Pää edellä kiekkokaukalossa laitaa vasten

Niskan retkahdusvamman voi saada paitsi peräänajokolarista, myös kaatumisesta ja putoamisesta, esim. polkupyörällä tai ratsailta pudotessa

Pää edellä kiekkokaukalossa laitaa vasten

ViestiKirjoittaja janiI » 27 Helmi 2012, 14:24

Morjesta pöytään.

Kävi viikonloppuna ikävästi pelatessa, että rymähin jonkinlaisella vauhdilla päätylaitaan pää edellä, enkä kerennyt siis ottaa käsillä tms, vastaan, vaan suoraan pää edellä ja siitä sitten leuka rintaa vasten taittui niska. Tajuntani ei lähtenyt kokonaan vaan tuli vain sellainen ns. musta hetki. Kypärä oli toki päässä. Niskat samantien aivan juntturaan.

Seuraavana aamuna sängystä noustessa mieletön huimaus joka jatkui oikeastaan iltaan asti. Sitten ihmeellisesti huimaus helpotti. Oksetti myös mutta en oksentanut.

Nyt on siis toinen päivä törmäyksestä ja edelleen hutera olo, välillä enemmän välillä ei ollenkaan. Niskat jumissa ja ei kärsi taaksepäin oikein kääntää. Paha olo välillä.

Mietin että menisin lääkärille porisemaan aiheesta mutta liekkö turhaa. Sitä paitsi julkiselle en pääse töitten takia ja päivystykseen ei innosta lähteä jonottamaan.

Korvaisikohan tuo tapaturmavakuutus yksityisellä käyntiä tälläisessä luistelutapaturmassa. Huolestuttaa vaan jos tuosta jotain pysyvää vammaa jää.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Helmi 2012, 15:41

Suosittelen menemään heti lääkäriin. Jo tänään. Jos et pääse yksityiselle, niin sitten päivystykseen. Jos sinulla on vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja luistelu oli vapaa-ajalla, niin voit mennä yksityiselle. Kerää listaan kaikki oireet ja kuvaa myös onnettomuustapahtuma hyvin.

Onko sekavuutta, muistiongelmia tai vastaavia?

Ota rauhallisesti nyt seuraavat pari viikkoa. Älä kanna mitään painavaa. Hoida niskaa kylmällä useamman kerran päivässä. Kannattaa syödä tulehduskipulääkkeitä pari kolme viikkoa tai vaihtoehtoisesti isoja B-vitamiiniannoksia.

Tuollaisen lennon ja revähdyksen/vamman seurauksena voi tulla päävamma ja/tai niskavamma. Niskavammaa voi hoitaa, mutta päävammaa ei oikeastaan voi. Revähtymät aiheuttavat tulehdusreaktion, joka voi kestää puolikin vuotta. SEn takia niskassa olevaa tulehdusta kannattaa alkuvaiheessa hoitaa hyvin, että saa reaktion pysäytettyä mahdollisimman nopeasti.
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 27 Helmi 2012, 15:45, muokattu yhteensä 1 kerran
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja janiI » 27 Helmi 2012, 15:45

Kiitos nopeasta kannanotosta! Sen verran huolestuttaa, että varasin sitten yksityiselle ajan, sai vakuutukseen tai ei. Pääsin jo tälle päivää joten sittenpähän kuulee, mitä on lääkärisetä mieltä.

Edit: niin ja itseasiassa on ollut myös kummallisia lähimuistin häiriöitä. En ole osannut edes yhdistää tähän. Täytyy mainita.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Helmi 2012, 15:47

Lisäilin viestiin hiukan asiaa ü. Ykstyiseltä puolelta kannattaa valita fysiatri. Ja vielä sellainen, joka on erikoistunut retkahdusvammaan.

Treella on ainakin yksi pätevä. Helsingistä löytyy. Jos haluat noita nimiä, niin kannattaa kysellä täältä. Fysiatrien osaaminen retkahdusvamman tunnistamisessa, ymmärtämisessä ja hoitoon ohjauksessa vaihtelee tosi paljon.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Helmi 2012, 15:49

Voit vähän tsekata minkälaisia oireita aivovammasta voi tulla.

http://www.aivovammaliitto.fi/aivovamma ... n_oireita/

Ja positiivinen mieli kannattaa pitää. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hakeutuu hoitoon, niin sitä paremmin niskavamman saa kuntoutettua. Monesti ihan ennalleen.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja janiI » 27 Helmi 2012, 21:20

Lääkärissä käyty. Oli tosin yleislääkäri. Fysiatrille olisi mennyt viikko ennenkuin olisi päässyt. Diagnoosi oli aivotärähdys. Niskasta röntgen jonka tuloksesta/ yleisvoinnistani soittaa huomenna. Käski kotiin jäädä lepäämään, koska huimaukseni / sekoiluni paheni sitten iltapäivää kohden töissä.

Pitää vielä tutkailla tilannetta, paraneeko niskavaivat ja lähteekö huimaus/ sekavaisuus tilanteet.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Helmi 2012, 22:15

Sait siis saikkua. Hyvä, että nyt alkuun voit rauhoittaa tilanteen.

Aivotärähdystä ei oikeastaan ole olemassa. Tuota diagnoosia käytetään, mutta se on jäänne menneiltä ajoilta, mutta hyvä, että jollain lailla tuo asia huomioitiin. Sinulla on varmaankin ja toivottavasti lievä aivovamma. Nyt olisi tärkeää, että pääsisit yleislääkärin lisäksi hyvälle retkahdusvamman diagnosoinnin osaavalle fysiatrille, joka osaa tutkia niskan manuaalisesti, ja lisäksi aivovamman haltsaavalle neurologille. Jos epäillään aivovammaa, MRI-kuva päästä pitäisi ottaa viikon sisällä kaatumisesta. Siinä voi näkyä muutokset, jotka häipyvät sen jälkeen. Niskan retkahdusvamman ollessa kyseessä pitäisi päästä niskan MRI-kuvaan mahdollisimman pian. Lihasturvotukset myös häipyvät aika nopeasti. Vakuutusyhtiöllä on tapana sitten hidastaa näitä kuviin pääsyä, koska heidän korvausperusteet paljolti perustuu siihen, näkyykö kuvissa mitään.

Tässä linkki ketjuun, jossa aivovammasta ja vähän niskavammastakin:
http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=31
Ja vastikään MTV:llä Olli Tenovuon (Aivovammaguru Suomessa) haastattelu
video:
http://www.katsomo.fi/?progId=108678
haastattelu:
http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkel ... n-kuluttua

Toivottavasti ei tule sulle ähky. Yritän nyt alkuun antaa sinulle mahdollisimman paljon tietoa, koska on tosi tärkeää, että saat asiat heti hoitoon, eikä diagnoosit tuu vasta muutaman vuoden päästä. Mulla retkahdusvamma dg 7vuotta vammasta ja aivovamma dg 12vuotta vammasta.

Jos sekoilu ja muistihäiriöt pahenevat, ja sekava olo muutenkin. Voisit yrittää mennä päivystykseen. Olisi tärkeä, että pää saadaan kuvattua CT:llä tai MRI:llä mahdollisimman pian. CT:ssä näkyy hermovammat huonommin kuin MRI:ssä, mutta siihen useimmiten vammautunut laitetaan. Päivystyksestä saattavat laittaa siihen.

Kannattaa pyytää lekureilta kaikki paprut itselleen ja tarkistaa, että tapahtumat ja oireet on kirjattu epikriisiin. Oikeat ylöskirjaukset ovat tärkeitä, jos joutuu jatkossa pitempään asioimaan vakuutusyhtiön kanssa.

Jos on kyseessä "aivotärähdys", niin oireet häipyvät 1-2vrk sisällä vammautumisesta.

Vointeja.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja janiI » 27 Helmi 2012, 23:59

Kiitos infosta, koskaanhan tietoa ei ole liikaa. En ollut nähnyt tuota studio55 haastattelua. Jokaiselle ihmiselle tärkeää asiaa.

Toivottavasti kohdallani on nyt lievä aivovamma eli kansankielellä sitten aivotärähdys.

Mikäli olo vielä huomenna on yhtä ihmeellinen kuin tänään on ollut, niin täytyy ruveta täältä Oulun seudulta etsimään lääkäriä, joka olisi edes lähelle yhtä perillä asioista kuin tämä Olli Tenovuo. Täytyisi sitten vain saada nopeasti nuo kuvat.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 28 Helmi 2012, 12:19

Nopeiten pään kuvaamiseen pääset pääset yhteispäivystyksen kautta. Jos siellä on tarpeeksi terävä lääkäri, niin hän laittaa heti CT-kuvaukeen. Suosittelen menemään yhteispäivystykseen tänään, jos vielä ihmeellinen olo tänään. Tai ottamaan yleislääkäriin yhteyttä. Yleislääkärin tietämys aivovammasta voi olla tosi heikko. Jos sinulla olisi pelkkä "aivotärähdys", niin oireiden olisi pitänyt mennä jo ohi.

Olen itse Oulusta. Melkein hankala suositella täältä ketään, mutta Juho Tuomisesta (Terveystalo) (toivottavasti musitan nimen oikein)) olen kuullut positiivista yhdeltä vammautuneelta. Tunnistaa retkahdusvamman. On kylläkin neurokirurgi. Voitto Järvimäki (kipulekuri, Botnia) ymmärtää retkahdusvammasta, mutten tiedä haltsaako retkahdusvamman kuntoutusta, enkä tiedä ymmärtääkö aivovamman osuutta. Juha Leppävuori (fysiatri) osaa diagnosoida vamman, mutta ohjaa monet retkahdusvammaiset hoitolaan, jonka osaomistaja on. En myöskään löytänyt, että missä hän on töissä tätä nykyä (?). Sinikka Levoska on parhaimpia retkahdusvamman diagnoosissa Oulussa, mutta ei osannut minun vammaani diagnosoida. Minulla Oulun osalta voi olla vanhentunutta tietoa, mutten ole kyllä kuullut kovin hyvistä lekureista täällä päin retkahduvamman, saatika aivovamman tunnistamisessa ja diagnosoimisessa. Positiivisin ja viimeaikaisin kommentti on varmaan tuosta Juho Tuomisesta. Terveystalolta ja Mehiläisestä voi myös kysyä, onko heillä lekureita, jotka osaavat retkahdusvamman ja aivovamman diagnosoinnin.

Itse olen parhaat lekurit löytänyt Treelta ja Helsingistä. Jos on hyvä taloudellinen tilanne ja haluaa panostaa diagnosointiin jo heti alussa, niin kannattaa käydä etelässä hyvillä lääkäreillä.

Tsempit!
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Alkutiedot tosi tärkeitä

ViestiKirjoittaja Kirsikka » 28 Helmi 2012, 20:03

Hei,
jos sulla on edelleen sekava olo, kannattaa panostaa alkutietoihin.
Kelloaikoihin, todistajiin ja sen sellaisiin, laitella niitä vaikka muistiin johonkin paperin kulmaan.
Ja mikä tärkeintä, lääkärikäynnin jälkeen tarkistaa itse kaikki lääkärintodistukset, mitä niihin kirjoitetaan, tai epikriisit. Voisit pyytää lääkärintodistuksen ensin itselle, sen jälkeen lähetät itse lääkärintodistuksen vakuutuslaitokseen.

Toivottavasti kaikki on hyvin.
Ja todellakin, mitä paremmalla lääkärillä käyt, sen parempi lopputuloksen kannalta. Varo vakuutuslääkäreitä, osa löytyy vakuutuslääkärit listalta googleamalla. Yleensä ovat nimenomaan ortopedejä tai neurologeja.

Tuo Olli Tenovuon juttu pyörinee vieläkin katsomo.fi:ssä, studio55:sessa 21.2. päivän kohdalla.

Tsemppiä!
Kirsikka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 60
Liittynyt: 26 Heinä 2009, 11:08
Paikkakunta: Hiukan yli KehäIII:n

ViestiKirjoittaja janiI » 29 Helmi 2012, 11:15

Kiitos vastauksista. Nyt täytyy tänään käydä kyllä jossain vaiheessa lääkärissä. Eilen alkoi olla jo parempi olo päivällä, mutta illalla tuli taas huimausta ja sekavaa oloa.

Tulin töihin ja oon tässä yrittäny tehä töitä mutta huimaus ja hieman sekava olo kyllä häiritsee keskittymistä.

Mahdan lähteä päivystykseen. Jospa sais selvyyden, että miksi on näin outo olo.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 29 Helmi 2012, 12:39

Onko sinulla ääni- tai valoherkkyyttä?

Pystytkö samalla lailla seuraamaan keskustelua kuin aikaisemmin?

Onko vaikeuksia löytää sanoja tai hitaampi olo?

Onko ärsyyntymiskynnys matalampi kuin ennen tai tuntuuko asiat samalta kuin ennen?

Onko vireystila samanlainen kuin aiemmin? Väsyttääkö illalla ja nukuttaa yöllä, tai nukuttaako paljon enemmän kuin ennen? Pitääkö nukkua päikkäreitä?

Tein tuossa muutaman kysymyksen, jotka vähän voisi selventää, onko päävammaa. Valoherkkyys voi kyllä johtua niskavammastakin.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja janiI » 29 Helmi 2012, 13:37

fedja kirjoitti:Onko sinulla ääni- tai valoherkkyyttä?

Ei oikeastaan.

Pystytkö samalla lailla seuraamaan keskustelua kuin aikaisemmin?

Hankalampi silloin, kun on huimaus/sekava olo päällä.Onko vaikeuksia löytää sanoja tai hitaampi olo?

Kyllä on.Onko ärsyyntymiskynnys matalampi kuin ennen tai tuntuuko asiat samalta kuin ennen?
Vaikea sanoa.

Onko vireystila samanlainen kuin aiemmin? Väsyttääkö illalla ja nukuttaa yöllä, tai nukuttaako paljon enemmän kuin ennen? Pitääkö nukkua päikkäreitä?

No nyt jos ajattelen asiaa, niin viime päivinä on kyllä väsyttänyt myös päivällä. Voi olla täysin sattumaa. Illalla ja yöllä nukuttaa normaalisti.

Tein tuossa muutaman kysymyksen, jotka vähän voisi selventää, onko päävammaa. Valoherkkyys voi kyllä johtua niskavammastakin.
janiI
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Helmi 2012, 14:17

ViestiKirjoittaja fedja » 01 Maalis 2012, 13:57

Väsyvyys ja hitaus ovat kyllä selkeitä aivovamman oireita. Aivovamman oireet voivat ilmaantua myös siten, että jaksat jonkin aikaa skarpata ja sitten aivot väsyy, ja tulee sekava olo.

Tosin kuulostaa, että sinulla saattaa olla kyllä melkoinen tälli sinne niskaankin tullut ja siellä on paljon päähän menevää hermostoa, joten kohtauksittainen sekavuus voi tulla myös sieltä, jos on huimauksen ja pahan olon yhteydessä.

Sit sellaista kannattaa myös huomioida, että pystyykö keskittymään samalla tavalla kuin ennen, vai onko vaikeampi keskittyä, jos taustalla on melua. Tai onko vaikeampi seurata puhetta, jos on useampia puhujia tai ihmiset puhuvat päälle.

Toivottavasti olet pääsyt eteenpäin asiassa!
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Hippokampus

ViestiKirjoittaja Kirsikka » 02 Maalis 2012, 00:08

Hei,
voisit ottaa yhteyttä Hippokampukseen. hippokampus.net. Katso hallitus-tiedosta yhteystietoja.

Noista oireista, kun ne ovat kaikenlaiset..
- miten jos katsot vaikka sälekaihtimia, väriseekö ne?
- kun liikenneruuhkassa tulee vastaantulijoita, miltä se tuntuu, pystytkö sanomaan, tuleeko kohti vai liippaako läheltä :)

Ainakin mulla on ollut tuollaisia oireita alussa. Tosin, liikenneonnettomuustausta on vähän eri, kuin tälli kaukalossa.

Toivottavasti pääset tutkimuksiin mahdollisimman nopeasti.
Taisit asua Oulussa? Olisko Oulussa neurologista polia, mihin saisit lähetteen?

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... s/hoi18020
(Aivovammat)
Kirsikka
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 60
Liittynyt: 26 Heinä 2009, 11:08
Paikkakunta: Hiukan yli KehäIII:n

Seuraava

Paluu Vamman tunnistus, diagnosointi, hoitoon pääsy - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron