että yksittäinen häiriö integroidaan koko kehon ryhtiin ja tasapainoon. Ne normalisoimalla myös yksittäinen häiriö normalisoituu.

Liikuntaelinten ongelmien aiheuttajina saattavat olla muutkin kuin alueelliset aineenvaihdunnalliset syyt ja hermoston sekä verenkierron paikalliset häiriöt. Esimerkiksi eri sisäelinvaivat aiheuttavat häiriöitä liikuntaelimiinkin. Käänteisesti tästä seuraa että hoitamalla liikuntaelimistöä ja ryhtiä klassisen osteopatian menetelmillä, vaikutetaan parantavasti myös mitä erilaisimpiin sisäelinhäiriöihin. Klassinen osteopatia siis virittää kehon itse korjaamaan häiriön. Näin menetellen saadaan häiriön syykin poistumaan, kun kehon tasapaino, liikkuvuus ja ryhti on palautettu.

Osteopaattisessa käsittelyssä vaikutetaan kehon toimintaan rytmisin liikkein liikuntaelimistön kautta. Näin lisätään koko kehon vitaliteettia, jolloin kehon omat itsesäätely- ja paranemismekanismit korjaavat häiriön. Pääasiallinen hoitomenetelmä on nivelten, lihasten ja nikamien liikuttaminen pehmein, rytmisin liikkein. Muina hoitoina käytetään pehmytkudoshierontaa ja tarvittaessa suoraa nikama- tai nivelkäsittelyä.

Asiakkaina on selkä-, raaja-, niska-, hartia- ja päänsäryistä kärsiviä sekä hermostoperäisistä kipu- tai puutumisoireista, hengityselinvaivoista tai sisäelinhäiriöistä kärsiviä. Useinkin jo ensimmäisen hoitokäynnin aikana ongelma saadaan hallintaan.http://www.osteopaatti.net/klassinenosteopatia.html
Miten klassinen osteopatia toimii?

Klassisen osteopatian mukaan keho on kokonaisuus.
Osteopatia on menetelmä, jossa keho säädetään itse korjaamaan häiriötilansa. Hoidolla pyritään aktivoimaan elimistön omat parantavat voimat hoitamaan häiriön syy ja sitä kautta poistamaan oire. Näin palautetaan kehon luonnollinen tasapaino, liikkuvuus ja ryhti.

Hoito kohdistetaan usein selkärankaan, joka koostuu 24 nikamasta. Kunkin nikaman välissä, sen molemmin puolin, on hermojen ulostuloaukot, joista ne haarautuvat kaikkialle kehoon. Hermot välittävät tietoa aivoista selkäytimen kautta kehoon ja päinvastoin. Ne säätelevät elimistön kaikkia toimintoja esimerkiksi veren- ja nestekiertoa, lämmönjakelua, ruoansulatusta, kipua jne. Jännitykset tai lukot rangan nikamissa tai lihaksissa häiritsevät hermojen toimintaa. Tieto menee keskushermostoon ja aiheuttaa häiriön neste- tai verenkiertoon tai molempiin. Seurauksena voi olla kipua, turvotusta ja väsymystä. Tämä on merkki siitä, että keho yrittää itse palauttaa toimintansa normaaliksi. Usein sen omat voimavarat eivät riitä vaan häiriö menee syvemmälle. Tällöin kehon vastustuskyky edelleen heikkenee ja oireet pahenevat. Hoidon avulla lukkiutunut kudos tai nikama voidaan avata, jolloin hermotoiminta normalisoituu vähitellen. Keholle annetaan mahdollisuus säätää itse itsensä ja vastustuskyky häiritseviä tekijöitä vastaan paranee.
Toimiva, tasapainoinen hermosto on siis välttämätön normaalille veren- ja nestekierrolle sekä muulle aineenvaihdunnalle.
Hoito voidaan kohdistaa myös raajoihin, rintakehään, sisäelimiin eli sinne missä hoitoa tarvitaan.


-JATKUU-
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 10 Elo 2009, 13:00

Suomessa ainakin Kairon instituutissa koulutetaan klassisia osteoita, en tiedä onko ainoa paikka Suomessa. Tässä heidän sivuiltaan osa kuvauksesta:

http://www.kairon.fi/moodle/index.php/k ... osteopatia
Klassinen osteopatia


Klassinen osteopatia on kokonaisvaltainen menetelmä, jossa hoidetaan kehon rakenteellisia, mekaanisia ja toiminnallisia häiriöitä. Osteopatiassa huomio kiinnitetään selkärangan lisäksi koko tuki- ja liikuntaelimistöön - luihin, niveliin, lihaksiin, nivelsiteisiin ja muihin pehmeisiin tukirakenteisiin - sekä sisäelimiin. Hoito vaatii hyvää anatomian ja fysiologian tuntemusta, mutta tärkeintä on ihminen kokonaisuutena, joten myös psyykkiset tekijät otetaan huomioon.
Osteopatian on kehittänyt amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still 1870-luvulla. Eurooppaan (Englantiin) osteopatian toi Stillin oppilas John Martin Littlejohn 1910-luvulla ja myöhemmin englantilaisella John Wernhamilla on ollut merkittävä rooli klassisen osteopatian kehittäjänä.

Suomessa Luontaislääketieteen Instituutti Kairon aloitti osteopatian koulutuksen vuonna 1988. Pitkään kokemukseen perustuva koulutus elää ja kehittyy koko ajan, josta suuri kiitos kuuluu erinomaisille opettajillemme. Täysipäiväisen praktiikkansa ohella he innolla jatkokouluttavat itseään sekä koti- että ulkomailla ja samalla luovat yhteyksiä kansainvälisiin alan huippuihin. Tästä viimeisin esimerkki oli lähes kaksivuotinen täydennyskoulutus kraniaaliosteopatiaan, jonka opetti Dr Steven A. Sanet, D.O. USA:sta.

Lähtökohdat

Keholla on luontainen taipumus pyrkiä tasapainoon ja korjata siihen kohdistuvia häiriöitä.
Kehon kyky ylläpitää normaaleja toimintoja alati muuttuvassa ympäristössä on riippuvainen sen omasta, hyvin monimutkaisesta viestintäverkostosta - verenkierto-, hermosto-, hormoni- ja immuunijärjestelmästä.
Hoidon tarkoituksena on saada kehon eri osat toimimaan esteettömästi mahdollisimman hyvin yhteistyössä toistensa kanssa eli palauttaa kehon optimaalinen toimintakyky, jolloin keho parantaa itse itsensä.
Menetelmät

Pääasiallinen hoitomenetelmä on nivelten, lihasten ja nikamien liikuttaminen pehmein, rytmisin liikkein käyttäen apuna ns. pitkää vipua.
Muina hoitotekniikoina käytetään erilaisia pehmytkudoskäsittelyjä, nikama- tai nivelmobilisaatiota sekä -manipulaatiota.
Kun kehon joustavuus, liikkuvuus ja ryhti ovat kunnossa, myös kehon viestintäjärjestelmät toimivat optimaalisesti, kehon vitaliteetti lisääntyy ja sen omat itsesäätely- ja paranemismekanismit korjaavat häiriöt.Ja tämä kirjoitus on ehkä ihan yksi parhaimpia ja kattavimpia, mitä vastaan tuli (alla oleva lainaus on vain pieni osa koko artikkelista):

http://www.khl.fi/pdf/mita%20on%20osteopatia.pdf
Klassinen osteopatia ei ole pelkästään tekniikkaa, vaan pikemminkin herkkää ja yksinkertaista filosofiaa. Kun sitä sovelletaan käytäntöön, se voi saada aikaan ratkaisevia muutoksia ihmisen terveydessä. Nimi osteopatia tulee kreikan kielen sanoista osteon (luu) ja pathos (kärsimys, sairaus). Osteopatia ei kuitenkaan liity yksinomaan luun sairauksiin. Peruslähtökohtana tässä amerikkalaisen lääkärin
Andrew Taylor Stillin kehittämässä terapiassa on tuki- ja liikuntaelimistö.

Koko ihmisen anatomia pienimmästä solusta suurimpaan luuhun sisältää elämän, joka on dynaamista, rytmistä ja sykkivää liikettä. Sydämen ja hengityksen rytmi, veren, lymfa- ja aivoselkäydinnesteen kierto, hormonien ja välittäjäaineiden vaihtelu kertovat kaikki elimistön
rytmistä.

Terveenä ihmisen fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet ovat harmoniassa keskenään ja ympäristönsä kanssa. Sairaus on muutos kehon toiminnassa, jolloin elimistö ei pysty toimimaan oikein. Klassisen osteopaattisen filosofian mukaan kehon arkkitehtuuri on tärkeää:
Muoto määrittelee toiminnan ja toiminta muodon. Kun MUOTO (rakenne) vääristyy, niin TOIMINTA häiriytyy ja päinvastoin.

Elimistön suuret järjestelmät, kuten verenkierto-, hermosto-, sisäeritys- ja immuunijärjestelmät vaikuttavat kehon kaikkiin osiin. Yksi tärkeä kehoa yhdistävä järjestelmä koostuu sidekudoksesta, jota kutsutaan fasciaksi (=peitekalvo; sidos). Se ympäröi jokaista lihasta, elintä, hermoa ja verisuonta, ja sen tehtävänä on tukea ja kosteuttaa elimistöä. Se muodostuu kollageenista, mikä puolestaan sisältää mikroskooppisesti tarkasteltuna pieniä putkia, joita pitkin lymfaneste virtaa. Fasciaa
on kaikkialla, ja sille on annettu lukuisia eri nimiä sijaintikohtansa mukaan, mutta osteopaattisen ajattelun mukaan se on kaikki
samaa rakennetta. Kun elimistöön kohdistuu jokin vaurio, juuri fascian tila muuttuu sen joutuessa vääntyneeseen tai puristuneeseen tilaan.

Verenkierto, hermo- ja sidekudosjärjestelmä muodostavat verkoston, jotka pitävät huolta elimistön kokonaisuudesta. Mikään erillinen osa ei voi toimia ilman tätä verkostoa. Vaikka pienikin osa kehoa toimii huonosti, se vaikuttaa koko elimistöön. Esimerkiksi kirurgiasta tai voimakkaasta tulehduksesta jäänyt arpikudoksen kuroutuma voi vaikuttaa koko kehoon
ja sellaisten elinten toimintaan, jotka eivät näennäisesti liity arpikohtaan.Lyhyt yhteenveto erityyppisistä osteopatian muodoista:

Different Styles of Osteopathic Treatment - Classical, Structural, Cranial, Visceral Osteopathy
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu


Paluu Hoidot ja kuntoutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron