Välitön ensiapu niskan retkahdus- ja whiplash vammoissa

Niskan retkahdusvamman voi saada paitsi peräänajokolarista, myös kaatumisesta ja putoamisesta, esim. polkupyörällä tai ratsailta pudotessa

Välitön ensiapu niskan retkahdus- ja whiplash vammoissa

ViestiKirjoittaja posi+iivinen » 24 Touko 2011, 21:20

Jostain syystä tästä foorumista puuttuu tämmöinen säie. Ehkä useimmille meistä täysin turhaa ja myöhässä olevaa tietoa.

Mutta toisaalta, jonnekin tämä tieto on tuupattava. Ehkä joku joskus osaa sitten neuvoa toista onnettomuuden uhria tätä neuvoa täältä ensin luettuaan.

Luen tanskalaisen huippukiropraktikon kirjoittamaa kirjaa. Hän antaa seuraavan neuvon whiplash-kolarissa olleelle: välittömästi ensimmäisen 24h ajan onnettomuudesta niskaa ja rankaa pitää jäähdyttää.

Niskaa ei saa jumpata tai muutenkaan treenata, ei edes kiropraktisin menetelmin. Pitää levätä ja pitää kylmäpakkausta. Ohjeeksi "nolla-asteinen jää 10 minuuttia, 30 minuutin tauoin tms"

Kuulemma tämä mm. rajoittaa mikroverenvuotojen esiintymistä alueella ja helpottaa myöhempää kuntoutusta. Sekä vähentää kudosvaurioita.

Kiropraktiset toimenpiteet ja kuntoutuksen saa hänen mukaansa aloittaa vasta aikaisintaa 24h kuluttua onnettomuudesta - ja pitääkin aloittaa varovainen mobilisaatio mikäli lääkärin tutkimuksissa niskassa ei ole osoitettu murtumia ym vammoja.

Tämän viestiketjun voisi naulata pysyväksi?


PS. Itseasiassa tuo sai minut ajattelemaan, että autoni ensiapupakkauksessa on paha puute. Siellähän pitäisi aina olla pari tai useampikin ns. sporttikylmäpakkaus. Jotta on mistä ottaa, jos sattuu esim. peräänajo.
posi+iivinen
 

Paluu Vamman tunnistus, diagnosointi, hoitoon pääsy - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa