Selkeä löydös: Kaularangan pullistuma

Niskaongelmat, jotka eivät selkeitä retkahdusvammoja: Tapaturman seurauksena tulleet - Kulumat/rappeumat - Välilevyongelmat - Tension neck - Muut niskavaivat

Selkeä löydös: Kaularangan pullistuma

ViestiKirjoittaja mymmeli » 05 Syys 2013, 12:29

Olen ihka uusi niskavammainen täällä. Sain juuri tietää kaularangan magneettikuvien vastauksen ja tuomio on c6 hartiatasossa kaularangan välilevypullistuma joka painaa kovakalvon pintaa (mitä se tarkoittaa?) sekä c4-5 välissä on laakee muutos, protruusio, jompikumpi näistä ahtauttaa hieman selkäydinkanavaa. Lisäksi kirurgi puhui jostain nivelten tai nikamien väljyydestä, muuten ranka on vissiinkin hyvällä tolalla, ei rappeumaa tms.

Odotan nyt aikaa neurokirurgille,en tiedä kauanko saan odottaa mutta tämä toinen kirurgi arveli ettei leikkaus olisi tarpeellinen eikä minun kuulema tarvitse pelätä halvaantumista (mistä se niin tietää?) mutta katsotaan nyt mitä neurokirra sanoo. Hän sanoi että kuulema vuosi - puolitoistakin vuotta voidaan seurata pullistuman poistumista, onko näin?

En ollut yhtään varautunut tähän koska ajattelin aina, että kaularangan välilevyn pullistuman tulisi olla ihan sairaan kivulias koko ajan yms. Aika shokissa meni pari päivää uutisista.

Oireita on siis ollut vuoden päivät, päivittäin sellaista pientä jotain kipua johon jo on tottunut ja paaaaljon on täysin kivuttomia hetkiä jolloin en edes tunnista itseäni kipeäksi. Eli vas käsivarressa tuntuu impulssimainen viiltävä tunne aina silloin tällöin se kestää ehkä nanosekunnin ja siinä kohtaa pintatunto erilainen. Lisäksi lavan seudulla oli pitkään kipua jos vasenta kättä liikutti tiettyyn asentoon, ihan kuin siellä olisi mennyt jokin "jumiin" ihan sekunneiksi vaan ja sitten se kipu meni ohi. Tämä vaiva tuntuu loppuneen. Samoin peukalon tyvikipu on poissa. Pikkurilli ja nimetön puutuvat jos roikotan kättä alas ja jossain muussakin yhteydessä. Käsiä en jaksaisi pitää ylhäällä kauaa, vas kädessä on hitaampi pulssi.
Lisäksi:
Kesällä tuli alaselkä kipeäksi, sekä vas kantapää ja huomasin vas jalanpohjan nilkkaan asti puutuilevan ja tuli sellaisia kylmän ja kuuman tunteita siihen. Hermorata tutkimus oli normaali niin alaselkään kuin jalkaankin.

Olen aivan normaalisti elänyt tämän kanssa koska ei ole ollut tietoa mikä oireet aiheuttaa ja tutkimukset oli kesken. Nyt jouduin sairaslomalle ja työstäni pois koska tämän katsotaan johtuvan raskaasta staattisesta työstä. Nyt kun tiedetään mikä siellä on niin kyllä vaan pelottaa miten olen elänyt kaulani kanssa, huhuh..

noin neljä viikkoa sitten heräsin aamulla kipuun ja siihen ettei pää käänny enkä pääse sängystä ylös. Olin todella todella kipeä. VASTA tästä alkaen minulla on tuo kaulanseutu oireillut, ennen ei tosiaan ollut mitään tunteita siellä. arveltiin tuota yhtä aamuista tapahtumaa nikamalukoksi. Hyvällä lääkityksellä parani viikossa parissa ihan normaaliksi taas.
Syön siis 1-2 norflexia päivässä ja joskus otan 500mg panadolin. Tekisi mieli koittaa olla ilman kokonaan mutta pelottaa jos se nikamalukko (vai mikä nyt ikinä olikaan) uusiutuu. En ole kärsinyt päänsäryistä tavallista enempää mutta tuon nikamalukko ?? jutun jälkeen uutena juttuna päästä vihlasee mutta tosi harvoin, ei edes päivittäin.

Nyt huomasin vielä hartian olevan oik puolelta (missä kait se c6 pullistumakin on) ihan pään vierestä erilainen kuin vasen puoli, se näyttää turvonneelta ja kuin siellä olisi nestettä ?!? Vai onko se tulehtunut?!
Tiedä sitten kauanko ollut tuollainen, nyt kun diagnoosi on selvä niin jotenkin sitä eritavalla katsookin kaulaa ja tuntuu että sitä on liiankin tietoinen nyt kaikesta mitä itsessä tapahtuu.

Miltä tämä teistä kuulostaa? Onko tuttuja oireita, samanlainen löydös jollakulla, onko operoitu?
Onko leikkaus teistä aiheellinen näillä tiedoilla? Jos mitä pelkään niin leikkausta !! :shock: :shock:
mymmeli
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 08 Elo 2013, 20:01

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 05 Syys 2013, 17:28

Tervetuloa, mymmeli!

Mulla leikattiin aikanaan niskan välilevypullistuma ja leikkauskertomus löytyy täältä: http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=81

Kovakalvo on duura eli ulommainen aivokalvo, joka myös ympäröi ja suojaa selkäydintä.

Kyllä ne sun oireesi siihen hyvin sopii. Koskapa oireet ovat pääosin vasemmalla ja vasemmassa kädessä voisi olettaa pullistuman vähän ahtauttavan juuriaukkoa vasemmalle, mutta toisaalta sulla on jalassakin välillä ollut oireita. Jalkaoireet viittaisivat enemmän juuri sentraaliseen prolapsiin eli että välilevy pullistuu keskeltä kohti selkäydintä.

Noilla oireilla voisit pärjätä ilman leikkaustakin, mutta jollei niitä ongelmia sitten saada kuntoutuksella poistettua, voisi leikkaus olla paikallaan. Mun tarinasta näet sen yleisimmin käytetyn leikkaustekniikan.

Jos sulla on nikamalukkoja esiintynyt niskassa, niin uskoisin että hyötyisit kevyestä klassisen osteopaatin tai kraniosakraaliterapeutin tai omt-fysioterapeutin hoidosta. Se pehmittää sopivasti paikkoja ja palauttaa nikamien normaalit liikeradat ja uskoisin sen olevan sinulle turvallista tuosta pullistumasta huolimatta. Nikamalukko tarkoittaa sitä, että nikamaväli eli nivel on päässyt hieman hallitsemattomasti liikahtamaan ja lihakset ovat vetäneet sen osittain tai kokonaan jumiiin. Silloin nikama/nivel ei pääse normaalisti liikkumaan, eikä se aina avaudu itsestään vaan voi vaatia asiantuntevaa mobilisaatiota (osteopaatti, kraniosakraaliterapeutti, omt-fysioterapeutti).
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja mymmeli » 06 Syys 2013, 09:17

Kiitos vastauksesta. Käyn lukemassa tarinasi.

Onkohan se myös normaalia ja vaaratonta kun minusta tuntuu nyt, että kasvoissakin ja toisella puolella päätä (vas.) tapahtuu tätä puutuilua, ehkä aaltoilevasti silleen joitakin kertoja päivässä? En etsimällä etsi vaivoja itsestäni mutta vähän pakostakin sitä nyt huomioi itsessään muutoksia kun sai tämän diagnoosin..

Voiko konservatiivinen hoito joita mainitsit tuossa todellakin auttaa ja helpottaa siten ettei leikkaukseen asti tarvitse mennä?
Onko kokemuksia kenelläkään siitä, että se auttaisi puutumisiin?
Vai onko se aina vain leikkaus kun selkäydinkanava on vaarassa ahtautua ihan vähänkin? Ilmeisesti puutumiseni johtuu tuosta että kovakalvon pintaan painaa sen verran että hieman tulee ahtautta selkäytimelle?!

Minut on kerran elämässäni nuorena tyttönä nukutettu, se meni silloin ihan ok kaikki, mutta silti pelkään leikkausta, komplikaatioita, sitä ettei nukutusaineet sovikaan minulle, ja koska tupakoin niin se tuo vielä lisähuolta leikkausta/nukutusta ajatellen... Tuskinpa tätä operaatiota puudutuksessa tehdään? :roll:
mymmeli
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 08 Elo 2013, 20:01

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 06 Syys 2013, 11:04

Kasvojen puutuminen on tyypillistä myös jännitysniskaisilla, joten voihan olla, että se sullakin johtuu kireistä niska- tai hartialihaksista. Fysiatrin pitäisi osata vastata tuohon kyllä. Joku muu tällä palstalla voi osata myöskin vastata tuohon paremmin, täällä on esimerkiksi keskusteluketju pään alueen puutumisesta: http://niskavamma.munfoorumi.com/viewt ... puutuminen

Ymmärtääkseni välillä konservatiivinen hoito voi auttaa. Silloin se sisältänee niskan alueen mobilisointia ja nikamien oikeiden liikeratojen varmistamisen, jumppaa ja hermojen ja hermokalvojen mobilisointia tietyillä slump-tyyppisillä liikkeillä. Fysiatri eli kuntoutuksen erikoislääkäri osaa sinulle paremmin vastata tähän.

Joo, tuskin suostuvat puudutuksessa tekemään tuota leikkausta, riskit on liian suuret, jos liikahdat. Puhu lääkäreille peloistasi. Jos leikkaus tulee ajankohtaiseksi, uskon että pyytämällä saat keskustella etukäteen nukutuslääkärin kanssa asiasta.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Re: Selkeä löydös: Kaularangan pullistuma

ViestiKirjoittaja mymmeli » 13 Marras 2013, 23:25

No niin, neurokirurgilla käyty. Toistaiseksi ei ole leikkaukselle tarvetta, hyvä niin!

Täsmä diagnoosi on hermojuurisairaus ja nikamasairaus ( lienee tarkoittavan kaularangan pullistumia? ) ja kaularangan rappeuma.

Toinen pullistuma ahtauttaa selkeesti juuriaukkoja (mutta ei ota kontaktia selkäytimeen, ainoastaan kalvoon), ja se aiheuttaa osan oireistani. Puutumiset ja hermokivut. Tilanteeni voi kuulema pahentua tai parantua. Katsotaan - linjalla siis mennään. Joka tapauksessa vaikka näistä pullistumista "selviäisin", on odotettavissa uusia, lopunikääni :cry: kiitos kaularankarappeuman.

Saan tehdä lähes mitä vain, kokeilla mikä sopii ja mikä ei. Toki kaikki raskaat ja voimaa vaativat on kielletty ja tietyt harrastukseni laitettiin totaali kieltoon. Silti pelottaa, että jos jollakin toiminnallani aiheutan hallaa kaularankaan, jos tilanteeni meneekin huonompaan. Varpailla oloa tämä elo nyt on, lopunikää.. Välillä kun tuntuu ettei tarvi kuin päätä kääntää niin ollaan taas pitkään lääkittynä vuoteenomana :roll: Niskatukea ei suositellut juuri sen vuoksi, että se edesauttaa niskanlihaksien heikentymistä. Kipujaksoilla sitä kyllä niiiin toivoisi sellaista.

Mietin vain, onko minusta enää työntekijäksi ?!? Omaan työhöni en voi palata, liian rankkaa, edessä olisi siis uudelleen koulutus mutta mihin ammattiin, mitä tälläinen tules- sairas + tämä uusi kaularankavammaa poteva ihminen voi työkseen tehdä? Kun kotioloissakaan ei aina pärjää. Ja mietityttää että jos sitä saisi itsensä oikeasti johonkin kuntoon, että pärjäisi niin onko mitään järkeä lähteä itseään uudestaan rikkomaan kokeilemalla "rajojaan"? Näitä varmaan kaikki me mietimme...

Lähete meni niin fysioterapiaan jossa saan ohjeet vahvistaa kaulaani ja myös fysiatrille lähetteen laittoi. Jatkoa B lausunnolle tuli, sairauspäivärahoilla mennään ja sanoi fysiatrin ottavan sitten kantaa eläkkeeseen, työkykyyn jne.
mymmeli
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 08 Elo 2013, 20:01


Paluu Yleinen keskustelu - (Muut niskavammat ja niskavaivat)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa