Whiplash kansankielellä

Niskan retkahdusvamman voi saada paitsi peräänajokolarista, myös kaatumisesta ja putoamisesta, esim. polkupyörällä tai ratsailta pudotessa

Whiplash kansankielellä

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 25 Tammi 2009, 04:50

Mitä niskan retkahduksessa oikein tapahtuu? Muutama vertauskuva auttaa ymmärtämään paremmin.

Sukka-vertaus:
Kun vedät sukan varresta riittävän lujaa, niin lopulta teräkin venyy. Ja mitä lujempaa vetäset, sen enempi koko sukka venyy, eikö? Entä jos joku toinen varoittamatta vetäsee sukkaasi? Pelästyt ihan varmasti.
Näin käy niskan retkahtaessa. Pää taipuu nopeasti eteen- ja taaksepäin ja "venyttää" samalla koko sukkaa eli koko rankaa. Tämä selittää oireet KOKO rangassa.

Useimmiten venyy vain pehmytkudokset, eli lihakset, nivelsiteet, jänteet, rustot ja sidekudos (fascia). Toisinaan venähtää yksittäiset hermojuuret, jotka tulevat nikama-aukoista rangasta ulos.

Jos oikein kovasti sattuu voi myös venähtää, tai harvinaisimmillaan jopa revetä, myös selkäytimen rankaan kiinnittävät pienet rakenteet sekä selkäydintä suojaava sidekudoskalvo eli ns. duurapussi. Tämä on TODELLA harvinaista, koska ranka suojaa ydintä ja ydin ja sitä suojaavat kalvot kestävät jonkin verran venytystä. Esim. normaalissa eteentaivutuksessa ydin venyy n. 10 cm:a. mutta toki äkillinen venytys on huonompi juttu. Mitä enemmän vauhtia ja mitä yllättävämmin tilanne tulee, sitä enemmän venytystä syntyy.

Noin 90 prossaa whiplash-vammoista on mietoja ja paranee täysin ja "itsestään" muutamassa kuukaudessa.


Vieteri ja painava pallo:
Kuvitellaan, että kiinnität joustavan muoviputken maahan ja sen päähän painavan pallon. Painava pallo tietenkin nuokkuu putken päässä, koska putki on elastinen. Eikö? Se on kuitenkin ns. normaalia elastisuutta. Mutta entäpä sitten, kun joku lyö tai potkaisee palloa? Pallo kimpoaa, ja venyttää myös vieteriä, ensin iskusta eteenpäin, sitten taaksepäin ja lopulta pysähtyy neutraaliin asentoon.

Näin voi ajatella tapahtuvan ihmisen päälle ja rangalle, kun niihin kohdistuu yllättävä kova voima. Vieterikään ei palaudu hetkessä normaaliksi, vaan siinä kestää tovi, ennen kuin se on taas vetäytynyt normaaliin muotoonsa. Saattaapa samalla syntyä myös jotain vaurioitakin vieteriin.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

Paluu Vamman tunnistus, diagnosointi, hoitoon pääsy - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron