Niskan luupiikki eli osteofyytti

Niskaongelmat, jotka eivät selkeitä retkahdusvammoja: Tapaturman seurauksena tulleet - Kulumat/rappeumat - Välilevyongelmat - Tension neck - Muut niskavaivat

Niskan luupiikki eli osteofyytti

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 20 Tammi 2009, 01:41

Miltä moinen tuntuu? Tietääkö joku? Onko siinä kova paheneva kipu koko ajan vai tikkuileeko se silloin tällöin?
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 20 Tammi 2009, 01:52

Hyvä kysymys. Kun itse olin Töölön neurokirurgian osastolla pilhottavana, samassa huoneessa oli pari tapausta, joilta niskaleikkauksen myötä poistettiin luupiikit. Näille tehtiin muutenkin välilevyn poisto ja sen nikamavälin luudutus, ja neurokirurgi sanoi, että ne luupiikit otetaan samantien pois.

Ei tullut kavereiden kanssa sen ihmeemmin siitä juttua. Epäilen, ettei kummallakaan ne provosoineet kipua, koska neurokirurgi vaan sanoi, että ne otetaan samalla pois. Tällä mua vastapäätä olleella kaverilla ne ei muuten ainakaan kovin ihmeellisesti oireilleet. Kaveri sanoi odottaneensa sairaslomalla puolen vuotta leikkausta, ja ainoana ongelmana olleen sen, että toisen käden pari sormea oli täysin halvaantuneet. No, tietysti siihen liittyvää kipua oli täytynyt olla, mutta puheensa mukaan ei mitään isompaa ongelmaa. Oli kuulemma odotellessaan leikkausta, vuokrannut skootterin tai vastaavan kesäksi ja pärränneensä aikansa kuluksi ympäri kaupunkia.

Eli vastaus kysymykseesi menee kyllä arvauksen puolelle - ja helppo arvaus on, että elleivät paina hermoja, niin tuskin aiheuttavat ihmeempiä kipuja. :oops: (Joo, tiedän - helppo standardivastaus... :oops: ) Mutta ainakaan nää kaks eivät puhuneet mistään tuikkivista kivuista, ja oltiin samassa huoneessa sentään melkein koko arkiviikko.

En muuten sitten oikein tiedä, että mihin kohtaan ne luupiikit sitten näissä tapauksissa yleensä kehittyy? Tiedätkö sinä, TV? :shock: :?: :shock: Kyllähän se neurokirurgi siinä niille sitä selitti ja kuvista näytti, mutta mulle ei jäänyt mieleen. Mistä tulikin mieleen, että tiedätkö mitä tarkoitetaan, kun sanotaan että joku on teflon? Tarkoittaa sitä, että mikään ei tartu... 8)
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tomssu1 » 20 Tammi 2009, 15:15

Minullakin on jonkinasteinen luupiikki niskassa. En muista missä nikamassa enkä tiedä mitä oiretta mikäkin vaiva aiheuttaa. Kai ne lausunnot tuolla nipussa on. Pientä pullistumaakin ollut vuonna yksi ja kaksi.

Itselläni ollut kahdesti 10 vuoden sisällä tilanne, eli en meinannut päästä sängystä ylös ja kävely oli vaikeaa kun yllättäen se niskakin kävellessä huojuu tms.
Juu en mennyt lääkäriin kun oli jo silloin niin huonoja kokemuksia ja autossa ei olisi voinut istua.
Jos vielä tulee moista vastaan niin soitan ambulanssin. Olisiko voinut olla nikaman luiskahdusta? Otin sirdaludia ja parin päivän sisällä suoristin itseni ja klonks ja kipu meni pois.

Käsissähän on ollut tunnottomuutta silloin tällöin, eilenkin hiukan kämmenselässä pari tuntia. Käsi kuitenkin toimi ihan ok. Mutta mikä on kolarista ja mikä jostain muusta? Kulumaakin on ja ahtaumaa niin. Kipuja ei silti (3 x kop) kuin hyvin harvoin.
Ryhtiin olen koittanut nyt kiinnittää huomiota. Venyttelen rintsikkalihaksia ja hartioita, jotta eivät kiristy ja käpristä koko eukkoa ihan kasaan.

Niskat naksuu ja paukuttelen ne kohilleen suoristamalla itseni. Onkohan muuten yleistä, että on 8 niskanikamaa vai miksi joku sitä minussa ihmetteli?

Oliko se niin, että luupiikki saattaa härkkiä hermoa ja siitä sitten kipuilee? Olihan siitä luennolla mutta armas muisti haroilee.
tomssu1
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Marras 2008, 22:02

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 20 Tammi 2009, 18:29

tomssu1 kirjoitti:Käsissähän on ollut tunnottomuutta silloin tällöin, eilenkin hiukan kämmenselässä pari tuntia. Käsi kuitenkin toimi ihan ok. Mutta mikä on kolarista ja mikä jostain muusta? Kulumaakin on ja ahtaumaa niin. Kipuja ei silti (3 x kop) kuin hyvin harvoin.

Niinpä. Kun riittävästi vaivoja kertyy, ei tiedä mikä johtuu mistäkin. Muistatko missä kohtaa nikamaa sulla se luupiikki on?

tomssu1 kirjoitti:Niskat naksuu ja paukuttelen ne kohilleen suoristamalla itseni. Onkohan muuten yleistä, että on 8 niskanikamaa vai miksi joku sitä minussa ihmetteli?

En löytänyt heti googlaamalla asiasta mitään. Ilmeisesti vastaava juttu, kun 10 %:lla ihmisiä on 6 lannenikamaa "normaalin" 5 sijasta. Vielä harvinaisempi oli tapaus, jossa oli vaan 4 lannenikamaa. Niistä sanottiin ainakin, että ei sinänsä aiheuta mitään ongelmia selkään, vaan selkä toimii silti samalla tavalla.

Tällaisia linkkejä löysin aikanaan kuudesta lannenikamasta, jos niistä saat jotain irti. Ensimmäisen otsikko tosiaan on, että "Spinal Abnormalities Rarely Cause Back Problems"

http://www.spine-health.com/conditions/pain/spinal-abnormalities-rarely-cause-back-problems

"A sixth lumbar vertebra - One of the reasons for the confusion is that some people, approximately 10% of adults, have a congenital anomaly in their lower back. One of the most common anomalies is the presence of a sixth lumbar vertebra. Having one extra lumbar vertebra provides no advantage or disadvantage to the individual and is rarely a cause of back problems, but it can create some confusion."

http://www.allaboutbackandneckpain.com/ ... natomy.asp
http://www.spineuniverse.com/displayart ... e1015.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Lumbar_spine

Niin, ja tämä koskee yleensä "epänormaalisuuksia" rangassa, eli ilmeisesti toi kahdeksas niskanikama luetaan tähän yhtälailla:
Spinal Deformities, Back Pain, and Back Disorders
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tomssu1 » 20 Tammi 2009, 20:26

Löytyi joku paapperi :wink:

S13.4 St.p distensio nuchae
M50.3 Degeneratio disci i.v C IV-V-VI-VII
M51.1 Degeneratio disci i.v lumbalis cum radiculopathia l.sin., st.p. operationem prolapsus disci i.v L IV-V-S 1
...lig.flavum paksuuntumat?

Tiedä sitten mitä nuo tarkoittaa :oops: Tai siis välillä muistaa ja sitten taas hajoaa.
Muistaakseni joku toinen ööö kohta se tulee mieleen..ei resepti vaan haa lausunto (luki paperissa :) ) oli jossain muussa lippulappusessa. Mutta tuossa nyt jotain. Muistaakseni se luupiikki mainittiin ihan vain jossain sivulauseessa taannoin, ellei se nyt ole noissa mitä kyllä epäilen.

Eli pullistumat leikattiin 2001. Vasen jalka oli jo surkastunut ja roikkui vaikka lausunnossa ei suurta eroa toiseen jalkaan ollut. Jalka meni myös kokonaan tunnottomaksi ennen leikkausta ja se mikä huolestutti, pimpsvehkeet.
tomssu1
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Marras 2008, 22:02

ViestiKirjoittaja tomssu1 » 20 Tammi 2009, 20:37

Oi kun oonkin nyt reipas, heti löytyi toinen lausunto.

Ryhti oiennut. C5-7 selvät diskusdegeraatiomuutokset, ylemmässä posteriorinen osteofyytti työntyy dorsaalisesti, luinen spinaalikanava normaalin alarajoilla.
Vasemmalla 3-4 juuriaukossa kohtalaista kaventumaa, 5-7 lievää, oikealla juuriaukoissa 4-6 kohtalaista kaventumaa.
C5-7 kohtalaista diskusdegeneraatiota.

Tämä lausunto on vuodelta 2004 edellisessä viestissä olleet (samat?) tiedot vuoden 2007 tai sen jälkeen saatu. Ehkä tässä on samat tiedot mutta kotimaisella kielellä.

Fysioterapeutti oli sitä mieltä, että alaselkäkin olisi aika magneettikuvata. Viimeisin kuvaus on syksyltä 2000 muutama kuukausi ennen leikkausta.

Kyllähän se selkä aiheuttaa jos jonkinlaitsa köpöttelyä ja konttaamista mutta (kop...) kovaa jatkuvaa kipua ei ole. Mies on vain muutaman kerran joutunut laittamaan sukat jalkaani.
Jätin ostoskassien kantamisen ja puutarhapuuhat. Kävely ok jos ei lyö jalkoja alta. Teräsnaisajat ovat taaksejääneitä.
tomssu1
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Marras 2008, 22:02

ViestiKirjoittaja tomssu1 » 20 Tammi 2009, 21:02

Kävin selaamassa sivuja kiitos! Kyllä ne siitä pikkuhiljaa aukeaa vaikka minulle tuli myös kielitaidon menetystä kolarista.

Tuli vain mieleen, että sain viime viikolla hierontaa, jossa vain hiukan hierottiin myös kallon pohjaa, onko oikea sana? Lähdin hieronnasta heiluen sinne tänne pitkin käytävää eli oisko niin, että veri lähti kiertämään tai vai mitä häh.
Jotain muutakin oli mielessä mutta ei nyt taas tule mieleen.
Jatketaan päiväsaikaan niin tulee ehkä joku tolkku. 8)
tomssu1
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 74
Liittynyt: 28 Marras 2008, 22:02

Kallonpohjan kovan käsittelyn kanssa varovasti...

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 20 Tammi 2009, 21:20

Tomssu1:
Hieronnan kanssa kantsii sitten olla tarkka. Ettei vaan kova hieronta riko herkkiä paikkoja. Ootko Tomssu1 kokeillut hermohierontaa tai sitä craniosacraaliterapiaa? Ne ois vähän lievempiä hoitoja ja ihanteellisia whiplash-tyyppisissä vammoissa. Joo, se heiluminen ja keikkuminen tulee yleensä sieltä yläniskasta, kun asentotunto ei toimi, niinkuin pitäis.

DD:
Ei mitään hajua, mihin piikit muodostuu ja miksi. Jotenkin kai jännekalvo tulehtuu. Kai niihin pehmytkudoksiin, joilla ei ole tukea ja niitä kovasti rasitetaan - ISO KAI. Joku joskus selitti moista. Kai ne ahtaat paikat sitten on niitä... En tiedä. Sen mä tiedän, että ne muodostuu ajan kuluessa ja just ei ne vaarallisia ole, jossei paina hermoa tai suuntaudu kohti ydintä. Ja nopeasti aloitettu ft ja aktiivinen niskan liikuttelu esim. leikkauksen jälkeen ehkäisee kovin tehokkaasti piikkejä.

Teflon, siis missä mielessä? Ihminen on teflon, jos se on ns. pehmo. Joskus kyllä jokuu sanoo tefloniksi sellaisia tyyppejä, joista ei saa mitään tarttupintaa. En mää muuta tiedä. Pahan pistit.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 20 Tammi 2009, 23:09

Yhden kundin lempinimi armeijassa aikanaan oli "Teflon". Se tuli nimenomaan siitä, että mikään ei tarttunut. TIETO nimittäin... :shock:
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 21 Tammi 2009, 00:30

tomssu1 kirjoitti:Kävin selaamassa sivuja kiitos! Kyllä ne siitä pikkuhiljaa aukeaa vaikka minulle tuli myös kielitaidon menetystä kolarista.

Joo, niinpä muistankin sun jossain kirjoitelleen. :? Sorry vaan, mutta näyttää siltä, että näistä jutuista on netissä hyvin vähän suomenkielistä tavaraa. Välillä näyttää siltä, että vaan lontoon kielellä löytyy laadukasta tietoa netistä... :shock:
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 14 Helmi 2009, 20:00

Toi luupiikki on ilmeisesti låntååks bone spur ja yhdeltä nimeltään osteofyytti. Se on normaalia ikääntymisen mukanaan tuomaa "kehitystä", mutta joskus ne voi sitten aiheuttaa kipuja puristaessaan hermoja tai voivat muuten vaan heikentää rangan liikkuvuutta. Ja tietysti niitä voi kehittyä muuallekin kun vaan rankaan. Termillä osteofyytti löytyy paljon tavaraa. Laitan tähän muutamia kuvia aiheesta, jos se vaikka kertois vähän enempi asiasta:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 15 Helmi 2009, 20:13

Saisko vielä suomenkielisenä versiona nuo Disc problems kuvassa alekkain olevat jutskat? Kiitos ja näkemiin!
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Helmi 2009, 21:10

fedja kirjoitti:Saisko vielä suomenkielisenä versiona nuo Disc problems kuvassa alekkain olevat jutskat? Kiitos ja näkemiin!


Eli suomennoksia ilmeisesti tarkoitat? No, laitan muistini mukaan, korjatkaa joku jos tulee vihreitä... eikun virheitä... :?

Normal disc - Normaalikuntoinen välilevy
Degenerated disc - Degeneroitunut välilevy, taitaa olla toiselta nimeltään myös välilevyrappeuma
Bulging disc - tää on ilmeisesti lievä välilevypullistuma eli protruusio. Onkohan jotain muuta suomenkielistä nimeä?
Herniated disc - Välilevypullistuma, välilevytyrä
Thinning disc - Välilevymadaltuma
Disc degeneration with Osteophyte Formation - Välilevyrappeumaa + luupiikkejä

Tää oli sarjassamme "parhaat arvaukset". Mahtaiskohan Elmotin muistaa näiden tarkat suomenkieliset sekä viralliset että puhekielen vastineet?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 03 Maalis 2009, 17:49

Linkkikirjastomme artikkelista Selän rakenne ja toiminta (artikkeli Niveltieto 4/2006 -lehdestä) löytyi seuraava pätkä "luupiikeistä":

"Selkälihaksia joudutaan jännittämään jatkuvasti mm. istuttaessa pitkään selkä suorana ilman kunnollista selkätukea. Toisaalta taas pelkkä paikallaanolo ja lepääminen on epäedullista välilevyn aineenvaihdunnalle.

Terve välilevy toimii joustimena nikamien välissä. Kun ihminen vanhenee, välilevyn nestepitoisuus vähenee, sen joustavuus pienenee ja samalla se madaltuu. Tämän seurauksena nikamat lähenevät toisiaan ja selän taipuisuus ja joustavuus vähenevät. Välilevymadaltumasta johtuu myös selkärangassa iän myötä esiintyvät reunakerrostumat, jotka voidaan havaita röntgenkuvissa lisäkasvuna ja luupiikkeinä. Lisäkasvu tukevoittaa selkärankaa eivätkä luupiikit aina aiheuta kipua."
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Kiitos DD!

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 03 Maalis 2009, 18:09

Oikke mielenkiintoista! Fyssari sanoi, että jos yläniskassa on luupiikki, se yleensä tuntuu, kun paikat on niin ahtaat ja ne kinnaa taatusti jotain hermoa. Mutta se on sitten yleensä. ;)
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere


Paluu Yleinen keskustelu - (Muut niskavammat ja niskavaivat)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron