Mikä on ccjinjury? Käännöstä ruotsinkielisiltä sivuilta.

Niskan retkahdusvamman voi saada paitsi peräänajokolarista, myös kaatumisesta ja putoamisesta, esim. polkupyörällä tai ratsailta pudotessa

Mikä on ccjinjury? Käännöstä ruotsinkielisiltä sivuilta.

ViestiKirjoittaja fedja » 26 Huhti 2009, 12:38

Löytyi ruotsinkielinen web-sivusto ccj-vammasta.
http://www.ccjinjury.info

CCJ = Cranico Cervical Junction

Cranico on pää
Cervical on niska
Junction ="risteys"

Tämä sivusto on osa http://www.whiplashgruppen.info/ sivustoa. Kts. Artikkelit, kirjaallisuus, linkit - osiosta:
Whiplash-tietoa Ruotsissa

En tiedä vielä, mitä asia sisältää, mutta kovasti olen kiinnostunut. Tämän sivuston ylläpitäjien mielestä vaikeasti whiplash-tyyppisessä kolarissa vammautuneella on CCJ, eikä Whiplash. Itseasiassa sivuston ylläpitäjät kritisoivat Whiplash-diagnoosia vastaan, koska se ei oikeastaan kerro mitään muuta kuin vammautumismekanismin. Sivustolta löytyy ylläpitäjien käsitys siitä, minkälaisia niskavammoja on olemassa ja millainen on näiden erotusdiagnostiikka.

Mutta kuten sanottu, en tiedä vielä, mitä lyhenteellä CCJ tarkoitetaan. Ehkä jonkun ajan päästä pääsen asiasta jyvälle.

Käännöksiä www.ccjinjury.info sivuilta.

Käännös sivuston pääsivulta:
Näillä sivuilla jaetaan tietoa, jonka on tarkoitus auttaa loukkaantuneita ja heidän sukulaisiaan, mutta myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat tietoa erilaisista niskavammoista, niiden seurauksista, tämän hetkistä tietoa diagnoosimenetelmistä ja hoidoista, tutkimuksista ja uusista havainnoista.


Nackskador
Niskavammat:

Whiplash-tyyppisen niskavamman jälkeen henkilölle voi tulla niskakipua, joka menee pois jonkin ajan kulutttua.

Kuitenkin on olemassa suuri määrä ihmisiä, joiden vamma on erittäin vaikea. Joissakin tapauksissa vamma voi olla hyvin invalidisoiva. Siihen liittyy kipua ja vaikeita oireita. Moni vammautuu siten, etteivät voi enää itse elättää itseään. Nämä vammat vaikuttavat sekä vammautuneeseen että yhteiskuntaan hyvin paljon. Pitkäaikasiin ongelmiin johtavia riskitekijöitä ei ole selvitetty tarpeeksi hyvin.

Näillä sivuilla on tähän vammaan ja sen seurauksiin liittyvää tietoa.

Huolimatta siitä, että tästä vammasta on uutta tietoa, saa "Whiplash-vammainen" diagnoosin WAD I - III, vaikka Whiplash itsessään ei ole mikään vamma. Whiplash tarkoittaa vahinkohetkellä tapahtunutta mekanismia. Samalla tavalla voitaisiin sanoa, että "pyörän kaatumis-vammainen", jos henkilö kaatuu pyöräillessä, mutta se ei selitä WAD oireita, jotka ovat tulleet vammautumisesta.

Niskavammaisen ongelmana on saada tarkka ja oikea diagnoosi osaavan lääkärin luona. Toivotaan, että nämä sivut levittävät tietoa vammoista, joita voi syntyä kraniocervikaaliseen osaan niskan ylimpään segmenttiin.
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 18 Touko 2009, 17:06, muokattu yhteensä 6 kertaa
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja lumiukko » 26 Huhti 2009, 19:17

tästä CCJ instability sanasta.. mie sain siel saksan reissulla sellasen diagnoosin. En ole sen koommin sanaa tutkinut mitä tarkoittanee. Eikä lääkäritkään ole selventäneet.
Ota neuvoja kaikilta, mutta päätä itse.
lumiukko
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 143
Liittynyt: 03 Maalis 2009, 16:37
Paikkakunta: Taikamaa

CCJ injury - selitystä

ViestiKirjoittaja fedja » 27 Huhti 2009, 12:57

lumiukko kirjoitti:tästä CCJ instability sanasta.. mie sain siel saksan reissulla sellasen diagnoosin. En ole sen koommin sanaa tutkinut mitä tarkoittanee. Eikä lääkäritkään ole selventäneet.

Liekö nuo suomalaiset lääkärit monetkaan ymmärtävät, mitä sana tarkoittaa. Onko sulla papereissa pelkkä CCJ vai CCJ injury. Tuo CCJ suoranaisesti ei tarkoita mitään vamma, vaan anatomista aluetta.

Sain eilen foorumin käännösosastolta apua sivuston joidenkin tekstien selvittämiseen ü. Samoin sivuston ccjijury.infon pitäjä tarkensi määritelmää.

CCJ tarkoittaa aluetta kolmannen niskanikaman yläpinnasta kallonpohjaan. Jos diagnoosina on CCJ injury, tarkoittaa se instabiliteettiä tällä alueella. Vammaan voi liittyä repeämisiä yläniskan ligamenteisssä. Nivelkapseleissa voi olla vaurioita.

Itseasiassa sivustolla oleva asia ei olekaan niin outoa ja uutta, vaan tätä samaa kamaa mitä täällä Suomessakin. Tuo CCJ injury diagnoosina oli outo, mutta selvisi sekin. Sivustolla puhutaan instabiliteetin tutkimisesta. Sivustolla B. Johnsson pitää ensisijaisina diagnosoinnissa oireistoa ja manuaalista tutkimusta. Röntgen ja MRI/fMRI ovat tässä tukena.

Käsitykseni mukaan sivustolla pidetään CCJ vammaa neurokirurgisena vammana. Yläniskan stabiloiva leikkaus, siis yläniskan luudutus, on monet CCJ-vamman seurauksena tulleet oireet hävinneet. Pitää olla kuulolla tuonne Ruotsiin päin. Siellä on nyt useammalle tehty yläniskan luudutus. Nuo Montazem-tapaukset olivat kyllä ikäviä, mutta pitää kuulostella, onko siellä muidenkin lääkärien leikkaamia ja miten nämä ovat voineet pitkällä tähtäimellä.

Sivustolla on kuitenkin hyvää tietoa ja mikäli löytyy relevanttia ja mielenkiintoista asiaa, niin laitamme sen tänne foorumille.

Siellä löytyy keskusteluja esimerkiksi Vollen ja Montazem:n kanssa.

2005 ilmestyneessä neurokirurgian kirjassa Dr. Volle esittelee CCJ vamman. Kirja on ilmeisesti saksankielinen.
Viimeksi muokannut fedja päivämäärä 11 Touko 2009, 12:40, muokattu yhteensä 1 kerran
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja lumiukko » 27 Huhti 2009, 13:58

En löytänyt papereista mainintaa vaan puhuttiin Vollen luona siitä CCJ instabilitystä. Ei ilmeisestikään suomalaiset lääkärit ymmärrä sanaa.

Ja tosiaan kirja on saksankielinen, mun tulkki osti häneltä kirjan mut en muista oliko juuri tämä mainitsemasi kirja.
Ota neuvoja kaikilta, mutta päätä itse.
lumiukko
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 143
Liittynyt: 03 Maalis 2009, 16:37
Paikkakunta: Taikamaa

ViestiKirjoittaja fedja » 17 Touko 2009, 16:13

Kävin pikkusen päivittämässä tätä ketjua.

ccj-infosivuilla CCJ = Cranio Cervical Joint, mutta minua informoitiin, että se tarkoittaa Cranico Cervical Junction. Tuo jälkimmäinen on kyllä järkevämmän kuuloinen lyhennelmä.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

Whiplash-vamma??? Onko sellaista?

ViestiKirjoittaja fedja » 04 Loka 2009, 17:12

Voiko niskan retkahdusvammaa kutsua Whiplash-vammaksi?

Tähän kysymykseen etsivät Ruotsissa edelleen vastausta Kia ja Chriss. Viimeisin haastatteluvideo aiheesta on englanniksi. (Tehty Maaliskuu 2009).
http://blogg.whiplashgruppen.info/?p=1385

Käykäähän kuuntelemassa haastattelut www.whiplashgruppen.info -sivulta, jos enkku jotenkin sujuu:
http://www.whiplashgruppen.info/
- Filmrummet/Michael Freeman

Haastattelun osassa 1 Dr. Michael Freeman kertoo oman käsityksensä asiasta. Hänen käsityksensä mukaan Whiplash kuvaa vammamekanismia. Hänen mielestään Whiplash-mekanismilla syntynyttä vammaa ei voi kutsua Whiplash-vammaksi, vaan sen seurauksena on voinut tulla esimerkiksi lihas- tai hermovaurio, joka tulisi diagnosoida. Freemannin haastattelija sanoo, että jos kuvissa ei näy mitään, niin vamma kutsutaan Whiplash-vammaksi, muutoin se diagnosoidaan. Haastateltava Freeman mielestä vammaa ei tunnista ja löydä, jos sulkee silmänsä löydöksiltä tai ei osaa etsiä vammaa.

Haastattelun 2. osassa pohditaan, miksi toinen menettää toimintakykyään paljon vammautumisen jälkeen, ja toinen selviää vähemmällä. Tähän Freeman vastaa kertomalla heidän tekemästä tutkimuksesta, jossa ihmisillä, joilla aivot sijaitsevat alempana MRI-kuvissa ennen vammautumista, on 4-kertainen riski saada vamma. Tässä on hieman samaa kuin Chiari tyyppisessä epämuodostuma, jossa pikkuaivojen alaosa työntyy kallonpohjan aukosta selkäytimen puolelle, mutta se ei ole Chiari kuitenkaan.


Michael Freeman
:
Lainaus sivulta http://www.whiplashgruppen.info/
- Filmrummet/Michael Freeman:
Dr. Michael Freeman is a Forensic Epidemiologist specializing in the application of probability and epidemiologic data to disputed matters.

He serves as Clinical Associate Professor of Epidemiology at Oregon Health and Science University School of Medicine, where he teaches a course in Forensic and trauma Epidemiology.

Dr. Freeman is also an Adjunct Associate Professor of Forensic Medicine and Epidemiology at the Institute of Forensic Medicine, Faculty of Health Sciences, University of Aarhus, Denmark.
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 04 Loka 2009, 19:13

Kappas! Täällähän olikin pohdintaa Chiari-retku -asiasta. Vois ajatella, et jos aivot on ns. alempana, venytysvoima juurikin sille alueelle on melkoinen. Toinen kysymys onkin, onko naisilla sit aivot alempana? Tuskin. Vai onko rakenteellinen heikkous/rankakanaalin luonnollinen kapeus (vrt. miehiin) venytykselle altistava tekijä? Kai se ni on, koska naisilla on ni paljon enemmän niskan retkahdusvammoja...
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere


Paluu Vamman tunnistus, diagnosointi, hoitoon pääsy - (Whiplash)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron