DirtyDeedsin selkätarina, osa 4 - KUNTOUTUS ALKAA LUPAAVASTI

Palstan käyttäjät voivat kertoa tarinansa

DirtyDeedsin selkätarina, osa 4 - KUNTOUTUS ALKAA LUPAAVASTI

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:01

Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:04

MAALISKUU/2000
========


Mystiset rajut selkälihaskrampit olivat jatkuneet edellissyksystä asti. Tilanne huipentui helmi-maaliskuussa 2000, kun en enää edes korsetin avulla voinut muuta kuin maata sängyssä. Soittelin kavereita apuun, että kävivät kaupassa ja täyttivät jääkaappini, viikkokaupalla makasin pelkästään sängyssä ja popsin päivisinkin unilääkkeitä, jotta aika kuluisi nopeammin kipujen kanssa. Muutama työhönpaluuyrityskin oli tehty, ja nyt ei voinut muuta kuin maata. Ja yrittää jostain saada ja löytää apua...

Edellisestä syksystä asti selkä oli ollut jonkinmoisessa krampissa koko ajan, eikä se enää kestänyt pientäkään pystyssäoloa. Syvällä rintakehässä oli sellainen fyysisesti puristava ahdistava tunne jatkuvasti, eikä kuukausiin ollut voinut nukkua kivuilta. Pari tuntia yössä ja pari tuntia päivällä, siinä nukkumiset. Myöhemmin ymmärsin, että se puristava tunne rintakehässä johtui koko selän syvien lihasten krampista, joka oli niskasta levinnyt alaselkään ja pakaroihin saakka, ja myös sitten pintalihaksiin. Koko selkä oli yläselästä pakaroihin asti niin kuin yhtä huippukireätä vaijeria. Kylkiluuthan kiinnittyvät takana selkärankaan ja siten selän mielettömät kireydet tuntuivat syvällä rintakehässä.

Maaliskuun puolessa välissä tilanne sitten "räjähti". Kivut olivat siihenkin asti olleet aivan sietämättömät, mutta sitten mentiin rajusti yli. Normaalikipujenkin päälle tuli vielä aivan sietämättömät selkäkrampit, jossa selän lihakset kouristelivat kuin elohiiri jatkuvasti. Se tuntui ihan siltä, että nyt alaselkä repeää täysin palasiksi, enkä enää kestänyt sietämätöntä kipua. Olin aivan paniikissa ja soitin ambulanssin, tosissani luulin että alaselkäni jostain syystä nyt hajoaa, niin sanotusti disintegroituu palasiksi. Ambulanssilla sairaalaan lauantai-iltana ja kipupiikkejä aamuun asti. Piikit eivät auttaneet mitään, mutta puolenpäivän aikaan tilanne hiukan rauhoittui. Pari viikkoa sairaalassa ja kun pystyin 2-4 h vuorokaudesta korsetin avulla olemaan pystyssä, ajoivat kotiin. Mitään syytä ongelmille ei ollut tähän mennessä löydetty.

Sairaalassa kipulääkkeet oli ajettu alas ja minulle se oli sikäli ihan sama, koska ei niistä kovemmistakaan kipulääkkeistä mitään apua tuntunut olevan. Sairaalassa olin Burana-kuurilla loppuajat ja sen jälkeen nekin ajettiin alas. Surkuhupaisaa sairaalassa oli se, että lääkäreiden mielestä olin kipulääkkeistä riippuvainen ja minut piti niistä vieroittaa. Olinhan kerran viikkoa tai kahta aikaisemmin saanut yhden (!) piikin Oxanestia (vähän vahvempaa opiaattia), sairaalaan joutumista edellisenä päivänä saanut päivystyksestä Tramalia (hyvin lievää opiaattia) ja sairaalaan joutuessani yhden yön verran ilmeisesti Oxanestiä ja vastaavaa. Näistä parista kerrasta minusta oli näemmä jostain syystä yhtäkkiä tullut kipulääkeriippuvainen. Ilmeisesti kovissa kivuissa kieriessä ei saisi pyytää kipulääkettä, vai mitenköhän tämä logiikka oikein mahtoi mennä?

Muistaakseni virallinen näkemys on se, että kovistakaan kipulääkkeistä ei kipuun käytettynä yleensä synny riippuvuutta. Nämä lääkärit sen sijaan paniikinomaisesti reagoivat parin päivän käyttöön. Tuntuu erityisen naurettavalta varsinkin sitä taustaa vasten, että nykyään mulla on jo vähintään 5 vuoden ajan ollut kotona Oxanestiä suurin piirtein vastaavaa Oxynormia kotona ns. hätätilalääkkeenä pahan kipukohtauksen varalle. En ole toistaiseksi tullut siitä riippuvaiseksi ja viimeisen puolen vuoden aikana olen muistaakseni syönyt kyseistä lääkettä tasan yhden kapselin. Yleensä käytän sitä hankalan kipukohtauksen iskiessä päivän tai parin ajan, eikä minkäänlaista riippuvuutta ole kehittynyt. Lääkkeiden vaikutukset lienevät henkilökohtaisia ja uskon tämänkin lääkkeen joillekin aiheuttavan riippuvuutta, mutta tapauksessani mielestäni lääkärit ylireagoivat kohtuuttomasti. Lisäksi olennaista mielestäni on kovissa kivuissa lääkitä sitä kipua, eikä keskittyä mahdollisiin riippuvuusriskeihin.

Sairaalassa ei mitään syytä selkävaivoihini löydetty, vaikka yöllä otettiin ainakin selän taivutusröntgen minun maatessani kuvauspöydällä. Sairaalassa fysioterapeutit saivat minut parin viikon aikana kuntoutettua siihen kuntoon, että pysyin korsetin avulla pystyssä yhteensä 2-4 tuntia vuorokaudessa. Selkäsäryt olivat edelleen kovia ja tuntui uskomattomalta, että minut ajettiin niin huonossa kunnossa kotioloihin. Fysioterapialle ei löytynyt jatkoa ja ainoa jatkohoito oli käydä tk-lääkärillä seurannassa tarvittaessa. Sairaalan ystävälliset ja huolehtivat fysioterapeutit saivat kuitenkin järjestettyä minulle jakson kuntoutushoitajan vesijumpalle terveyskeskukseeni ja arvelivat sen auttavan kuntoutumisessani.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:05

HUHTIKUU
=======


Ensimmäisen kuntoutushoitajan ohjaaman vesijumpan seurauksena selkä taas melkein kramppasi, enkä pystynyt muuta kuin makaamaan. Vanhempani tulivat hakemaan minut kotiinsa Turkuun, olin käytännössä ollut vuodepotilaskunnossa puolisen vuotta ja siis täysin sairaalakunnossa - makuupotilas. Kivut jatkuvasti myös levossa täysin sietämättömät, olin tässä vaiheessa jo aivan loppu henkisesti. Yhtään kivutonta hetkeä ei vuorokaudessa ollut ja jatkuvasti päällä aivan sietämättömät kivut. Hain apua lääkäriasema Pulssista Turusta ja fysiatri määräsi selän kuntotutkimukseen, jossa ft sitten mittaili ja tutki selän kunnon. Ennen tulosten tuloa sain vihiä, että kiropraktikosta voisi olla apua ja syöksyin heti kiropraktikolla, vaikka testin tuloksia ei vielä tiedetty.

Kiropraktikko käsitteli, ja muutaman tunnin oloni oli vähän parempi. Jälkeenpäin tajusin, että selkäni oli vetänyt uudestaan kramppiin jo aivan muutamassa tunnissa. Sitten kun selkäni käsiteltiin jatkuvasti muutamia kertoja viikossa, se alkoi pysyä "auki" vähän pidempään. (Eli päivän tai pari...)

Tulosten valmistuttua fysioterapeutti kertoi, että selkäni ei taivu normaalisti ja että selässäni on dysfunktioita eli kansanomaisemmin "nikamalukkoja". Näiden seurauksena hänen mukaansa syvät lihakseni olivat surkastuneet ja niiden automaattinen hallinta hävinnyt, ja se pitäisi opetella uudelleen. Ensin pitäisi aktivoida syvät lihakset ja sitten vahvistaa niitä.

Huhtikuun lopussa sitten sain ft:ltä muutaman kuminauhajumppaliikkeen kotona tehtäväksi, ensi alkuun joka toinen päivä, muutaman viikon päästä sitten jo joka päivä tehtäväksi.

Kolmannen kiropraktikon käsittelyn jälkeen tuli omituinen, mutta hyvin positiivinen kokemus. Jotakuinkin pari päivää kolmannen käsittelyn jälkeen selkään tuli sellainen ihmeellinen, vapautunut ja keveä olo. Selkä tuntui päivän ajan "kevyeltä kuin höyhen". Noin psykologisesti se oli kiva juttu, koska se oli mielestäni positiivinen merkki. Neljännen käsittelykerran jälkeen tuli vastaava tunne, mutta hyvin lievänä, se oli enää tuskin havaittava tuntemus. Viidennellä kerralla ei enää sellaista tuntemusta tullut.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:08

TOUKOKUU
========

Kiropraktikon käsittelyt ja kuminauhajumppa ft:n ohjeilla jatkui, toukokuussa selkä alkoi taas ikävästi oirehtia, eli lihakset alkoivat vähän kramppailla. Olin edelleen pystyssä korsetin avulla, ilman korsettia ei montaa minuuttia pystyssä voinut olla, kun kivut sen estivät. Toisin sanoen esimerkiksi suihkussa piti käydä hyvin nopeasti, edellisenä syksynä oli niin vaikeata edes nopeasti käydä suihkussa, että kävin suihkussa vain joka toinen päivä.

Niin, siitä lihasten kramppailusta. Soitin ft:lle, kun alkoi olla vähän turhan vaikeata ja hermot lopussa. Sain oikein hyvän käytännön neuvon, että täytyy hitaasti totuttaa ne uuteen tilanteeseen. Käytännön neuvo oli, että olet ensin 5 minuuttia joka tunnista pystyssä. Sitten päivän tai parin päästä, nostat sen kymmeneen minuuttiin tunnista ja niin edelleen. Hyvä neuvo se oli, vaikka tuntui aika typerältä maata ja vahdata kelloa, että koska saa taas hetkeksi nousta pystyyn. No, toukokuun loppuun mennessä pystyin jo ainakin puolisen tuntia tunnista olemaan pystyssä ilman lihaskramppeja. Korsetista oli tarkoitus myös pyrkiä eroon, mutta tässä vaiheessa taisi korsetti pääosin olla vielä päällä. Selkä oli liian heikko vielä ilman, mutta pieniä pätkiä taisin yrittää olla myös ilman korsettia jo tässä vaiheessa.

KESÄKUU
=======

Kuminauhajumppaan oli lisätty muutama liike, ja tätä kevyttä ohjelmaa tein edelleen joka päivä. Kesäkuun aikana selkä hiukan vahvistui, ja huomasin aivan mitättömän pienen vähennyksen kivuissa. Se oli niin pieni, että meni viikko pari ennenkuin varmuudella osasin sanoa, että kivut ovat hieman vähentyneet. Positiivinen merkki kuitenkin, vaikka säryt olivat edelleen niin kovat, etten yölläkään torkahtanut kuin pariksi tunniksi kunnes jälleen heräsin kipuun.

Kuntopulssin fysiatri oli tässä vaiheessa jo sitä mieltä, että heinäkuussa voisi yrittää töihin palata, hänen mielestään siinä vaiheessa sen luulisi jo onnistuvan. Olin aika ihmeissäni, kun selkä oli vielä ihan mahdottoman heikko, eikä pitkiä aikoja voinut pystyssä olla, mutta oletin että hän sitten tietää miten nämä kuntoutuvat. Niinpä hölmönä lupailin töihinkin, että lekurin mukaan heinäkuussa voisi palailla töihin, vaikka mulla oli vielä aika epäuskoinen fiilis siitä.

HEINÄKUU
========

Erehdyin polkemaan kuntopyörää ja jouduin taas joksikin aikaa makuulle. (Tässä vaiheessa huomasin, että kivuttomin tapa mennä vessaan oli kontata. Harmitti, etten ollut sitä aikaisemmin tajunnut.) Tein kuitenkin päivittäiset kuminauhajumpat ja positiivinen yllätys oli, kun loppukuusta kivut taas hellittivät vähän. Fysioterapeutti oli jo suunnitellut kuntosalille menoa elokuussa, mutta siirrettiin sitä kuukaudella eteenpäin heinäkuun ongelmien takia.
Viimeksi muokannut DirtyDeeds päivämäärä 29 Maalis 2012, 14:21, muokattu yhteensä 2 kertaa
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:09

ELOKUU
======

Fysiatri kieltäytyi ymmärtämästä sitä, että selkäni oli edelleen selvästi liian heikko töiden tekoon. Tässä vaiheessa osasin sen itse jo selkeästi artikuloida, että 8-tuntiset työpäivät eivät missään tapauksessa onnistu, vaan tarvitaan lisää aikaa ja lisää selän vahvistumista. Perustelin, että jos paikat ovat edellisestä elokuusta asti olleet yhteensä noin 9 kk jumissa, jonka ajan syvät lihakset olivat olleet käyttämättä ja surkastuneet, ei niiden toipuminen voi tapahtua yhtäkkiä muutamassa kuukaudessa. Hän ei näille argumenteille lämmennyt eikä ollut edes kiinnostunut mistä asti selkäni oli ollut jumissa, sillä ei hänen nähdäkseen ollut merkitystä.

Olin keväällä pyytänyt fysiatrilta myös ensimmäisen kerran mielialalääkitystä, koska olin aivan puhki. Olin siten muutaman kuukauden ollut mielialalääkityksessä. No, tämän jälkeen fysiatri kirjoitti B-lausunnon ja lisää sairaslomaa. Ja loppuun suositus, että ennen jatkotoimenpiteitä mulle olis syytä tehdä psykiatrin tekemä joku tutkimus. Eli se idiootti oli täysin vakuuttunut siitä, että ongelmat oli lähinnä mun korvien välissä, vaikka maalaisjärjenkin jo pitäis sanoa, että 9 kk:n lihassurkastuma ei palaudu ainakaan nopeammin kuin missä ajassa se on tapahtunut... (Tämä fysiatri oli muuten nainen, joten siihen kaatui sekin kuvitelma, että naiset saattaisivat olla ymmärtäväisempiä sairastapauksissa. :cry: ) Koin asian aika lailla selkään puukotukseksi, ja varmemmaksi vakuudeksi myöhemmin puhelimessa keskustellessamme hän pesi kätensä tapauksestani ja suositteli, että menen Espoossa KELAN kautta johonkin psykiatrin mielentilatutkimukseen. "Se on parempi sulle itsellesikin..." hän sanoi puhelimessa. Eli muija oli vakuuttunut siitä, että mulla korvien välissä viiras, kun en muutamassa kuukaudessa kuntoutunut täysin työkuntoon. Aivan uskomaton tapaus! Käytännössä tyyppi siis hylkäsi potilaansa, kun kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan, vaan tuli ensimmäinen pieni ongelma / takaisku...

Ja töihin sai taas soitella ja selittää, että ainakin nyt kuukaudella tai parilla töihinpaluu lykkääntyy...

Ainoa positiivinen puoli elokuussa oli, että selkä edelleen hiukan vahvistui, kivut vähenivät ja pystyin taas olemaan vähän pidempiä aikoja pystyssä ja tässä vaiheessa siis jo ILMAN KORSETTIA! Eli alkoi sikäli tuntua aika inhimilliseltä...
Viimeksi muokannut DirtyDeeds päivämäärä 29 Maalis 2012, 14:24, muokattu yhteensä 1 kerran
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 29 Maalis 2012, 14:10

SYYSKUU
========

Kuntopulssin fysioterapeutti ei sentään hylännyt mua, vaan kuntoutusta jatkettiin hänen kanssaan, vaikka tämä idiootti-fysiatri olikin jo sanoutunut irti musta. Syyskuussa mentiin sitten kuntosalille ja aloin käymään salilla pari kertaa viikossa. Kuminauhajumpan sain siis lopettaa ja tilalle tuli kuntosali. Kehitys onneksi taas jatkui ja loppukuusta pystyin olemaan pystyssä jo hyvin vähin kivuin, mieli oli korkealla ja pystyssäolo-ajat päivässä aika pitkiä. Vaikka kuukausitasolla edistysaskeleet olivat mitättömän pieniä ja hädin tuskin havaittavia, muutaman kuukauden yhteenlaskettu edistys oli kuitenkin huimaa noin pystyssäolokyvyllä mitattuna. Oikein heikossa tilanteessa pientenkin edistysaskelten vaikutus näyttää olevan aika suuri. Kaikki näytti siis tässä vaiheessa harvinaisen hyvältä!

Kiropraktikolla käynnitkin olivat kesän ja kuntoutumisen myötä harventuneet, syyskuun tienoilla jouduin käymään kiropraktikolla enää 2-3 viikon välein, eli selkä pysyi jatkuvasti pidempään ja pidempään "auki"...

...JATKUU...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja Tepsu » 14 Syys 2013, 21:21

Hei DD, luin tuossa joku aika sitten nämä sinun jatkokertomuksesi mielenkiinnolla, jännityksellä, kauhulla ja sympatialla läpi. Tämän pidemmälle et ole tainnut kertomustasi jatkaa, mutta ilmeisesti uusia asioita on selvinnyt ja parannusta tapahtunut? Toivottavasti!
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 14 Syys 2013, 21:53

Heippa, Tepsu!

Uusia asioita on kyllä selvinnyt, parannuksesta en nyt sitten tiedä... :P :twisted: :P Tai no joo, yökivut sain pois 3,5 vuoden kohdalla. Se oli tietysti aika helpotus, kun kivut eivät enää pitäneet valveilla. Muuten en ole kuntoutumiseeni kovinkaan tyytyväinen... :cry:

Täältä voit lukea tuoreimmat kuulumiset kuntoutusuraltani: http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=980
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja Tepsu » 14 Syys 2013, 22:06

DirtyDeeds kirjoitti:Heippa, Tepsu!

Uusia asioita on kyllä selvinnyt, parannuksesta en nyt sitten tiedä... :P :twisted: :P Tai no joo, yökivut sain pois 3,5 vuoden kohdalla. Se oli tietysti aika helpotus, kun kivut eivät enää pitäneet valveilla. Muuten en ole kuntoutumiseeni kovinkaan tyytyväinen... :cry:

Täältä voit lukea tuoreimmat kuulumiset kuntoutusuraltani: http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=980


Jostain syystä sivusto ei päästänyt minua lukemaan tuota linkkiä. Sama käynyt joissain muissakin.
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 14 Syys 2013, 22:19

Pitäisi nyt jo onnistua. Laitoin sulle oikeudet myös tuonne yksityiseen osioon.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja Tepsu » 14 Syys 2013, 23:06

DirtyDeeds kirjoitti:Pitäisi nyt jo onnistua. Laitoin sulle oikeudet myös tuonne yksityiseen osioon.


Ei siltikään onnistu :O

Edit: No nyt. Oli näemmä vähän viivettä.
Niskan retkahdusvamma + aivojen alaosan ja selkäytimen yläosan venähdysvamma
Tepsu
Vakkariniskoittelija
Vakkariniskoittelija
 
Viestit: 96
Liittynyt: 07 Syys 2013, 23:12
Paikkakunta: Turun seutu


Paluu Käyttäjäesittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron