Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

Niskaongelmat, jotka eivät selkeitä retkahdusvammoja: Tapaturman seurauksena tulleet - Kulumat/rappeumat - Välilevyongelmat - Tension neck - Muut niskavaivat

Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja Repolainen » 20 Maalis 2015, 20:21

Hei,

Olen suht uusi ryhmässä, joten tässä tulee tavallaan esittely ja kysymyspatteri samassa viestissä.

Olen nelikymppinen naishenkilö pk-seudulta, joka ei ole koskaan vieroksunut liikuntaa ja aktiivista elämänrytmiä. Olen mm. työn ohessa opiskellut muutaman tutkinnon, liikkunut paljon vapaa-ajalla sekä matkustellut yksin ympäri maailmaa. Oi niitä aikoja...
.
.
.
...Miten kannattaa/ei kannata hoidattaa jatkossa?? OMT-fyssarini mukaan, mitään patenttiratkaisua ei löydy (ei ainakaan OMT:stä), voidaan yrittää vaikuttaa liikkuvuuteen, muttei tiedetä auttaako liikkuvuuden lisääminen muihin oireisiin. Onko täällä kellään kokemusta esim. Atlantotec:stä (Ruotsi, Keski-Eurooppa)? Tai oletteko saaneet apua esim. osteopatiasta - sitä en ole vielä kokeillut. Ymmärsin, että tällaisia löydäksiä ei Suomessa leikatakaan, ja minulle se olisi se viimeisin vaihtoehto. Samaten mielummin pysyn kaukana lääkkeistä, jos vaan on muita vaihtoehtoja.

Tässä otteita tuoreesta fMRI:n lausunnosta (vain poikkeamat mainittu tässä):
"Kaularangan ryhti on normaali/kyfoottinen. C5/6-välissä on posterolateraaliset osteofyytit ja niiden välissä diskusprotruusiota. Juurikanavat ovat väljät/ahtautuneet."..."Atlantoaksiaaliniveltasolla on 4 asteen rotaatio sen vuoksi, että vasen C1 massa lateralis on 2mm retropositiossa C2 massa lateralikseen nähden. Oikea arteria vertebralis on ohut rakenteellisesti..." ..."Sivutaivutukset: Neutraaliasennossa dens on keskiviivasta oikealle hieman dislokoitunut. Sivutaivutuksessa o/v densissä tapahtuu normaalia liukumaa symmetrisesti taivutukseen nähden vastakkaiselle puolelle suhteessa C1 nikamaan. Oikealle taivutettaessa tapahtuu normaalia niukempaa 10 asteen kompensatorista rotaatiota mol. atlanto-aksiaalinivelistä. Vas. taivutettaessa tapahtuu normaalia niukempaa 3 asteen kompensatorista rotaatiota vain oikeasta atlanto-aksiaalinivelestä."..."Fleksio - ekstensio: ... fleksiossa kaularanka menee vain oikoryhtiin sopien hypomobiliteettiin... Vasen C1 massa lateralis on neutraaliasennossa 2mm, ekstensiossa 0mm ja fleksiossa 0mm retropositiossa C2 m.l. nähden. ...Oikea C1 ...0mm, 0mm ja 0mm retropositiossa C2 m.l. nähden." ... "Rotaatio (fys.terapeutin toimesta): Fleksiossa C2 nikaman fiksaatio, jolloin pään rot. on dex 32 astetta - sin 38 astetta. Koko kaularangan ja pään rotaatiossa pää rotatoituu dex 72 astetta ja sin 66 astetta. Rotaatio on C0-2 tasolla rajoittunut o/v."... "Lausunto: lievä rotatorinen virheasento atlantoaksiaaliniveltasolla neutraaliasennossa. Rotatorinen dysfunktio atlantoaksiaaliniveltasolla sivutaivutuksissa. C5/C6-välissä on posterolateraaliset osteofyytit ja niiden välissä diskusprotruusiota."

Tässä otteita aiempien fysiatrikäyntien lausunnoista parilta viime vuodelta:
Kevät 2015: "Kliininen tutkimus: Kaularangan sagittaalisuuntaiset liikkeet ovat vahvasti rajoittuneet niin, että leuka jää sternumista noin 4 sormenleveyttä, äärifleksioasennossa rotaatio vas. onnistuu vain noin 10 astetta, oik. noin 40. Yläapertuura on jäykähkö molemmin puolin."
Syksy 2014: (sama fysiatri kuin edellä) "...yläapertuura...oikealla täysin lukkiutunut ja todetaan myöskin oikean olkapään sisäkierron olevan rajoittunut..." ... "Vaikutelma: ...selkeä yläapertuuran dysfunktio, ja tämä aiheuttaa todennäköisesti ganglion stellatum-ärsytyksen, joka selittää potilaan kasvojen oireet"... "Mielestäni kyseessä on TOS-oireisto, joka on saanut alkunsa polkypyörätilanteesta toukokuussa 2013"... "
Kesä 2014: (kertakäynti fysiatrilla, joka valitettavasti jäi eläkkeelle) "St: Vas suoliluunharjanne 19mm yl, vas lapaluun alakulma 10mm yl. Palpaatiometrillä mitaten. Sacrumin vasen alalateraalikulma ventraalisempi. Piriformis vas kireä. Fleksiotesti -. AA liike rajoittunut vas, AO väli kapeampi vas. Nikamat linjassa. Triggerit oik trapezius trp 1, 2. Psoas kireä mol puol."
Syksy 2013: (1. fysiatri näiden oireiden tiimoilta; teki valitettavasti "oharit" keväällä 2014...) "Dg: M54.2 Cervicalgia et cephalgia/paraesthesiae cervicogenes faciei > dex; G54.0 Dysfunctio aperturae thoracis superior > dex; M75.1 Dysfunctio myofascialis scapulohumeralis > dex; M41.3 Scoliosis levis thoracogenes

Niskaan ja alaselkään kohdistuneita useita pienehköjä "tapaturmia" elämän varrella:
.
.
.
Lisäksi taustalla on pari "perussairautta", mm. juuri todettu kilpirauhasen vajaatoiminta jne. Näilläkin voi olla omat osuutensa nivelten ja lihasten oireisiin.

Kiitos jos jaksoit lukea tänne asti, ja suurkiitos etukäteen mahd. vinkeistäsi jatkohoidon ja hoitavan tahon suhteen!
(huom - tekstiä muokattu/lyhennetty 05 ja 112015)
Viimeksi muokannut Repolainen päivämäärä 12 Marras 2015, 14:45, muokattu yhteensä 2 kertaa
Repolainen
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 15 Maalis 2015, 22:40

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja Tepsu » 30 Maalis 2015, 22:55

Oireidesi, tapaturmahistoriasi, omien kokemusteni ja monien muiden kokemusten perusteella sanoisin kaikessa lyhykäisyydessään: neurologi Helena Huhmar, Mehiläinen, Helsinki. Laita vaikka hänen nimensä hakulaatikkoon tuonne sivun oikeaan yläreunaan, niin löydät aiheeseen liittyviä keskusteluja.
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja Repolainen » 06 Huhti 2015, 17:23

Kiitos Tepsu!!!

Onko sinulla (tai muilla foorumilaisilla) kokemuksia, montako käyntikertaa HH:lla riittää kattavan dg:n/lausunnon/jatko-ohjeistuksen saamiseksi?
Huomasin M:n sivuilta, että HH:n palkkio on korkea (mutta luettuani muiden kommentteja, uskoakseni suhteessa tietoon ja hyötyyn) ja luonnollisesti riippuu siitä, kuinka pitkäksi tapaaminen venyy... Onko teille riittänyt 75 min. sessio?
Repolainen
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 15 Maalis 2015, 22:40

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja torvelo » 06 Huhti 2015, 23:11

moi

mun vastaanottoaika kesti kolme tuntia, reilu kaksi tuntia sovittiin. kattava lausunto joka auttoi itseäni tajuamaan oman tilanteen. tosin fmri kuvan ja HH n vastaanoton välinen aika oli kolme vuotta. Painosa arvoinen kultaa, ja harmillista, että en käynyt aikaisemmin. Suosittelen, av ja retku yhdistelmän paras asiantuntija. Oli ensimmäinen lääkäri jolle ei tarvinnut selitellä, vaan kertoa mikä on tilanne ja mitenkä on voinut/pärjännyt. Voin suositella lämpimästi. olen käynyt yhden kerran vastaanotolla.

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja Repolainen » 10 Touko 2015, 12:55

Kiitos Tepsu ja torvelo!

HH:lla vihdoin käyty, ekaa kertaa pystyin jopa nauramaan(!) neurologin kanssa vastaanotolla - ihanan inhimillinen henkilö, joka kuunteli, nyökytteli, totesi "klassisia oireita", lopuksi selitti oireiden syyt, piirsi selittävän kuvan ja antoi jatko-ohjeita. Voipi olla, että hänen luokseen vielä joudun palaamaan, jos tarvitsen lääkitystä tai jos tulee oireissa muutoksia, mutta onpahan ainakin nyt tiedossa, mitä esim. välttää jos oireita haluan hillitä, ja että aikanaan omatoimisesti hankkimani kaulatuki ei ole ollut turha - nyt siitä jämäkämpi versio hankintalistalla. Lausunto tulee ilmeisesti perässä postitse, tai oletan saavani sen muuten M:stä.

Kiitos vertaistuestanne! :-)
Repolainen
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 15 Maalis 2015, 22:40

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja torvelo » 27 Touko 2015, 11:53

moi

kiitos itsellesi hyvä että pystyimme auttamaan. ei HH ta tarvitse turhaan kehua. loistava lääkäri.
olen saanut itse täältä paljon apua vammautumisen jälkeen.joten jo pelkästään velvollisuus kertoa omista kokemuksista.
hyvää kesän alkua

-torvelo-
torvelo
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 522
Liittynyt: 23 Loka 2010, 17:49
Paikkakunta: keskinen Suomi

Re: Kaularangan fMRIn jälkeen vinkkejänne vailla

ViestiKirjoittaja Tepsu » 05 Kesä 2015, 17:11

PDT_Armataz_01_34 Hyvä juttu, Repolainen!
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu


Paluu Yleinen keskustelu - (Muut niskavammat ja niskavaivat)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa