GSP pullistelee

Palstan käyttäjät voivat kertoa tarinansa

GSP pullistelee

ViestiKirjoittaja GSP » 27 Maalis 2010, 11:51

Terve vaan kaikille!

Menipä aikaa ennen kuin löysin netistä foorumin, josta löytyy apua/ohjeita niskaongelmiin :) Tai siis toivottavasti löytyy...

Asiaan:

2008 painitreenien jälkeen tuntui arkuutta niskassa, ajattelin sen olevan "normaalia" jumia, joka menee ohi muutamassa päivässä. Pari viikkoa kului, että en treenannut kuin kevyesti, kunnes yhtenä yönä heräsin kovaan kipuun enkä pystynyt makaamaan ollenkaan. No siitä aamulla lääkärille, buranaa ja lepoa ym...meni noin kuukausi ja 6 lääkärikäyntiä + osteopaattihoidot, sillä lääkärin diagnoosi oli revähdys, jota sitten osteopaatti hoiti. No, vaiva vaan paheni (voitte kuvitella miten osteopaatin hieronta sattui) ja kipu säteili vasempaan käteen, etusormeen ja peukaloon. Makuuasennossa tuli kova paine niskaan ja olkapäähän. Osteopaatti kehotti menemään Fysiatrille, koska epäili välilevyongelmia. En siis tuona kuukauden aikana pystynyt makaamaan, vaan nukuin istueltani. Pääni ei liikkunut juuri lainkaan ja kävelin kuin kulkukoira pää vinossa.

Fysiatri totesi ilman kuvauksia, että 5. ja 6. nikaman välissä pullistuma, niskatuki käyttöön, panacodia + sirdaludia naamaan ja lepoa 3 kk. Kahdessa viikossa oireet hävisi, 5 viikon kuluttua treenasin jo kevyesti. 3 kk Fysiatrikäynnin kuluttua olin täysin kunnossa, mitä nyt niska oireili silloin tällöin, lähinnä muutaman lepopäivän jälkeen kivisti aamuisin ja päivän mittaan aina vetreytyi.

Eli noin 1,5 vuotta meni ilman oireita.

Nyt 2 viikkoa sitten vaiva uusiutui, lähes samalla tavalla kuin viimeksi. Muutaman viikon niska oireili hiukan, tuntui tukkoisuutta oikean lavan kohdalla, ei suoranaisesti ollut kipuja niskassa eikä säteillyt käteen. Sitten yhtenä iltana alkoi sama rumba, en pystynyt makaamaan ja nyt kipu säteili oikeaan käteen. Kävin Tk:ssa, sain heti lähetteen magneettiin ja nyt odottelen kuviin pääsyä. Niskatuki päällä ja panacodia menee taas riittävästi. Nyt viime yö oli ensimmäinen kun pystyin nukkumaan makuuasennossa, tosin asentoa piti vaihtaa usein, jei :)

Huh, olipas pitkä stoori, ei mulla oikeestaan mitään asiaa ole mutta ajattelin tänne päivitellä tilaani ja pysyn itsekin kartalla oireista. Eilen tosiaan soitettiin keskussairaalasta ja kysyttiin onko niskaa kuvattu aiemmin. Kysyin neidiltä, että koska pääsen kuviin niin hän sanoi, että lääkärillä on 3 viikkoa aikaa katsoa lähete ja päättää kuvataanko vai ei. No, ei muuta kun odotellaan kesää niskatuki päällä :)

Niin, ja jos joku tätä lukee ja osaa antaa jotain kuntoutusohjeita, olisin enemmän kuin kiitollinen.
GSP
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Maalis 2010, 11:17

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 28 Maalis 2010, 13:37

Moi, GSP!

Mulla on kanssa aikanaan ollut massiivinen välilevyn pullistuma niskassa, joka vaati leikkauksen. Sulla se näköjään on välillä parantunutkin, se on hyvä. Ei ole varmaan ollut niin massiivinen.

Sulla se tuntuu nyt olevan akuuttivaiheessa ja silloin ei ymmärtääkseni varsinaisia kuntoutustoimenpiteitä ole syytä käynnistää. On parempi odottaa, että lääkärin tutkimukset valmistuvat ja fysiatri osaisi tehdä sulle kuntoutussuunnitelman asiasta. Oireita on kuitenkin syytä tarkkailla ja jos ne alkavat pahentua, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, vaikka päivystyksen kautta.

Olikos sulla silloin ekan pullistuman jälkeen ollut mitään kuntoutustoimenpiteitä, lähinnä sellaista varovaista ja kevyttä kuntoutusjumppaa niskalle? Jos niskaasi ei ole asianmukaisesti vamman jälkeen kuntoutettu, on mahdollista, että sinne olisi jäänyt pientä lihasepätasapainoa ja siihen liittyviä pieniä motorisen kontrollin häiriöitä lihashallintaan. Tämä on voinut edesauttaa uuden vamman syntymistä, koska lihaskontrolli ei tällöin ole aivan asianmukainen ja niskanikamat voivat tietyssä tilanteessa päästä liikkumaan vähän hallitsemattomasti tai olla jossain määrin yliliikkuvia. Tällainen voi pidemmän päälle rasittaa kudoksia liikaa ja se rasitus voi kumuloitua aiheuttaen kudosten pettämisen ja uuden vamman.

Painiharrastuksesi on erityisen kova niskalle, joten se pitäisi kyllä aika tarkasti kuntouttaa tämän akuutin vaiheen jälkeen ennen koviin harjoituksiin palaamista. Fysiatri auttaa sua tässä ja ohjaa fysioterapeutille sitten. Käsitykseni mukaan OMT-fysioterapeutit (tai sitten erityisesti niskan kuntoutukseen perehtynyt kokenut fysioterapeutti) ovat parhaasta päästä niskan kuntoutuksessa, joten ehkä voisit sitten aikanaan harkita sellaiselle hakeutumista?
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja GSP » 28 Maalis 2010, 19:09

Ei kuntoutettu oikein mitenkään, jäin vähän niinkuin oman onneni nojaan sen fysiatri-käynnin jälkeen. Fysiatri antoi ohjeet, että pikkuhiljaa alat vahvistamaan niskalihaksia, kun kivut ovat lähteneet.

Homma meni niin, että kun niska alkoi tuntua hyvältä, aloitin kevyen kuntosaliharjoittelun ja lenkkeilyn ja pidin tarkasti niskan hyvässä asennossa. Tuossa vaiheessa vielä taivutus varsinkin vasemmalle etuviistoon sattui. Myös nopeat pään kääntämiset sattuivat.
Sitten kun kipuja ei enää ollut, niin aloin jumppaamaan niskaa aluksi ihan taivutuksilla ja sitten pidin toisella kädellä vastusta. Noin puoli vuotta vamman synnystä kävin matolla ensimmäistä kertaa, tein lähinnä kuperkeikkoja eri suuntiin ja muutenkin jumppasin niskaa mm. kevyttä niskasiltaa ym...painista pidin melkein vuoden verran taukoa ja kun aloitin, niin niska tuntui todella hyvältä, ainoastaan muutaman lepopäivän jälkeen tuntui arkuutta, mutta sitten aina päivän mittaan se siitä vetreytyi.

Jossain vaiheessa sitten koko homma "unohtui" eli en kiinnittänyt niskaani suurempaa huomiota, vaan ajattelin sen olevan kunnossa. Nyt jälkikäteen kun miettii, niin olisi kyllä ehdottomasti pitänyt käydä juuri esim. fyssarilla, sillä liikeradat saattoivat kyllä olla pielessä ja ehkä kuntoutuskin "sinne päin". En pahemmin myöskään venytellyt niskaani, jäi joku peikko siitä taivuttamisesta kun se sattui silloin alkuksi niin paljon. Toki painitreenien jälkeen normaalit venytykset mutta ei mitään huoltavaa harjoittelua.

Viime yö meni loistavasti, sain nukuttua melko hyvin ilman kipulääkkeitä. Vasemmalla kyljellä ja pää vähän takakenossa ei satu makaaminen yhtään, selällään ja oikealla kyljellä tulee vielä painetta niskaan ja oikea olkapää kipuilee. Oireet huomattavasti lievemmät kuin kaksi vuotta sitten, tosin silloin niskaa hierottiin ja tein silloin ahkerasti niitä venyttäviä liikkeitä kun epäiltiin revähdykseksi. Nyt aivan kylmät väreet menee kun miettiin sitä :roll:

Ajattelin ensi viikolla kokeilla sauvakävelyä, jostain luin että se voisi auttaa tuohon pullistumaan, onko siitä kokemuksia tai parempaa tietoa?
Lääkärille koitan soittaa myös, jos saisin nopeutettua magneettiin pääsemistä. Tosin jos kerron, että oireet ovat helpottaneet niin jää varmaan kuvat ottamatta.....
GSP
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Maalis 2010, 11:17

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 28 Maalis 2010, 20:07

GSP kirjoitti:Ajattelin ensi viikolla kokeilla sauvakävelyä, jostain luin että se voisi auttaa tuohon pullistumaan, onko siitä kokemuksia tai parempaa tietoa?

En usko sen suoraan auttavan välilevypullistumaan, mutta välillisesti se voi hyvinkin auttaa ja nopeuttaa hiukan toipumisvaihetta. Lähinnä sillä lailla, että sauvakävely aiheuttaa pientä liikettä sinne niskaan ja siten edistää verenkiertoa vaurioituneen alueen kudoksissa ja voi siten nopeuttaa paranemista. Täältä voit lukea lisää välilevyistä, niiden aineenvaihdunnasta yms. : http://niskavamma.munfoorumi.com/viewtopic.php?t=259

Sauvakävelyssä sun kannattaa sitten muistaa, että tuossa tapauksessa on syytä vedellä hyvin rennoin vedoin, rauhallista vauhtia. Nopea vauhdikas sauvakävely ei varmaankaan ole hyvä idea, joten muista olla innostumatta liikaa... :-) Ja sen hitaankin sauvailun pitäisi tuntua suht hyvältä, eikä saisi aiheuttaa kipua sinne niskaan.

Ainoa, joka tietääkseni suoranaisesti voisi auttaa välilevyn pullistumaan, on McKenzie-tyyppiset venytykset. Niiden on todettu oikeaan suuntaan toteutettuna imevän sitä välilevymassaa takaisin välilevyn keskustaan päin. Sen toteuttamiseksi tarvitsisit kuitenkin metodin osaavan fyssarin apua ja fyssarin pitäisi vielä tarkasti tietää, missä kohtaa se välilevyn pullistuma on. Eli tämä ei taida sulta nyt onnistua.

Muista kuitenkin, että kaikki kivunlievityskin on nyt tärkeää ja edistää paranemista tai ainakin vähentää "vahinkoja". Eli kylmäpussit tms. jos lievittää kipuja, niin käytä ihmeessä. Apteekista niitä saa, jos sulla ei ole pakkasessa. Tällaiseen vammaan liittyy myös jonkinlainen tulehdus, joten tulehduskipulääkekuurikin olisi varmasti hyväksi, vaikkei kipuihin vaikuttaisikaan. Jos se lieventää tulehdusta ja turvotusta, niin sekin hiukan edistää toipumista.


GSP kirjoitti:Lääkärille koitan soittaa myös, jos saisin nopeutettua magneettiin pääsemistä. Tosin jos kerron, että oireet ovat helpottaneet niin jää varmaan kuvat ottamatta.....

Totta. Tosin joskus se pullistuma voi muutamassa viikossa ehtiä vetäytymäänkin niin, ettei sitä välttämättä sitten enää kuvissakaan näy...
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 28 Maalis 2010, 20:48

Moiksun GSP ja teretuloa pullistemaan kanssamme! :)

Juu ei passaa paljon kertoilla, että oireet on helpottanut, tai nakkaavat ulos MRI-jonosta. ;) Maailma on karu paikka. Vaikka kuvat ois hyvä saada, niin eipä niitä usein oteta, jos tosiaan mainitsee olon parantuneen. :(

Puhelit tuosta sauvakävelystä. Sukulaiseni sitä joskus kokeili akuutissa pullistumavaiheessa ja kipeämmäksi tuli. Sen sijaan vesikävelyä tai stepperiä suositeltiin. Olen itsekin noiden ystävä, koska niskanhallinnon vuoksi vielä ei ole chaanssia sauvoihin. Enkä kyllä tykkää niistä muutenkaan jostain syystä. Mutta vesikävelyssä ja stepperisäkin molemmissa saa käsien kautta pientä liikettä hartiaseutun, muttei kuitenkaan ole liian raskasta.

Poimin sinulle pätkän Tampern fysiatripalvelun sivuilta, joissa myös sivuttiin tuota sauvakävelyä aivan lyhyesti. Ehkä täältäkin löytyy jotain lisäperspektiiviä?
http://www.tampereenfysiatripalvelu.fi/esittely/fysioterapia/miten_fysioterapeutti_voi_auttaa/

Tilapäistä apua on saatavissa rentouttavista lihaskäsittelyistä ja kipuhoidoista, mutta pysyvä oireiston korjautuminen vaatii riittävän pitkäkestoista omaa harjoittelua. Alussa hartioitten ja rintarangan liikkuvuutta parantavasta käsittelystä muutamalla hoitokerralla on myös hyötyä. Harjoitteluun pitää liittää oman kehon työergonomian parantuminen. Myös liian kuormittavista harrasteista on aluksi luovuttava. Esim. sauvakävely ei sovi heikon niskan hallinnan omaavalle ennen riittävän pään- ja kaularangan asentohallinnan oppimista.

Niskapotilaan harjoitteiden ohjaus on fysioterapeutin vaativinta työaluetta, johon kuluu usean hoitokäynnin koko hoitoaika. Yleisluontoisista ohjeista on harvoin hyötyä, harjoitteluun tarvitaan räätälöidyt, mahdollisimman täsmälliset kirjalliset ja kuvalliset ohjeet, joissa kunkin liikkeen tarkoitus on selvitetty, miksi teen tätä harjoitetta.
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja GSP » 02 Huhti 2010, 19:44

Joo, ajattelinkin, että pieni liike lisäisi verenkiertoa ja sitä kautta pullistuma ehkä paranisi paremmin :)

Oon nyt muutamana päivänä käynyt polkemassa kuntopyörää ja tänään sitten ensimmäisen kerran kävin sauvakävelyllä, ei tuntunut kipua yhtään ja oli mahtavaa, kun pääsi ulkoilemaan kauniissa säässä. Niska on päivä päivältä parempi, tosin makuuasennossa vielä kipuilee aika lailla. Toki tietysti pään kääntäminen sattuu myös, mutta oon yrittänyt pitää pään suht paikoillaan ja hyvässä ryhdissä, niskatukea käytän muutaman tunnin päivässä.

En nyt saanut vielä soitettua lääkärille, pitää pääsiäisen jälkeen kokeilla. Tuo McKenzie-menetelmä kuulostaa mielenkiintoiselta, pitääpä lääkäriltä kysyä lisätietoa ja jos saisin jonkun lähetteen, ettei tarvi omasta pussista kaikkia maksella. Tosin nuo maksut nyt on pieni murhe siitä, että saa niskan kuntoon :) Googlettelinkin noita paikallisia McKenzie-fyssareita ja ilokseni huomasin, että yksi on mun vanha koulukaveri, toiv. saan alennusta :D
GSP
Noviisiniskoittelija
Noviisiniskoittelija
 
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Maalis 2010, 11:17


Paluu Käyttäjäesittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa