Botuliinumtoksiinihoito niskan retkahdusvammassa

Fysioterapia - OMT - Kraniosakraalinen terapia - Neuropsykologinen kuntoutus - Neurokirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot

Botuliinumtoksiinihoito niskan retkahdusvammassa

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Elo 2009, 14:00

Niskan retkahdusvamman kipuoireiden hoidossa käytetään joskus botuliinipistoksia.

Tietoleikkeitä botuliinista Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini
Botuliini on Clostridium botulinum -bakteerin erittämä hermomyrkky.[1] Botuliini on yksi voimakkaimmista tunnetuista myrkyistä.[1] Se on 15 000 kertaa niin voimakas kuin kosketuksesta tarttuva VX-kaasu ja 100 000 kertaa niin voimakas kuin hengittämällä tarttuva GB-kaasu sariini. Myrkyllisyydestään huolimatta sitä käytetään erittäin pieninä määrinä kosmetiikkateollisuudessa sekä hoitamaan kivuliaita lihaskouristuksia.


Myrkkyvaikutus

Botuliini kulkeutuu ihmiseen hengityksen tai ravinnon mukana. Botuliini imeytyy suolistossa hitaasti elimistöön. Hermomyrkkynä botuliini lamaannuttaa ihmisen lihaksiston ja liian suurina määrinä keuhkojen toiminta lakkaa tai sydän pysähtyy. Botuliini poistuu elimistöstä hitaasti, yleensä 2-3 kuukaudessa, mutta joskus se voi viedä jopa vuosiakin.


Hyötykäyttö

Botuliinia käytetään myös kosmeettisissa tarkoituksissa. Botuliinipistoksilla voidaan esimerkiksi kasvojen ryppyjä aiheuttavat lihakset lamauttaa kuukausiksi, ja näin edesauttaa ryppyjen tasaantumista kasvoilta. Plastiikkakirurgit käyttävät yleisesti botoksiinipistoksia ryppyjen hoidossa, erityisesti otsan alueella.

Botuliinilla voidaan myös hoitaa neurologisia sairauksia, kuten tahatonta lihasten nykimistä, silmien räpsytystä ja erilaisia pakkoliikehdintäoireita. Hoito perustuu liikehdinnän aiheuttavan lihaksen lamaannuttamiseen määräajaksi. Hoito annetaan pistoksena, joka on uusittava määrävälein.


Keskustelua botuliinista myös seuraavassa ketjussa:
http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=322
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 31 Elo 2009, 16:20, muokattu yhteensä 1 kerran
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Botuliini Kipuviesti, Dystoniayhdistys

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Elo 2009, 14:03

Kipuviesti
Petteri Maunu, Sisätautien ja neurologian erikoislääkäri
Kipupoliklinikka, TAYS
BOTULIINUMTOKSIINI KIVUN HOIDOSSA
http://www.suomenkivuntutkimusyhdistys. ... IndexID=11
Vaikutusmekanismi:
Botulinumtoksiini vaikuttaa salpaamalla presynaptisesti asetyylikoliinin vapautumisen synaptiseen rakoon. Toksiini otetaan hermosolun sisään pinosytoosin avulla. Hermosolussa se tuhoaa ns. SNAP 25- proteiinin, joka tarvitaan välittäjäainetta sisältävän vesikkelin avautumisessa. Näin ollen hermosolun sähköinen viesti ei etene synaptisessa raossa kohdesoluunsa. Muutos johtaa lihaksessa denervoitumiseen, joka on neurofysiologisesti osoitettavissa muutaman tunnin kuluttua injektiosta. Kliininen vaste tulee muutaman päivän kuluessa. Vaikutus ei ole pysyvä. Hermopääte korjaa toimintansa noin 3 4 kk:n kuluessa. Samoin kliininen vaste väistyy ja hoito on lääkkeen vaikutuksen häivyttyä uusittava.

Vasteena kivun lievitys. Pakkoliikkeisiin vaste heikompi
Dystonia tarkoittaa tahdonalaisen lihaksen poikkeavaa toimintaa, joka tuottaa pakkoliikkeitä, virheasentoja ja vapinaa. Dystonioiden perimmäistä syytä ei tunneta. Sitä pidetään motorisen säätelyjärjestelmän toimintahäiriönä, lähinnä aivojen tyvitumakkeiden alueella. Yleisin paikallisista dystonioista on cervikaalinen dystonia, josta vanhahtavasti käytetään nimitystä torticollis. Cervikaalisessa dystoniassa voi esiintyä kiertävää, taakse tai eteen vetävää pään virheasentoa tai sivulle kallistusta ja siihen liittyen usein vapinaa. On arvioitu, että noin 2/3:lla näistä potilaista keskeinen ongelma on kipu niska-hartiaseudun lihaksistossa.

Yleinen havainto on se, että vaikka botuliinin vaste pakkoliikkeeseen olisi vaatimaton, saattaa kivun lievitys olla selkeä ja huomattava. Mm. tästä havainnosta on kummunnut ajatus siitä, että botuliinilla saattaisi olla muutakin kuin asetyylikoliinin vapautumisen estoon liittyvää kipuaistimusta moduloivaa vaikutusta. Useissa (enimmäkseen kontrolloimattomissa) tutkimuksissa on tuotu esiin se, että botuliini voi merkittävästi lievittää paikallisesta spastisuudesta johtuvaa kipua.

- Voidaan ajatella, että sellaisissa kroonisissa kiputiloissa, joissa liiallinen lihasjänteys on keskeinen kipua tuottava komponentti, botuliinilla voisi olla merkitystä kivun lievittäjänä

Kokemukset ja tutkimukset botuliinin käytöstä
Monista muista kiputiloista on tehty useimmiten potilasmäärältään pieniä tutkimuksia: whiplash-vamman jälkitilat, epikondyliitti, temporomandibulaarinen toimintahäiriö, TOS-syndrooma, ...

Allekirjoittaneella on noin viiden vuoden kokemus botuliinihoidoista

...huomattava osa botuliinin hyödystä cervikaalisen dystonian hoidossa, joka on merkittävin botuliinihoitoa saava potilasryhmä Suomessa, tulee nimenomaan kivunlievityksestä.

...Oman kokemukseni mukaan botuliinihoidosta ovat hyötyneet lähinnä jotkut migreenipotilaat, joilla tilanne on muuttunut kroonisluontoiseksi lähes päivittäiseksi päänsäryksi. Tensiopäänsäryssä kokemukseni ovat olleet huonot, samoin alaselkäkivussa.

...Botuliini kivun hoidossa ei mielestäni ole vielä näyttöön perustuvaa kivun hoitoa, vaan hyvin kokeellista

...Botuliinin käyttöön kivun hoidossa liittyy monia ongelmia. Ensiksikin aineen vaikutus ja käyttö tulee tuntea hyvin. Botuliinia tulisi mielestäni käyttää niiden henkilöiden, jotka ovat perehtyneet hyvin sen käyttöön virallisissa indikaatioissa. Botuliinin haittavaikutukset tulee tuntea. Näistä keskeisin on liiallisen lihasheikkouden aikaansaaminen. Lisäksi tulee tuntea käyttöön liittyvät vastaaiheet.

...Käytettäessä botuliinia kivun hoidossa, potilaalle tulee tehdä selväksi, että kyseessä on kokeellinen hoitomuoto. Haittavaikutusten mahdollisuudesta pitää informoida potilasta.

...Kroonisen kivun parissa painiskelevien lääkäreiden keskuudessa botuliinihoidosta on ehkä muotoutumassa eräänlainen villi kortti, jota eri tahot käyttävät hyvin erilaisin tavoin ja erilaisin indikaatioin.


DYSTONIAYHDISTYS
Botuliini dystonian hoidossa
www.dystoniayhdistys.com/Dystoniatiedotuksen+ABC.doc
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 31 Elo 2009, 16:22, muokattu yhteensä 3 kertaa
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Elo 2009, 14:16

MediUutiset 12.5.2005
Botuliini auttaa tuhansia Suomessa
Maailman tehokkain myrkky botuliini tuo helpotusta tuhansien potilaiden elämään Suomessa. Eniten botuliinia käytetään neurologisten sairauksien hoidossa, kuten dystonioissa, joista tavallisin on niskan lihasvääntösairaus tortikollis.

Viime vuosina botuliinilla on hoidettu aivohalvauksen ja aivovammojen jälkitiloista johtuvaa spastisuutta. Botuliinipistokset lievittävät lisäksi karsastusta, pieniä lihasnykäyksiä sekä MS-potilaiden ja CP-lasten lihaskramppeja.

Yksi uusia tutkimuskohteita on botuliinin käyttö migreenin ja jännityspäänsärkyjen hoidossa. Tästä on meneillään kontrolloituja tutkimuksia maailmalla.

Itsekin olen kokeillut botuliinipistoksia migreenipotilaiden pään ja niskan lihaksiin. Oma kokemukseni on, että osa saa niistä hyötyä ja osa ei, sanoo neurologian dosentti Seppo Kaakkola HYKS:n neurologian klinikasta.


Oikeina annoksina botuliini ei ole vaarallinen potilaille. Ainetta on tutkittu farmakologisesti yli 100 vuotta, mutta maailmalla ja Suomessakin se hyväksyttiin virallisesti vasta 1980-luvun lopulla.

Botuliini lamaa yliaktiivisten lihasten ja rauhasten toimintaa vähentämällä asetyylikoliinin vapautumista, jolloin hermoimpulssien kulku estyy. Botuliini sitoutuu nopeasti hermopäätteisiin eikä leviä muualle. Se hajoaa pikkuhiljaa pois.

Kaakkolan tiedossa ei ole, että botuliinin lääketieteellinen käyttö olisi aiheuttanut potilaille vaaratilanteita. Vähäisiä sivuoireita, kuten lihasheikkoutta tai pahoinvointia voi pistosten jälkeen ilmetä joillakin potilailla.

Botuliini on kallis lääke. Kerta-annoksen hinta on noin 300 euroa. Lääke helpottaa oleellisesti monien potilasryhmien oireita ja pitää heidät työelämässä.

Pitkässä käytössä lääkkeen teho voi heiketä vasta-aineiden muodostumisen takia. Kaakkola pitääkin tärkeänä, että pistosten väli pidetään 3-4 kuukauden mittaisena.


Miksikähän se aiheuttaa lihasheikkoutta tai pahoinvointia, jos ei kerran leviä muualle, vaan sitoutuu hermopäätteisiin ? :shock:
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 31 Elo 2009, 15:21, muokattu yhteensä 1 kerran
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Riskit botuliinitoksiinihoito

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Elo 2009, 14:21

Riskeistä tämän hoidon kohdalla puhutaan erittäin vähän. En usko, että tuolla hoidolla olisi noin vähän sivuvaikutuksia. Onkohan niin, ettei jälkijuttuja osata liittää annettuun hoitoon?
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Pistoskokemuksia (triggerpistepuud. ja fasettinivel-inj.)

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 31 Elo 2009, 14:30

Katos, Petteri Maunu TAYSistä kirjoittanut botuliinista! Lääkäri joka ymmärtää jotain retkujen päälle! =) Diagnosoi ja hoiti mm. vakavasti vammautuneen retkuystäväni 6 vuotta sitten. Silloin tosin kipuihin käytettiin vaan ja ainoastaan Triptyl-hermokipulääkettä.

PUUDUTE TRIGGERPISTEISIIN LIHAKSEEN
Pistokset, mitä hänelle annettiin oli sitten lidokaiini-puudutetta ja laitettiin fysiatri Kyösti Latavalan taholta trigger-pisteisiin lihakseen. Minullekin kokeiltiin noita 2003 ja ne auttoi hetkeki, muttei vienyt tietenkään kudosvammaa pois ja vaiva jäi muhimaan. Hermokivusta kärsivällä siskollani Latvalan pistokset taas pahensi kipua viikoiksi.

FASETTINIVELINJEKTIO HERMON VIEREEN NIKAMAVÄLIIN
Itselläni fysiatri Eero Penttinen puudutti ääreishermot kortisoni-lidokaiini-seoksella nyt 2009 ja silloin oli kyseessä fasettinivelinjektio. Fasettinivelinjektion, joka laitetaan siis nikamaväliin, ei lihakseen, puuduttava vaikutus on 2-3 tuntia mutta parhaimmillaan kipu saattaa hävitä kokonaan, kun hermopääte lamataan hetkeksi ja yliaktivaatio loppuu. Kortisoni rauhoittaa tulehdustilaa. Vain muutama fysiatri tietääkseni piikittää tuota C2-tasoa. Sen ylemmäshän nikamaväliin ei pistetä kuulemma. Triggerpisteitä piikittää monetkin ja Latvala pisteli minua mm. poskilihaksiin, kaulaan, koko selän pitkiin lihaksiin, puremalihakseen jne. ;) Hurjaa touhua oli...
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja fedja » 31 Elo 2009, 16:24

Kuuntelin tuon Maunun esityksen asiasta ja tärkeimmät kohdat laitoin siitä ketjun toiseen viestiin. Ihan hyvä esitelmä ja selkeyttää botuliinin käyttöä Suomessa.

Päävaste tuon esitelmän mukaan on kivun lievityksessä. Eli kyllä minut on nyt kategorisoitu ihan väärään Whiplash-lokeroon täällä sairaalassa.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 31 Elo 2009, 16:36

Yllätys ... :( Nooh, sittenpähän on helpompi kieltäytyä, kun tuo olisi kipuun ensisijaisesti.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Botuliini

ViestiKirjoittaja Jano74 » 01 Syys 2009, 23:26

Mulle ehdotettiin joskus botuliinia, mutten suostunut, vaan yritin päästä ruotsalaisten halovest-kokeiluryhmään...

Silloin en pässyt.

Kunnes aloitin oman "kokeiluryhmäni"...
Niskavaivoja jo vuodesta 1997!
Avatar
Jano74
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 24
Liittynyt: 15 Helmi 2009, 16:51
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja campus » 17 Joulu 2011, 14:15

Mulla nyt viimeinen neurologi antoi kaksi vaihtoehtoa niskavaivaani. Toinen on fasettinivelartroosi ja toinen dystonia. Dysautonomiaa ilen itsekin aikaisemmin arvellut.

Neurologiset oireet ovat näköjään kovin vaikeita selvitettäviä. Mulla on ollut monta diagnoosia "heittodiagnooseina". Joku lääkäri sanoi, ettei fasettinivelartroosi aiheuta sellaista kuin minulla on. Ei hyperparatyreoosi, ei poskionteltulehdus jne.

Neurologien ei tarvitse tietää mitään sisätaudeista. Annoin nipun hyperparatyreoosia ja niskaoireita käsitteleviä juttuja. Yhden hän luki, mutta ei halunnut kommentoida. Siis ei heidän tarvitse tietää, mitä kaikkea voi olla niskaoireen takana. Ei ainakaan muun lääketiedehaaran alueelta. Jutuissa on hyperparatyreoosi aika yleisesti niskaheikkouden syynluettelossa ja jossakin on oikein selitetty mekanismia. Eipä sisätautilääkäritkään myönnä hyperparatyreoosin aiheuttavan selalisia oireita.

Katsotaan nyt sitä dystoniatietä...
campus
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 27 Loka 2011, 15:13

ViestiKirjoittaja campus » 17 Tammi 2012, 17:04

Nyt minulla on dystonia-diagnoosi. Ei neurologien professori osaannut sitä diagnosoida eikä monet muut neurologit. Erjanti diagnosoi, sanoi että heti ovesta tultuani hän sen huomasi. B-lausunnon antoi kuntoutusta varten. Vast kesäkuussa olisi seuraava, mutta niemnomaan nyt tarvitsen apuia, koska oireita on. Yksin olen tän kanssa ja monen muun sairtauteni kanssa. Vapinaa on ja se johtunee osin koholl olevasta kalsiumista, mutta sitä ei pääse mittauttamaan ilman lähetettä terveyskeskukseen. Aattelin lähteä aamulla Turkuun Mehiläisen labraan. Mutta ehkä oire ei ole päällä enää silloin. KOhtauksen aikana olisi pitänyt saada se mitatuksi. Nyt ei enää niin vapisuta. Rivatrilia otin eilen, mutta ei se tänä aamuna estänyt vapina.

Se sopeutusvalmennus- ja kuntoutukurssi on ehkä iha turha sitten kesällä enää, Minun täytyy pystyä sopeutumaan tähän nyt. Siellä kuulemma saa vertaistukea. Se ei ole minulle pääasia, olisin tarvinut hoito-ohjeita. Tänhän sairauteen on kuulemma omanlaisensa fysikaalinen lkuntoutus, mutt ei neurologi sitä selvittänyt. Hänen mukaansa kurssilla olisi vaikka mitä sopeuttavaa, kuntoutusta, neurologin tutkimuksia ym, se kuulosti lupaavalta. Mutta Parkinsoninliiton mukaan se ei enää kuulostanutkaan niin mielenkintoiselta. Koska en halua viettää aikaa jossain paritukiryhmässä siellä. Mieluummin kirjoittelen eri palstoille silloin kun huvittaa ja kotoa käsin.

Ei kai tässä auta muu kuin lueskella nettiä ja etsiä mahdollisimman paljon tietoa. Aikaa ei olisi semmoiseen, kun muutenkin on sairauksien takia hommat paljon rästissä. Kokeilen ehkä lisätä vielä kilpirauhashormonia, jolla voisi ehkä saada vakaan olon, eli vapinan pois. Olisin sitten siinä annoksessa, jossa 2010 mulle alkoi se jatkuva eteisvärinä. Tietysti, jos sitä on liikaa, niin siitä tulee myös vapinaa. Terveyskeskus kun ei halua mitata kilpirauhashormoniani (kirjallinen labrapyyntö), niin itse on yritettävä selvitä. Sisua on hurjasti ja se tekee adrenaliinia paljon vereeni ja sillä jaksaa paljon.

Toivoin pääseväni maaliskuun dystonikurssille, mutta se on täysi. Nyt on yksin selvittävä. Elämäni ongelmatilanteessa minulle tulee ain hirvittävä sisu, läpi harmaan kiven. Ehkä se ei ole hyvä asenne, varsinkin jos on eteisvärinävara ja monta muuta sairautta.
campus
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 27 Loka 2011, 15:13

klassinen osteopatia?

ViestiKirjoittaja campus » 08 Helmi 2012, 18:38

sopiiko klassinen osteopatia dystonikolle?
campus
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 27 Loka 2011, 15:13

ViestiKirjoittaja fedja » 09 Helmi 2012, 23:35

En kyllä tiedä yhtään. Kannattaisko kysyä muutamalta osteopaatilta, että mitä siihen sanovat. Jos sinulla on sitä retkahdustakin niskassa, niin suosittelen erittäin kevyttä kraniosakraalityyppistä hoitoa.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja campus » 16 Maalis 2012, 10:52

Otin kolme kertaa osteopatiaa täälläkin mainostetulta henkilöltä. En osaa sanoa oliko apua. En mene sinne kuitenkaan enää erinäisistä syistä.

Minulla on toisinaan aamupäivisin kehon vapinaa, jopa puistatuksia. Voisikohan mulla olla jopa parkinsonin tauti? Varmaan autonominen säätely on pielessä. Retkahdustahan minulla ei ole diagnosoitu. Servikaalinen dystonia on diagnosoitu. En tiedä sitten miten ja kuka selvittäisi mahdollisen retkahduksen. Täytyykö se vain olettaa.
campus
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 27 Loka 2011, 15:13

ViestiKirjoittaja fedja » 16 Maalis 2012, 14:55

Retkahdusvamman jälkiseuraamukset kyllä löytyvät hyvän fysiatrin tekemässä manuaalisessa tutkimuksessa. Suurin osa fysiatreista ei tosin osaa sitä tutkia ja diagnosoida.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja campus » 21 Maalis 2012, 16:36

Pääsin Tyksin neurologille dystonin takia, että annettaisiin botuliinia. Mutta en saanut sitä, eikä kuulemma muutakaan lääkitystä ole. Joten nyt olen kai ilman mitään dystoniahoitoa ja hoitavaa lääkäriä. Kiva saada kontolleen uusia sairauksia 2/per vuosi -tahtia, eikä kukaan lääkäri ala niitä pitämään hanskassa. Tämmöinen aiheutta adrenaliinin nousua, kun pitää itse taas terästäytyä hoitojen hankkimiseen.

Tosin hän laittaa minut kuitenkin pään magnettikuvaukseen, koska vasen käsi toimii huonommin kuin oikea, ja tämä sairaus alkoi vasemman käsivarren ja niskan säryllä ja voimattomuudella loppuvuonna 2010. Vuoden 2011 alussa eräs lääkäri totesi saman toimintapuutoksen, mutta ei siihen sen kummemmin puuttunut. Vartalon vapinoireita ja puistatuksia oli silloin ja niitä on nykyäänkin toisinaan. Tyksin ensiapuun en silloin 2011 alussa vapinan vuoksi pääsyt.

Eräs yksityisneurologi syksyllä 2011 arveli TIA:a, kaulasuonet kuvattiin, mutta ei niissä merkittäviä ahtaumia ollut. Ehkä Tyksin neurologi nyt arvelee aivoissa minimaalisen pientä tukosta.
campus
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 27 Loka 2011, 15:13

Seuraava

Paluu Hoidot ja kuntoutus - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron