Terveiset Synapsiasta!

Fysioterapia - OMT - Kraniosakraalinen terapia - Neuropsykologinen kuntoutus - Neurokirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot

Terveiset Synapsiasta!

ViestiKirjoittaja Mansku » 05 Syys 2010, 15:30

Kun kerran foorumilta löytyy terkut Ortonista, niin pitäähän niitä lähetellä täältä Synapsiastakin! :)

Aikamoinen Insure-kuntoutusjakso on ollut, enää 1,5 viikkoa edessä. Arkeen paluu ahdistaa jo nyt kun on tottunut siihen että ruoat tehdään valmiiksi ja saa olla rauhallisessa ympäristössä ilman arkivelvoitteita :D en voi muuta kuin suositella lämpimästi kaikille aivovamman saaneille, toivottavasti mahdollisimman moni saa lähetteen ja hyväksytään mukaan.

Aivovamman kokonaiskuva on selkeentynyt ja erityisesti oma oireisto on alkanut löytää selityksensä. Uusimpana diagnoosina diabetes insibidus, eli vesitystauti. Aivolisäke ottanut sen verran tälliä että kehoon vettä tuottavan hormonin eritys on selkeästi vähentynyt, jonka johdosta kärsin jatkuvasta nestehukasta. Käytännössä siis nestettä tulee enemmän ulos kuin ehdin juoda ja tämä taas ns. ylihuuhtelee kehoa vieden mukanaan ravintoaineita, ym. Kummasti alkoi siis selittyä mm. ihon, silmien ja poskionteloiden jatkuva kuivuus, ruoansulatuselimistön hajoaminen, lihasten kramppailut, nesteiden kertyminen vääriin paikkoihin ja sen semmoiset. Mielenkiintoista seurata miten juuri aloittamani hormonia korvaava lääkitys alkaa vaikuttamaan, toivossa on hyvä elää että erityisesti vatsa hyötyisi siitä ja voisin vielä joskus syödä hieman normaalimmin! :) (HUOM FEDJA! Sullahan on muistaakseni vastaavaa oireistoa, onko hormonit tsekattu verikokeista..? ko. testejä tajutaan kuulemma ottaa suht harvoin vaikka vesitystauti suht yleinen aivovammaisilla)

Toinen todella paljon selittävä tekijä on tämä aivovamman aiheuttama "suodatussäleikön" hajoaminen. Olen viime vuodet ihmetellyt miksi stressilukemat nousee 100%:n ja meinaan saada paniikkikohtauksen paikoissa joissa on paljon ihmisiä, ääniä, liikettä, ym. ja luullut sitä psyykeperäiseksi. Yllätysyllätys - selitys löytyikin nuppivammasta! Normaalisti aivot blokkaavat pois ylimääräiset hulinat ja äänet, mutta vamman ansiosta homma toimiikin päinvastoin; kaikki mahdolliset ärsykkeet puskevat läpi, joka saa aikaan kaaoksen päässä. Mahtavuutta tajuta että en siis ole tulossa edelleenkään hulluksi, vaan oire on hyvinkin tyypillinen aivovamman yhteydessä. Nyt sitten vaan rajoittamaan hulinamestoja ja yhtenä hyvänä keinona keksin pitää aina kaupungilla ja isommissa kaupoissa melua blokkaavia korvanappeja / kuunnella rauhoittavaa musiikkia :) sillä saan rajattua ainakin osan tuhansista äänistä. Toki joutuu sitten olemaan hieman tarkkaavaisempi liikenteen kanssa ettei törmäile tai kipitä autojen eteen.

Yksi ehdottomasti parhaista puolista Insuressa on ollut vertaistuki, en olisi voinut edes kuvitellakaan ryhmäni koostuvan noin mahtavista tyypeistä! Jokainen ymmärtää toisiaan, antaa tilaa ja rauhaa kun sitä tarvitsee, tukee huonoina päivinä ja viljelee suht pimeää mustaa huumoria päivästä toiseen :D ihan parhautta! Tyypeistä jää varmasti hyviä ystäviä, harvan ihmisen kanssa tulee vietettyä kuutta viikkoa näin tiiviisti yhdessä ja jaettua niinkin "intiimejä" juttuja mitä täällä.

Vaikka jaksosta on saanut paljon irti, on se ollut myös todella rankka. Oireistoa provosoidaan ihan tarkoituksella jotta saadaan kaikki mahdollinen näkyviin sekä päivät on suht pitkiä ja tiiviitä. Kuitenkin henkilökunta painottaa levon tärkeyttä. Eli jos kesken ryhmän tilttaa, saa ja pitääkin mennä lepäämään sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Aikamoisia itkuromahduksia on tullut välillä, mutta hetken päästä taas ollaan tolpillaan.

Kunnioitus erityisesti Jaana Sarajuurta kohtaan on ainakin omalla kohdallani vaan kasvanut entisestään; nainen on tehty lämpimästä sydämestä, empaattisuudesta ja rautaisesta ammattitaidosta!

Suuret kiitokset siis jo tässä vaiheessa pojille ja Insuren / Synapsian henkilökunnalle<3 vähiin käy ennen kuin loppuu, toivottavasti siitä alkaa paljon uutta ja hyvää :) oma tämän hetken suunnitelma on jatkaa muutaman kuukauden sairaslomalla, sitten pieni työkokeilu (joka luultavasti kertoo hyvin nopeasti ettei homma toimi) ja sitten työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen. Hissukseen opettelemaan uutta arkea ja elämäntapoja..
"Menneelle et voi enää mitään, keskity siis tähän päivään ja tulevaan, niihin voit vaikuttaa ja tehdä jokaisesta päivästä paremman."
Mansku
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 126
Liittynyt: 23 Helmi 2009, 12:49
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 05 Syys 2010, 22:57

Moikka!

Ihana positiivinen tarina! :D Ja mikö parasta, olet selkeästi saanut kuntoutuksesta todella paljon apua. Kiva lukea iloista ja innostunutta tekstiä. Mielenkiintoinen asia tuo nesteytysjuttu. Täytyykin tutustua tarkemmin!

Mä olen kanssa minimoinut hulinat ja lopettanut kokonaan esim. elokuvissa käynnin. Turha rasittaa silmiä sillä, että istuu nenä kiinni kirkkaassa räikeässä kankaassa. ja aina aurinkolasit ja raflassa korvatulpat, jos on vähänkin kovempi melu. Välttelen myös tietyömaita, pamahtelevia juttuja ja huutavia tai taputtavia laumoja ihmisiä. Kaikkeen todellakin tottuu ja oppii, kunhan ymmärtää, miksi pitää opetella uusi elämäntyyli.

Kaikkea hyvää!
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja fedja » 06 Syys 2010, 15:00

Kiitos terveisistä Mansku! Jospa sitä itsekin pääsisi sinne vuoden sisään ü. Tänään sain puhelun Käpylästä ja mietittiin minä ajankohtana yritän uudestaan.

Mielenkiintoinen asia tuo diabetes insibidus. Mikä hormoni siinä tutkitaan? Voisin kysyä lääkäriltä, voidaanko ottaa labra-arvo. Tutkitaanko tuossa myös sisälle menneen ja ulos tullen nesteen määrä?

Usein käytetään vesipaastoa, jonka aikana mitataan virtsamääriä sekä virtsan ja veren suolapitoisuuksia.

Vesitystauti (diabetes insipidus), Terveyskirjasto
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Mansku » 11 Syys 2010, 16:20

fedja kirjoitti:Kiitos terveisistä Mansku! Jospa sitä itsekin pääsisi sinne vuoden sisään ü. Tänään sain puhelun Käpylästä ja mietittiin minä ajankohtana yritän uudestaan.

Mielenkiintoinen asia tuo diabetes insibidus. Mikä hormoni siinä tutkitaan? Voisin kysyä lääkäriltä, voidaanko ottaa labra-arvo. Tutkitaanko tuossa myös sisälle menneen ja ulos tullen nesteen määrä?


Hejsan taas :)

Hieman kestää tässä vastailussa, onnekseni olen oppinut rajoittamaan reilusti koneella ihmettelyä. Pidän peukkuja Fedja että pääsisit tänne, ihan mahtava jakso ollut! Meinaa jo haikeus iskeä kun tiistaina ois kotiinpaluu edessä.

Eli mulla otettiin siis laajat verikokeet missä oli hormoneista ainakin s-estradioli, s-testosteroni, s-lh. p-adh. s-osmol ja u-osmol. Kai siinä oli muitakin mut en oikein ymmärrä mitä noi lyhenteet tarkottaa..en oo itseasias ees varma oliks noi edes kaikki hormoneja :D

mut siis, täs lukee että plasman antidiureettisen hormonin (p-adh) määritetty pitoisuus on samanaikaisesti määritettyyn seerumin osmolaliteettiin nähden matala. Tulokset sopivat keskiaivojen-aivolisäkkeen alueen vauriosta johtuvaan antidiureettisen hormonin vajaukseen.

Ja tosiaan ihan ekaks mitattiin sisään menevän ja ulos tulevan nesteen määrää 2-3 päivää ja siitä huomattiin että pihalle tulee n. puolet enemmän mitä pitäis.

Oon ottanut nyt Minirin-lääkettä (desmopressiini joka on kehon oman hormonin vasopressiinin vastine) viikon ajan ja aikamoista huimausta on ollut havaittavissa sekä kummallista flunssaista oloa (joka toki voi olla ihan sitä itseäänkin). Tänään nostettiin annosta 2 tabuun päivässä ja heti 15min jälkeen alkoi laiva keinua taas oikein huolella, silmäluomet tuntua kosteilta ja munuaisiin tuli muutama oikein kunnon kick. Keuhkoputkessa tuntui kans taas tosi oudolta ja ihan ku nostais lämpöä. Ilmeisesti potkii nyt nestettä liikenteeseen ja siitä johtuu noi oireilut. Yhden riemastuttavan asian huomasin, mun kieli on ollut todella kipee ja haiman, sapen, pernan ja maksan "heijastealueilta" häijynä niin annoksen nostamisen jälkeen huomasin että kieli on lähes normaalin näköinen! Mahtavuutta! :) eli vissiin alkanu keho olemaan jo niin kuiva että sisäelimetkin alkaneet huutamaan noin näkyvästi.

Todella toivon että tää olis apu jatkuvaan terveyden romahtamiseen, hyvinkin looginen syy, jonka selvittämisestä olen enemmän kuin kiitollinen Synapsian ammattilaisille :)[/quote]
"Menneelle et voi enää mitään, keskity siis tähän päivään ja tulevaan, niihin voit vaikuttaa ja tehdä jokaisesta päivästä paremman."
Mansku
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 126
Liittynyt: 23 Helmi 2009, 12:49
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja fedja » 21 Syys 2010, 12:09

Miltäs on tuntunut tuo hormonihoito? Onko tullut apua kropan toimintaan?

kyseleepi utelias fedja
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Mansku » 10 Loka 2010, 23:09

fedja kirjoitti:Miltäs on tuntunut tuo hormonihoito? Onko tullut apua kropan toimintaan?

kyseleepi utelias fedja


En oikein osaa sanoa mitään suurempia vaikutuksia, ehkä silmät ja poskiontelot on olleet vähän kosteampia mutta oon kyllä ollut nyt ilman hiilareitakin taas. Tuntuu menevän heti nokka tukkoon ja kieli hajalle kun yrittää taas pientäkin määrää totuttaa. Alkaa jo sapuska taas tökkiä pahemman kerran ja kroppa huutaa tuoretta vihreää :D huomenna kyl aloitan päivän viherpirtelollä sano hermosto mitä tahansa. Kropan phstahan tää sekoilu ilmeiseti on hyvinkin pitkälti peräisin. Kävin muuten viikonloppuna veren ph-testauksessa, näytti kuulemma jopa yllättävän hyvältä ja teen jotain selkeästi oikein. Hiivaa siinä kuitenkin näkyi ja maitotuotteista huonoja (vedän siis jugurttia paljon). Lymfat pitäis saada kans paremmin liikkeelle joko treenaamalla tai saunomalla (joka on ehdottomasti mun juttu kun en oikein treenatakaan pysty). Ruususuolaa vois kans käyttää enemmänkin vaikka se on ainoa suola mitä yleensäkään käytän. Eli paras ois kun olisi mahdollisimman vihreällä ja tuoreella, niinkuin viime kesänä. Silloin oliki tosi hyvä olo :) noh pikkuhiljaa taas totuttelua..
"Menneelle et voi enää mitään, keskity siis tähän päivään ja tulevaan, niihin voit vaikuttaa ja tehdä jokaisesta päivästä paremman."
Mansku
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 126
Liittynyt: 23 Helmi 2009, 12:49
Paikkakunta: Espoo


Paluu Hoidot ja kuntoutus - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa