Kiropraktikko W. Burbank: Whiplash-vamman hoito ja kuntoutus

Fysioterapia - OMT - Kraniosakraalinen terapia - Neuropsykologinen kuntoutus - Neurokirurgia - Lääkkeet - Luontaishoidot

Kiropraktikko W. Burbank: Whiplash-vamman hoito ja kuntoutus

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 18 Huhti 2009, 12:44

Tutkimusosastomme paikansi tänään aamulla noin klo 10.00 mielenkiintoisen artikkelin whiplash-vamman synnystä ja sen hoidosta. Tämän artikkelin on kirjoittanut kiropraktikko Wade Burbank, jonka antoisista ja havainnollisista anatomiavideoista olemme saaneet nauttia Youtubessa.

Käännösosastomme sai pikakäännöksen valmiiksi juuri äskettäin, ja tässä se nyt on:

Mitä ovat lääkäreiltä monesti huomaamatta jääneet whiplash-vammassa syntyneet piilovauriot?

Useimmille ihmisille vamma on yhtä kuin murtuneita luita, haavoja ja mustelmia, mutta auto-onnettomuudet voivat aiheuttaa piilovaurioita, joita on paljon vaikeampi löytää. Joillakin onnettomuudessa olleilla voi kestää kuukauden tai kaksi ennen kuin he huomaavat, että vamma ei ole parantumaan päin. Silloin he alkavat tajuta olevansa ongelmissa.

Auto-onnettomuuteen liittyy voimia, jotka voivat aiheuttaa syviä vammoja syvällä niskan, selkärangan, hartioiden, lantion tai melkein minkä tahansa alueen - nivelissä ja pehmytkudoksissa. Pitääksemme asian yksinkertaisempana keskitymme vain tavallisimmin esiintyviin eli niskassa ja selässä esiintyviin vaurioihin.

Nopeat niskan ja selkärangan liikkeet törmäyksessä voivat aiheuttaa useita vammoja, joista monia on lähes mahdotonta nähdä röntgen- tai MRI-kuvissa. Kudosten repeytymistä ja verenvuotoa tapahtuu tyypillisesti syvissä rangan rakenteissa. Näitä lukuisia pieniä ruhjeita ja repeämiä voi tapahtua nivelkapseleissa, välilevyissä, nivelsiteissä, jänteissä ja lihaksissa syvällä aina luiseen rankaan asti. Joskus kipu alkaa välittömästi ja joskus kestää muutaman päivän ennenkuin lihakset ja nivelsiteet alkavat hitaasti turvota.Niskan syvät rakenteet luut, lihakset, hermot, jänteet ja nivelsiteet

Kuva
Monesti välittömästi onnettomuuden jälkeen vaurioituneen alueen lihaksissa kehittyy kova lihaskramppi/lihasspasmi, jonka tarkoituksena on suojella vaurioitunutta aluetta estämällä kaikenlainen liike. Ikävä kyllä tämä spasmi voi kestää kuukausia ja ajan kuluessa lihakset, jänteet ja nivelsiteet menettävät notkeutensa ja muodostavat supistumia eli kontraktuureja (= pysyvä epänormaali kiristyminen tai lyhentyminen).

Jäykistymisprosessi on hitaasti etenevä ja voi helposti jäädä huomaamatta. Kun rangan nivelet ovat menettäneet liikelaajuuttaan, ne alkavat degeneroitua eli rappeutua. Tässä vaiheessa harmittavat säryt muuttuvat jatkuviksi ja hankaliksi. Liikkuminen ei enää oikein onnistu kivutta. Istuminen tai seisominen pitkiä aikoja alkaa olla hankalaa. Monilla on tällaisessa tilanteessa vaikea nauttia elämästään. Jatkuva krooninen kipu aiheuttaa monesti masennusta. Jotkut lääkärit luulevat masennuksen aiheuttavan kipua ja määräävät masennuslääkkeitä. Yleensä vuorovaikutussuhde on kuitenkin päinvastainen, eli kipu aiheuttaa masennuksen.Tarkempi katsaus whiplash-vamman syntyyn (katso alla oleva kuva)

Onnettomuuden aiheuttama nopea liike aiheuttaa väkivaltaisen nikamien liikkeen, joka aiheuttaa pehmytkudosten repeämiä nivelissä ja niiden ympärillä. Useasti liikkeen jälkeen nikamat jäävät osittain virheasentoon. Ympäröivät lihakset jännittyvät suojajännitykseen ja yleensä estävät nikaman liikkeen, jolloin nikama jää virheelliseen asentoon.

Samalla kun luut ja nivelet ovat osittain virheasennoissa keho alkaa korjaamaan repeämiä, mikä aiheuttaa nivelien paranemisen virheasennoissa. Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan syistä yhdistävää kudosta eli kollageenia (=arpikudos) alkaa agressiivisesti muodostua näiden nivelien sisällä ja ympärillä sen jälkeen, kun liikkuvuus on hävinnyt. Tämän syisen kudoksen todettiin muodostavan liitoksia nivelkapseleissa, lihaksissa, jänteissä ja jänteiden rinnalla ja nivelen rustopinnoilla. Tämä syinen arpikudos osoittautui erilaiseksi kuin normaali pehmytkudos. Normaali pehmytkudos on elastista, joustavaa ja sallii nivelten liikkua ja joustaa. Tässä arpikudoksessa ei kuitenkaan ole paljoakaan elastiinia eli proteiinia, jolta normaali pehmytkudos saa joustavuutensa ja kimmoisuutensa.

Tutkimuksessa havaittiin, että mitä pidempään nivelet olivat hoitamattomassa tilassa sitä jäykemmiksi ne tulivat ja sitä enemmän niissä oli tätä muodostunutta jäykkää arpikudosta. Nämä kudosmuutokset aiheuttivat myös epänormaalia kulumista ja haavautumia nivelrustossa. Edelleen jatkuva hoitamaton tila aiheutti nivelrappeumaa. Tämän tyyppinen virheellinen paranemisprosessi on syynä siihen, miksi niin monella onnettomuuden uhrilla on jatkuvia ongelmia seitsemänkin vuotta onnettomuuden jälkeen.


Kuva
Uusi korjattavaan kohtaan muodostuva syinen kollageeni järjestyy aina epäjärjestykseen (ks. kuva ylhäällä), joka on hyvin erilainen kuin syiden järjestäytyminen normaalissa pehmytkudoksessa. Normaalissa pehmytkudoksessa sekä lihaksissa että nivelsiteissä syyt ovat huomattavasti selkeämmässä järjestyksessä. Yleisesti ottaen ne kulkevat samansuuntaisina, minkä takia kudos pystyy paremmin optimoimaan vastustuksensa vetäville voimille. Tästä syystä järjestäytymätön arpikudos on huomattavasti heikompaa, se repeytyy helpommin ja sen toiminnallisuus on heikompi. Se on myös herkempi aistimaan kipua.


Ongelman korjaaminen oikealla hoidolla

Onneksi on olemassa uusia terapiamuotoja, joilla tämä voidaan estää ja tiettyyn rajaan asti voidaan jopa poistaa tai uudelleenmuokata jo muodostunut arpikudos. Näitä ovat:


1)Jatkuva passiivinen mobilisaatio (CPM) estää nivelen jäykkyyden ja hajoittaa syntyneet liitokset / liimautumat.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että CPM on tärkeä komponentti hoito-ohjelmassa pyrittäessä estämään ylimääräisen arpikudoksen muodostuminen niveleen ja sen ympäristöön. Sen on todistettu palauttavan nivelen liikuntakyvyn estämättä kudosten normaalia paranemista. Eräässä tutkimuksessa onnistumisaste oli 83 % (Akeson et al).

CPM on hyvä aloittaa pian niskan tai selän vaurioitumisen jälkeen. Hoidossa potilas makaa kasvot alaspäin motorisoidulla hoitopöydällä (Leander flexion traction table 900z). Hoitopöytä hitaasti taipuu ja aiheuttaa kevyttä pientä liikettä rangan nikamiin. Yksi tärkeimmistä CPM-hoidon eduista on, että liikettä tuottaessaan pöytä estää arpikudoksen liimautumisen muihin kudoksiin.

CPM-hoito on siis passiivisen liikkeen aiheuttamista, jossa potilas ei itse tee aktiivisesti mitään. Tutkimusten mukaan tuoreissa vammoissa aktiivinen liike ei ole hyväksi, koska lihassupistukset aiheuttavat painetta nivelpintoihin, mikä voi olla haitallista nivelrustolle. Lisäksi se lisää kudosjännitystä ja sitä kautta lisää kipua.


2)Ei-kirurginen rangan paineenlievennys, manuaalinen pehmytkudoskäsittely, aktiivinen ja passiivinen venyttely arpikudoksen uudelleen muokkaamiseksi nivelissä.

Niveliin muodostuvaan arpikudokseen voidaan helposti vaikuttaa, jos hoito alkaa ajoissa ja hoitaja on taitava ja tietää mitä tekee. Arpikudos saadaan uudelleen muodostumaan aiheuttamalla tietynlaisia ulkoisia vetäviä voimia vaurioituneisiin kudoksiin. Monet pehmytkudoksen manuaaliset käsittelyt aiheuttavat arpikudoksen syiden uudelleenjärjestäytymistä. Tämän tyyppinen hoito parantaa arpikudoksen laatua, yhdensuuntaistaa arpikudossyitä ja parantaa sen kestävyyttä. (Ks. kuva alla)


Kuva
(Tässä kuvassa alhaalla vasemmalla on esimerkki väärällä tavalla toipuneesta lihaksesta ja alhaalla oikealla esimerkki oikealla tavalla toipuneesta lihaksesta.)

Tavoite on varmistaa, että potilas paranee optimaalisella tavalla. Tämän tyyppiset hoidot vaativat potilaalta kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Arpikudoksen uudelleenmuodostuminen voi vaatia kuukausien jatkuvaa hoitoa optimaalisen tavoitteen saavuttamiseksi. Mikäli potilasta on hoidettu väärin, toipumiseen tarvittava aika voi olla pidempi.


Ohessa muutaman tekstissä esiintyvän peruskäsitteen selitykset:

Nivelkapseli = Niveltä peittää paksu nivelkapseli, jonka sisäpuolelle varsinainen nivel ja nivelen rustopinnat jäävät. Nivelkapseli toimii vesitiiviinä "pussina", jonka sisällä oleva nivelneste toimii nivelen rustopintojen voiteluaineena. Oikein voidellun nivelen rustopintojen välinen kitka on samaa luokkaa kuin jääpalan ja lasin välinen kitka.

Jänne = Jänne on luja sidekudoksesta muodostuva rakenne, joka liittää lihaksen luuhun tai rustoon. Sen tehtävänä on välittää lihaksen supistusvoima luuhun eli mahdollistaa rangan liikuttaminen ylipäänsä.

Nivelside eli ligamentti = Jänne poikkeaa nivelsiteestä siinä, että nivelside liittää luita toisiinsa. Nivelside on runsaskollageeninen sidekudos, joka pitää niveltä kasassa.

Nivelsiteet ja jänteet muistuttavat toisiaan ja eroavat toisistaan pääasiassa siinä, missä ne sijaitsevat eli toinen luiden välillä ja toinen lihaksen ja luun välillä. Jänne on itse asiassa lihaksen jatke, sillä jänne on lihassoluja ja lihassyitä ympäröivien kalvojen yhteenliittymä.
Viimeksi muokannut DirtyDeeds päivämäärä 07 Elo 2009, 15:07, muokattu yhteensä 3 kertaa
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Good job!

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 18 Huhti 2009, 14:20

Onpas tutkimusosastomme jälleen tehnyt hyvää työtä. Huh, huh... Juuri tuoltahan meikäläisestäkin tuntuu, kun aina selitän, että nykyinen fysioterapeutti + harjoitukset on tehneet mulle kokonaan uuden kehon. Ja muut vaan nauraa, mutta itse uskon siihen, koska tunnen sen muutoksen. Kivikovista lähes liikkumattomista kudoksista on tulossa pehmeitä ja joustavia... On nääs outo tunne. ;) Prosessi on vielä pahasti kesken mutta ehkä pääsen joskus loppuun ja nauttimaan elämästä uuden kehon kanssa, joka ei jumita tai särje.

Eli nyt sitten hoidetaankin lähes 5 vuoden takaista vammaa ja todellakin muutetaan koko kehon asentoa. Ei ihme, että tuntuu vähän hönöltä välillä. ;)

Mutta mikä parasta, ihminen uusiutuu koko elämänsä. Vanhaankin arpeen saa ihan hyvää tulosta, jos hoitaja tietää, mitä tekee ja osaa ohjata myös potilaan tekemään oikeita asioita.

TODELLA HYVÄÄ TYÖTÄ DD. Kiitos ihan hirveesti! Ja Leeloo, heti, kun saat apua tuohon vaivaan, pääset kyllä ihan hyvään kuntoon, älä huoli!
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja lumiukko » 18 Huhti 2009, 17:09

Kiitos minunki puolesta tutkimusosastolle, hyvää työtä olette tehneet ja ennen kaikkee ku on suomeksi niin ymmärtää enemmän.

:)
Ota neuvoja kaikilta, mutta päätä itse.
lumiukko
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 143
Liittynyt: 03 Maalis 2009, 16:37
Paikkakunta: Taikamaa

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 18 Huhti 2009, 17:12

Kiitos Lumppari (eli Lumiukko palautteesta).

Joo, tutkimusosasto voi siirtyä jatkossa siihen käytäntöön, että suomentaa kaiken olennaisen niin hyvin kuin osaa. =)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja fedja » 23 Huhti 2009, 21:02

Kiitokset DD käännöksestä ja jutusta jälleen kerran!

Tuo on kyllä olennaista, että pääsisi oikeaan hoitoon heti alusta pitäin, ettei arpikudosta pääsisi syntymään. Sitten on varmaan monia tekniikoita miten sitä pyritään estämään ja mikä sopii kenellekin.

tahdonvoimaa kirjoitti:Joo, tutkimusosasto voi siirtyä jatkossa siihen käytäntöön, että suomentaa kaiken olennaisen niin hyvin kuin osaa. =)

Joo. Hyvä käytäntö.

T. arpeutunut
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 23 Huhti 2009, 21:41

fedja kirjoitti:Kiitokset DD käännöksestä ja jutusta jälleen kerran!

Ei kestä. Tai kestää kai sen verran. :D Siinä oli niin selkeesti selitetty noi arpikudosasiat, mistä Tahdonvoimaakin aina pulisee ja aattelin, että siitä voi jollekulle olla hyötyä.

Yritetään käännöstellä jatkossakin, kunhan vaan löytyy jotain kääntämisen arvoista... :roll:
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja fedja » 24 Huhti 2009, 11:45

DirtyDeeds kirjoitti:Yritetään käännöstellä jatkossakin, kunhan vaan löytyy jotain kääntämisen arvoista... :roll:

Kyllä varmasti vielä löytyy käännettävää jatkossakin. :D :D :D

Yhteydet ulkomaille Whiplash:n suhteen ovat foorumilla vasta aukeamassa. :D
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 24 Huhti 2009, 13:35

Ok. Mä yritän myös löytää joitain kiinnostavia tension neck -artikkeleita kääntöön, ettei unohdu sekään puoli.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

Tension neck ja artikkelit

ViestiKirjoittaja fedja » 24 Huhti 2009, 22:34

DirtyDeeds kirjoitti:Ok. Mä yritän myös löytää joitain kiinnostavia tension neck -artikkeleita kääntöön, ettei unohdu sekään puoli.

Juups.

Tää on ollut nyt vähän retkahdusvamma-voittoista, kun itsellä on tuon tyyppinen vamma ja oikeastaan energiaa just ja just riittää sen puolen asioitten käsittelyyn.

Toivotaan, että palstalle tulisi oikein paljon lisää Tension Neck:läisiä ja 1 oikein puuhakas Tension Neck tyyppi, että voitaisiin jakaa keskenämme tietoa ja olisi Tension Neck:läisille kanssa vertaistukea!!!

Tällä hetkellä Tension Neck:läiset ilmeisesti keskustelevat useassa eri paikassa.

Tension Neck -oireisten tilanne on varmasti vähän erilainen kuin retkahduvammaisten, joille tällä hetkellä ei juurikaan ole oikeaa hoitoa ja tietokin Suomessa vammasta erittäin vähäistä, joten ulkomailta pitää hankkia tietoa. Luultavasti? siinä mielessä meillä yhteistä, että hermosto-oireitten yhteyttä jännitysniskaan ei ymmärretä.

Sellaiset asiat olisikin hyviä tällä foorumilla, kuin että
Osataanko Tension Neck:iä hoitaa Suomessa tällä hetkellä?
Osataanko jännitysniskaa diagnosoida?
Suhtaudutaanko vammaan vähättelevästi, tajutaanko kuinka vaikeita oireita se voi aiheuttaa?
Selvitetäänkö tarpeeksi hyvin se mikä on Jännitysniskaoireiden takana ja yritetään vaikuttaa niihin: esim. virheasennot, rankaperäiset syyt, pitkään kestänyt kuormittava henkinen/fyysinen/taloudellinen tilanne?


Jos tietäis mikä on Suomessa tilanne, niin sitten pystyisi hahmottamaan myös, että mitä tietoa kaivataan utomlands ja kaivataanko sitä.

Yhteistä meilla retkuilla on varmasti myös reumaihmisten kanssa. Heillä reuman seurauksena on esim. yläniskan epästabiliteettia ja tehdään niskan ylänikamien 1-2 jäykistyksiä. Jopa joskus kiinitetään raudalla nämä kallonpohjaan.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Helli » 14 Kesä 2009, 17:01

DirtyDeeds kirjoitti:Ok. Mä yritän myös löytää joitain kiinnostavia tension neck -artikkeleita kääntöön, ettei unohdu sekään puoli.


Minä olen fedjan tapaan myös kiinnostunut kovasti tenson-neckistä. Olen kolme kertaa kokenut niin kovan tilanteen, että piti kortisoni+puudeteaine pistää moneen kohtaan. Siitä ei muuten pääse eroon.

Kiitos DirtyDeeds jo etukäteen!
Carpe diem
Helli
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 27
Liittynyt: 12 Kesä 2009, 22:08
Paikkakunta: Häme

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 15 Kesä 2009, 14:47

Helli kirjoitti:
DirtyDeeds kirjoitti:Ok. Mä yritän myös löytää joitain kiinnostavia tension neck -artikkeleita kääntöön, ettei unohdu sekään puoli.


Minä olen fedjan tapaan myös kiinnostunut kovasti tenson-neckistä. Olen kolme kertaa kokenut niin kovan tilanteen, että piti kortisoni+puudeteaine pistää moneen kohtaan. Siitä ei muuten pääse eroon.

Kiitos DirtyDeeds jo etukäteen!

Hmmm... No, tässähän alkaa tulla jo vähän suorituspaineita... :D :shock: :D Kyllä tässä tarkoitus on lähikuukausina yrittää käännellä juttuja eri aiheisiin liittyen. Sekä jännitysniskasta/päänsärystä, kaularankaperäisestä päänsärystä, whiplashista ja selkäkuntoutuksesta on hyllyssä aika paljon uutta tieteellistä kirjallisuutta. Kunhan ehdin itse vähän perehtyä, niin kääntelen aina välillä joitain mielenkiintoisia osia. Puolen vuoden päästä voi olla jo jonkun verran lisää käännöksiä palstalla...

Oletko, Helli, jo lukenut tämän ketjun? Tässä nyt on hiukan alkupaloja myös jännitysniskaan liittyen...
G. Jull: Jännityspäänsäryn ja niskavaivojen kuntoutuksesta
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu


Paluu Hoidot ja kuntoutus - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron