Jatkuvan etovan olon yhteys jännitysniskaan.

Niskaongelmat, jotka eivät selkeitä retkahdusvammoja: Tapaturman seurauksena tulleet - Kulumat/rappeumat - Välilevyongelmat - Tension neck - Muut niskavaivat

Jatkuvan etovan olon yhteys jännitysniskaan.

ViestiKirjoittaja KooKoo » 02 Helmi 2011, 10:19

Moi vaan kaikille kanssaniskoittelijoille!

Löysin tämän mielenkiintoisen keskustelufoorumin ja ajattelin nyt kirjoittaa oman tarinani tänne teidän ihmeteltäväksi. Sairauskertomuskansio alkaa olla jo yhtä paksu kuin 80-v kroonikkomummolla, mutta yritän kertoa tässä nyt tärkeimmät asiat tiivistettynä.

Elikkä olen 22-v mies ja kärsinyt nyt tällä erää n.5 vuotta jatkuvasta etovasta/oksettavasta olosta. Oireita ollut jo ala-asteikäisenä ja silloin jo laajasti tutkittu lääkärien toimesta.

Vaivaa on siis vuosia pidetty vatsasta/ruokatorvesta johtuvana ja pitkän aikaa lääkärit sitä pitivät ns.refluksitautina - tämä diagnoosi sitten johtikin siihen että keväällä 2009 tehtiin ruokatorven alasulkijan kiristysleikkaus eli fundoplikaatio. Leikkauksen jälk. vointi pysy jonkin aikaa yhtä huonona, mutta syksyn-talven 2009 oireet jostain kumman syystä katosivat 99 prosenttisesti, oireeton jatkso osui juuri sille 8kk ajalle kun aloin vanhaa asuntoa remontoimaan ja tein todella paljon raskasta fyysistä työtä.

Minulle on tehty lähes kaikki mahdolliset vatsan alueen tutkimukset täällä omassa keskussairaalassa sekä TAYSissa. Kaikissa norm. löydös. Myös neurologilla olen käynyt muutamasti mm. pää kuvattu pariin otteeseen(MRI). Kaikki OK. Mitään syytä siis tälle jatkuvalle etovalle tunteelle ei olla löydetty. Oireena on myös jonkinasteista palantunnetta nielussa sekä usein sydämen nopeaa sykettä. Pahoinvoinnin tunnetta sen verran haluan tarkentaa että kyseessä ei kuitenkaan ole samanlainen kuin esim. "oksennustaudissa". Olo usein pahimmillaan aamulla ja aamupalan jälkeen, joka taas kuulostaa vatsaan liittyvältä, kuitenkin on samantekevää mitä suuhunsa laittaa. Huimausta EI OLE ollut ollenkaan.

Aloinkin tässä miettimään, että voisiko näillä oirella olla tekemistä sen kanssa, että niskani on ollut vuosia todella jumissa(jo silloin ala-asteikäisenä) ja usein kärsin jännityspäänsärystä ja vihlaisuista päässä ja niskassa? En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi että tämä kaikki voisikin johtua niskasta!
Tosin huimausta ei ole koskaan ollut, toisin kuin monilla joilla jännitysniskaan liittyy huimauksesta johtuva pahoinvointi.

Olen huomannut että, jos esim. viikonloppuisin on "huono olo" päällä ja olen sitten alkanut ottamaan alkoholia, niin jonkin ajan kuluttua on olo alkanut helpottaa. Muuta selitystä en tähän ole keksinyt kuin jonkinlaisen relaksoitumisen jossain päin kehoa... Kokeiltu on monet vatsalääkkeet ja myöskin masennuslääkkeet joita myös kiputiloihin käytetään. Näistä ei ole ollut apua.

Toivottavasti muistin nyt kirjoittaa oleellisimmat asiat, täytyy sitten lisäillä kun mieleen tulee.

Teidän diagnoosianne odotellessa!
KooKoo
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Helmi 2011, 12:34

ViestiKirjoittaja CH » 02 Helmi 2011, 15:43

Moi ja tervetuloa foorumille! :)
Meikäläinen on varmaan kaikkein huonoin diagnosoimaan mitään, mutta minä kyllä pitäisin erittäin todennäköisenä, että niskasta johtuu. Myönnettäköön, että olet ensimmäinen, joka puhuu etovasta olosta ilman huimausta mutta eihän se niskasta johtuva pahoinvointi aina tarvitse huimausta kaverikseen! Olet tutkituttanut huolellisesti kaikki muut mahdolliset oireenaiheuttajat, ja usein juuri tässä vaiheessa, kun lääkärit alkavat levitellä käsiään, voi vetää sen johtopäätöksen, että niska on syyllinen. Mulla itselläni on ollut niskaan liittyvää pahoinvointia ja huimausta, jonka oletan johtuvan huonosta verenkierrosta. (Tämän tyyppistä: http://niskavamma.munfoorumi.com/viewt ... keutuminen) Mutta toisinaan on ollut vain yleisesti ottaen etova olo. Ehkä silloin verenkierto on heikkoa, mutta ei vielä niin heikkoa, että huimaus tulisi mukaan...? Olisikohan sinullakin jotain tämän tyyppistä? Erittäin mielenkiintoista, että oireesi pysyi poissa fyysisen urakan ajan. Ehkä veri kiersi tuolloin paremmin? Uskon, että fysioterapialla saat ihmeitä aikaan! (Oletko ollut ennen fysioterapeutilla?) Kokemuksesta suosittelen OMT-fysioterapeuttia - heillä on pitkä koulutus ja taito hyppysissä, ja he osaavat tutkia niskan perin pohjin. Fysiatrillakin kannattaa varmaan käydä, mutta ehkä se ei ole edes tarpeen, jos OMT pääsee ongelman ytimeen :)
CH
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 280
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 20:11

ViestiKirjoittaja KooKoo » 02 Helmi 2011, 18:50

Tosiaankin huonoon oloon ei liity huimausta eikä muutakaan tasapainohäiriötä. Täällä kun olen keskusteluja seurannut niin lähes kaikilla tuo huimaus on ensisijainen oire pahoinvointiin verrattuna.

Terveyskeskuksessa kävin niskaani valittamassa pari vkoa sitten (tosin kokeneena terveydenhuoltojärjestelmän käyttäjänä tiesin sen olevan turhaa). Sain kuitenkin lähetteen fysioterapeutin arvioon. Saapas nähdä kuinka pitkät jonot täällä kunnallisella puolella sinne on. OMT-terapiasta olen netistä lukenut ja aika paljon positiivista siitä puhutaan. Täytyypä perehtyä siihen asiaan vähä paremmin ja katsella josko johonkin hakeutuis ko. hoitoon, vaikka sitte ihan omakustanteisesti jossei muuta.

Se tuossa alotusviestissä unohtu sanoa, että muutama vuosi sitten kun kaulan alueelta otettiin magneettikuvat, todettiin niissä kaularangan oikoryhti. Tuo on vissiin aika yleistä mutta käsittääkseni jotenkin altistava tekijä niskavaivoille/jännitysniskalle?!
KooKoo
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Helmi 2011, 12:34

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 02 Helmi 2011, 19:25

KooKoo kirjoitti:Se tuossa alotusviestissä unohtu sanoa, että muutama vuosi sitten kun kaulan alueelta otettiin magneettikuvat, todettiin niissä kaularangan oikoryhti. Tuo on vissiin aika yleistä mutta käsittääkseni jotenkin altistava tekijä niskavaivoille/jännitysniskalle?!

Moi, Kookoo! En tiedä mitä kaikkea voi olla oikoryhdin aiheuttajana, mutta ymmärtääkseni toisaalta myös kovat lihasjännitykset voivat helposti vetää ryhdin suoraksi. Eli kumpi on ensin, muna vai kana?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 03 Helmi 2011, 12:31

Kyllä niskasta johtuvaa etovaa oloa voi olla ilman huimausta ja tasapainohäiriötä. Itsellä ainakin on.

Tuli mieleen, että olethan voinut kaatua joskus pienenä ja saada jotain niskatärskyä, jos oireisto on ollut pienestä pojasta asti. Joskushan synnytystilanteessakin saattaa tulla virheasentoja lonkkiin tai niskaan tai kenties jonnekin muuallekin. Jos menet OMT:hen, niin toivottavasti löydät hyvän OMT-hoitajan. Jos olet Treella, niin joillakin palstalaisilla on kokemusta sen alueen hyvistä OMT hoitajista.

Oletko myös kokeillut ruokavalion, ettei siellä ole jotakin ruoka-ainetta joka ei sovi?
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Ruska83 » 03 Helmi 2011, 12:38

Itsekin pidän todennäköisenä että niskoista johtuu. Itsellä on myös jatkuva pahoinvointi päällä, useimmiten tosin huimauksen kanssa mutta myös ilman huimausta joskus. Olen samalla linjalla CH:n kanssa että kannattaisi kokeilla OMT:tä, tuli nimittäin mieleen että esim. rintarangan fasettilukko voi aiheuttaa pahoinvointia, itsellä OMT niksautti rintarankaa auki ja tuntui että pahoinvointi vähän helpotti..tosin vain päiväksi. Itselläni on myös oikoryhtiä ja kuulemma se itsestään on epätodennäköinen pahoinvoinnin ja huimauksen aiheuttaja mutta oikoryhti vetää lapojen välin tukkoon joka taas tukkeuttaa niskan/kallonpohjan lihakset. Näin ainakin OMT sanoi, mene ja tiedä sitten. Tutulta kuulostaa tuo palan tunne nielussa, itselläni siihen liittyy myös kaikennäköistä pistelyä kurkussa ja kaulalla ja sydänoireita on myös lähes päivittäin. Vatsa on tutkittu perustellisesti ja kaikki oli ok..seuraavaksi pitänee harkita kaulan magneettikuvia kun eivät hoidot tuo kun hetkellisen helpotuksen maksimissaan.
Ruska83
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 49
Liittynyt: 20 Elo 2010, 10:47
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja KooKoo » 03 Helmi 2011, 19:00

Kiva kuulla, että löytyy muitaki samanvaivasia!

Tuossa viikko sitten kävin tietääkseni suht. kokeneella hieroja/urheiluhieroja/jäsenkorjaajalla ja hän sano et kyllä niskat on jumissa asteikolla 0-10 ainakin 8½ ja että lukkoja on lapojen välissä. Nyt on myös pidemmän aikaa ollut tietyissä asennoissa kipua rintalastan keskellä, niinkuin siinäkin joku kiristäis tai olis "lukossa". Unohdin tuossa mainita aikasemmin et usein on myös särkyä käsissä ihan sormiin asti. Vasemman puolen olkavarressa on välillä pistelyä ja samanpuolen poski on joskus puutunut, vasen puoli muutenkin ollut pahempi.

Asun Vaasassa ja oon netistä muutaman OMT:n löytäny, tiedä sitten kuinka päteviä... Työkin on usein sellaista niska kenossa, kädet ylöspäin kurkottelua joka auttaa asiaan ihan helvetisti! :D Niin ja mitä ruokavalioon tulee niin nyt on juuri aloteltu vähähiilihydraattista... Saas nähdä!
KooKoo
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Helmi 2011, 12:34

ViestiKirjoittaja CH » 03 Helmi 2011, 20:39

Koko ajan niskaperäisemmältä kuulostaa :) Ja oiennut/kyfoottinen kaularanka on tavallisesti merkki niskaongelmasta - meikäläinen on röntgenkuvineen hyvä esimerkki siitä. Vaasan tarjonnasta en tiedä, mutta Seinäjoelta osaan nimetä asiantuntevan fysioterapeutin, joka kouluttautuu jatkuvasti lisää ja on erittäin innostunut alastaan. Kerro, jos tarvitset hänen yhteystietonsa, niin pyydän ne sukulaiseltani, joka on ollut hänen hoidossaan. :)
CH
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 280
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 20:11

ViestiKirjoittaja KooKoo » 09 Helmi 2011, 00:35

Juu olen kyllä kiinnostunut tuosta Seinäjoen OMT:sta. Vaasasta en oo löytänyt tähän mennessä kuin yhden koulutetun OMT-terapeutin.

Onko teillä kokemuksia MDT:stä eli McKenzie-terapiasta?
KooKoo
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Helmi 2011, 12:34

ViestiKirjoittaja CH » 10 Helmi 2011, 00:06

Moi! Tässä linkissä on ko. fysioterapeutin yhteystiedot.

http://www.fonecta.fi/tuotteet-ja-palve ... tel%C3%A4/

Ihmettelin, miksei hänellä ole kotisivuja tms., mutta sukulaiseni mukaan miehellä riittää asiakkaita ilmankin :) Toivottavasti en muista väärin, mutta tietääkseni tämä heppu hallitsee myös mainitsemasi McKenzien :)
CH
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 280
Liittynyt: 06 Helmi 2009, 20:11


Paluu Yleinen keskustelu - (Muut niskavammat ja niskavaivat)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron