Goodien niskaongelmat

Palstan käyttäjät voivat kertoa tarinansa

Goodien niskaongelmat

ViestiKirjoittaja Goodie » 07 Maalis 2010, 15:53

viime syksystä asti ollut kaikenlaista vaivaa, syyskuussa fysioterapeutti kirjoittanut c-rangan liikkuvuus voimakkaasti rajoittunut, erityisesti lat.flex (toivottavasti kirjoitan oikein, hieman epäselvä käsiala fysioterapeutilla) rintaranka selvästi hypo?? jotakin, palpaatioarkuutta laajalti.

Nyt mun ongelmana on oikealla puolella lapaluun sisäreunan kohdalla tuntuva kiristys/jäykkyys tuntuu erityisesti jos taivutan leukaa rintaan. Vasemman käden lähinnä ranteen puutuminen/väsyminen sekä kasvojen alaosan puutuminen enemmän oikealta puolelta, hiusrajan kohdalta oikealta puolelta niska kipeä, samalta alueelta kuuluu ajoittain rutinaa päätä kännettäessä, myös kaula oikelta sivulta kipeä, pää särkee oikean silmän yläpuolelta. Välillä sellanen epätodellinen olo, en ihan sanoisi huimaukseksi mutta jotakin... Tuntuu kuin koko yläkroppa olisi veistetty puusta niin on jäykkää :roll:

10 kertaa käyty fysioterapeutilla tulos oli lasku ja soittele jos oot kipee. 3 kertaa käy omt fysioterapeutilla ei ainakaan vielä apua. Särkylääkkeet ei kovinkaan paljon auta. Työterveyslääkäri laittoi kaularankakuvaan ovat mulle cd:llä mutta enhän mä niistä mitään ymmärrä, ensi viikolla olisi aika fysiatrille. Alkaa pikkuhiljaa tuntumaan siltä että olen tulossa hulluksi ja musta tuntuu että työterv.lääkäri luulee niin kans kun olen siellä juossu nyt ties kuinka monta kertaa :oops: Tuntuu että vaivat pahentuvat vaan alkaa jo pelottamaan mikä tässä etenemisestä on lopputuloksena, tuntuu ettei kukaan pysty mua auttamaan :(
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

Re: Goodien niskaongelmat

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 07 Maalis 2010, 17:41

Moikka, Goodie! Tervetuloa joukkoon niskoittelemaan!

Älä lannistu vielä, monesti siinä käy juuri noin, että joutuu juoksemaan pitkään asiantuntijoilla, ennenkuin joku osaa auttaa. Onneksi sulla nyt on fysiatrin aika tiedossa, toivotaan, että sieltä löytyisi jo diagnoosia ja ohjausta sitten oikeanlaiseen kuntoutukseen. Jos se fysiatri ei sitten löydä mitään, saat hyvässä lykyssä tältä palstalta vinkkiä mihin kannattaa mennä. Varsinkin, jos kerrot mistä päin Suomea olet?

Goodie kirjoitti:viime syksystä asti ollut kaikenlaista vaivaa, syyskuussa fysioterapeutti kirjoittanut c-rangan liikkuvuus voimakkaasti rajoittunut, erityisesti lat.flex (toivottavasti kirjoitan oikein, hieman epäselvä käsiala fysioterapeutilla) rintaranka selvästi hypo?? jotakin, palpaatioarkuutta laajalti.


Just. Eli fysioterapeutti on tutkinut ja löytänyt paljon liikkuvuusrajoitteita. Se ei vaan vielä riittävästi kerro, vaan pitäisi saada selville, mikä tuon on aiheuttanut. Eli tuossa sanotaan, että erityisesti kaularangan sivutaivutus (=lateraalifleksio) on rajoittunut. Samoin rintaranka sulla on heikosti liikkuva, puuttuva sana on varmaan hypomobiili, joka on hypermobiilin eli liiallisen liikkuvuuden vastakohta. Jostain syystä sulla sitten sekä kaularangan että rintarangan lihakset jakittaa.

Onko sulle tehty vielä mitään muita tutkimuksia kuin tuo kaularangan röntgen? Olet vasta tutkimustaipaleen alussa ja osaavilla lääkäreillä on paljon tutkimusvaihtoehtoja takataskussa, pelkästään fysiatrin manuaalinen tutkimus saattaa kertoa paljon. Kuntoutusjumppa sulla on sikäli aloitettu vähän ajoissa, jos ei varsinainen diagnoosikaan ole selvillä. Se jumppa saadaan paremmin kohdalleen sitten, kun tiedetään se todellinen vaiva. Lisäksi se ei ihan joka fysioterapeutilta onnistu se tuloksellinen niskan tai selän kuntoutus, se on monesti aika haastavaa ja vaativaa. Joten älä huolehdi vielä liikoja, eiköhän ne asiat ala selviämään sullakin! :D
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja Goodie » 07 Maalis 2010, 18:57

Satakunnasta olen. Ei ole muita tutkimuksia tehty kuin kaularangan rtg ja sitäkään ei ole vielä kukaan asiantuntija katsonut. Rtg hoitaja väitti minun olevan vinossa kun kuvaa otettiin vaikka minusta olin ihan suorassa, sitten kun hän käänsi suoraan niin sitten vasta musta vinolta tuntui, nyt kun olen katsonut peiliin huomaan että pää kallistuu oikealle. Kaikista häiritsevintä on tällä hetkellä tuo kasvojen puutumisen tunne :cry:

Olisi kyllä hyvä saada vinkkejä kenen hoitoon täällä Satakunnassa päin kannattaa hakeutua. Välillä kyllä tuntuu ettei tähän auta kuin naru ja oksa, hävettää mennä lääkäreillekin valittamaan kun tuntuu että kaikki pitää hoopona ja levittelevät vaan käsiään
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja DirtyDeeds » 07 Maalis 2010, 21:55

Ei kannata hävetä, Goodie! :D Kyllähän ne ongelmat on todellisia, vaikkei kaikki lääkärit vikaa löydäkään. Sinusta katsottuna lähimmät osaajat osaan nimetä vain Tampereelta ja Turusta, ehkä joku muu tietää lähempää. Jos se sulle varattu fysiatri ei vaikuta saavan mitään aikaiseksi, näille voit mennä yksityisesti:

Tampere: Tampereen Fysiatripalvelun Penttinen ( http://www.tampereenfysiatripalvelu.fi/ )

Turku: fysiatri Tiina Leistevuo ( http://www.mehilainen.fi/laakarihaku?laakari=4449 ). Tätä fysiatria suositteli nykyinen OMT-fysioterapeuttini, joka on pätevä jannu. Silloin kyselin nimenomaan niskaosaajia erästä toista nimimerkkiä varten.
Kovia kipuja alkaen 8/1999, niskaan tehty 1999 anteriorinen dekompressioleikkaus, väli C7-Th1 luudutettu yhteen, selässä madaltumia, instabiliteettia, protruusioita, kipuja
Blogi: http://dd-speaks-his-mind.blogspot.com/
DirtyDeeds
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1614
Liittynyt: 27 Loka 2008, 23:22
Paikkakunta: Oopu

ViestiKirjoittaja elmotin » 07 Maalis 2010, 22:16

Goodie: Onko sinulla taustalla tapaturmaa tms. jossa oireet ovat alkaneet? Vai ovatko ne tulleet vähitellen?

Kuulostaisi siltä, että sinulla on hermo- eli neuraalikudoksen ärsytystä, joka voi johtua esim. lihasjännityksestä tai virheasennosta. Oliko todettu virheasentoa kaularangassa tai rintarangassa? Esim. oliko pää työntynyt eteenpäin?

Nimittäin jos ei ole selkeää tapaturmaa, niin rintarankaan voi yrittää saada liikkuvuutta parilla tavalla:

Ensinnäkin tämä:

Tee pyyhkeestä tai lakanasta tiukka rulla. Laita rulla lattialle ja mene makaamaan selällesi rullan päälle niin, että rulla on lapaluiden kohdalla poikittain. Pidä polvet koukussa ja laita kädet niskan taakse. Vie päätä kohti lattiaa rullaten rullan yli, ikään kuin rullan yläreunassa olisi sarana, jonka yli taivutat. Pysy hetki ala-asennossa, ja tuo rauhallisesti pää takaisin alkuasentoon. Rullan paikkaa kannattaa laittaa eri kohtiin, jotta tulisi käytyä kaikki nikamavälit. Muista pitää lanneranka mahdollisimman paikoillaan, jotta liike kohdistuisi rintarankaan.

Toinen on:

Se, että laitat esim. mopin varren poikittain n. rintarangan alaosan kohdalle niin, että keppi tukeutuu kyynärtaipeisiin. Kyynärtaipeet ovat kylkien vieressä koukussa, ja keppi kulkee vasemman kyynärtaipeen kautta selkärangan yli oikeaan kyynärtaipeeseen. Asennosta kierretään joko seisten tai mielellään istuen ylävartaloa puolelta toiselle, ja tehdään sivutaivutuksia puolelta toiselle, eli keppiä sivusuunnassa kohti lattiaa. Kepin voi laittaa myös hartioille, mutta tuo toinen asento auttaa kohdistamaan liikkeen rintarankaan. (vaikea selittää asento)

Sen verran vielä, että vaikket ole vielä saanut esim. fysioterapiasta apua, niin älä luovuta! On hyvin epätodennäköistä, että oireet itse keksisit, joten olet vain ilmeisesti joutunut huonolle fysioterapeutille, jos kerta siitä ei ollut apua. Saitko jotain kotiohjeita, esim. harjoitusliikkeitä?

Toivottavasti saat fysiatrilta neuvoja ja selvitystä tilanteestasi! Voi hyvin olla, ettei kyse ole kovin vakavasta asiasta, kunhan löydetään sinulle sopiva hoitomuoto!
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48

ViestiKirjoittaja fedja » 07 Maalis 2010, 22:17

Goodie. Tervetuloa palstalle!

Kysymys tälle palstalle tulijoille, joka usein tehdään. Oliko kaatumista/liukastumista/peräänajokolaria tai vastaavaa ennen noita vaivojen ja oireiden alkua. (päiviä, viikkoja, joskus kuukausiakin ennen oleva tapaturma voi alkaa oireilemaan yhtäkkiä)
Master of Kiristys and Jumitus
fedja
Foorumin ylläpitäjä
Foorumin ylläpitäjä
 
Viestit: 1735
Liittynyt: 28 Kesä 2008, 17:18

ViestiKirjoittaja Goodie » 07 Maalis 2010, 22:51

ei ole tapaturmaa taustalla, vaivat on vaan ajanmyötä lisääntyneet kun tuntuu että yks vaiva helpottaa niin kaks uutta tulee tilalle. Fysioterapeutti muistaakseni mainitse jotain että pää työntyy liikaa eteen ja käski vetää leukaa taaksepäin. Työpaikalla käyvä fysioterapeutti neuvoi kokeilemaan just noita keppi ja pyyheliinajuttuja, mutta tulin niistä entistä kipeämmäksi, silloin oli niinkuin olisi selkäpuolelta lyöty puukkoa läpi jos liikkui, en ole sen jälkeen uskaltanut enää koittaa.
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja elmotin » 07 Maalis 2010, 23:09

Goodie: Muistatko, manipuloiko fysioterapeutti selkää?

Tuo neuvo vetää päätä taaksepäin on liikkeenä retraktio, ja se voi aluksi tuntua pahalta, mutta yleensä suurin osa ihmisistä hyötyy ko liikkeestä. Siinä on tärkeää se, että liikerata on oikea. Toistoja voi tehdä jopa satoja päivässä ja tärkeää on nimenomaan se, että niitä tekee usein. Monilla etenkin istumatyötä tekevillä pää työntyy eteenpäin, ja siihen tuo retraktio auttaa. Oletko tuota liikettä tehnyt?

Onneksi olet menossa fysiatrille, joka varmasti osaa ainakin jotain neuvoja antaa. Lisäksi jos talous antaa myöten, niin suosittelisin kyllä uudelle fysioterapeutille hakeutumista, ja todella UUDELLE, mikäli vanhasta ei ollut apua, miltä kirjoituksesi kuulosti. Usein tarvitaan aktiivista harjoittelua, jotta oireet saataisiin poistumaan. Eli hyvä työergonomia, taukojumppa ja riittävän vahvat lihakset ovat todella maineensa veroisia! En tarkoita mitään bodarilihaksia, vaan sellaisia, joilla jaksat kannatella kehoasi koko päivän työssä ja vapaa-ajalla. Yleensähän huono työasento johtuu lihaksiston heikkoudesta, mutta aiheuttajia voivat olla myös vääränlainen työtuoli jne.

Taukojumppa voi tuntua tyhmältä, mutta se todella elvyttää verenkiertoa ja antaa kropalle taukoa istumisesta. Pari toistoa esim. retraktiota ja selän ojennus+pari kiertoa molempiin suuntiin tunnin välein tekee jo ihmeitä! Taukojumpassahan ei tarvitse tulla hiki eikä sen tarvitse kestää kauan. Oleellista on se, että asentoja muutetaan. Esim. se, että joutuu nousemaan ylös hakeakseen esim. tulosteen voi auttaa jo merkittävästi. Päivän aikana nousuja voi tulla paljonkin, työstä riippuen. Joissain isoissa yrityksissä on tehty niin, että esim. tulostimia on siirretty kauemmas, jolloin istumatyötä tekevät pääsevät jaloittelemaan säännöllisesti työpäivän aikana. Tästä on seurannut parhaimmillaan tuki- ja liikuntaelinperäisten vaivojen ja näistä aiheutuvien sairauslomien väheneminen. Tietenkin tämä on optimaalisin tulos, eikä näin todellakaan kaikille käy.

En tosin edes tiedä, millaista työtä teet, mutta ensimmäisenä tuli mieleen, että tekisit istumatyötä? Näin tämä ajatus taas lentää
Kuva
Fake it until u make it
elmotin
Palstan virallinen fysioterapeutti
Palstan virallinen fysioterapeutti
 
Viestit: 71
Liittynyt: 24 Tammi 2009, 19:48

ViestiKirjoittaja Goodie » 08 Maalis 2010, 09:58

olen tehnyt tuota retraktio liikettä tehdä ja taukojumppaa ja muutenkin korjaillut asentoja just tietokoneella ollessa. Olen noin puolet työpäivästä koneella ja toinen puoli on ihan fyysistä työtä.

Fysioterapiakäynnit meni mulla kiville varmaan sen vuoksi että pari kertaa alussa oli fysioterapeutti jolla oli selkeesti joku ajatus mun hommasta, sitten hänelle tuli itselle välilevyongelma selkään ja joutui s-lomalle ja jouduin vaihtamaan fysioterapeuttia. Tämän työ olikin sitten vähän sen tuntuista että taisi olla koko hommaan kyllästynyt, teki kuin kone kaikki samat jutut. Viimeisen kerran pääsin käymään taas tällä alkuperäisellä fysioterapeutilla ja hän oli kyllä kovasti harmissaan siitä kun ei ollut voinut jatkaa koko aikaa mun ongelman kanssa.
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja Goodie » 09 Maalis 2010, 12:15

tätä päivää: pää särkee oikean silmän yläpuolelta ja ohimolta, samoin särkyä oikean korvan edessä, ylähampaat tuntuu tunnottomilta ja poski puutuneelta, selkää kiristää lapaluiden kohdalta ja siitä ylöspäin. Jippii huomenna tarvis mennä töihinkin :roll:
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 10 Maalis 2010, 02:01

Goodie kirjoitti:tätä päivää: pää särkee oikean silmän yläpuolelta ja ohimolta, samoin särkyä oikean korvan edessä, ylähampaat tuntuu tunnottomilta ja poski puutuneelta, selkää kiristää lapaluiden kohdalta ja siitä ylöspäin. Jippii huomenna tarvis mennä töihinkin :roll:


Helpottaako oireet makuuasennossa/levossa? Valitettavan tuttuja ovat kaikki. Etenkin hampaoden puutuminen on todella typeräntuntuista. Niin selkeitä yläniskaperäisiä oireita nuo puutuilut noilla alueilla. :( Pystyksä tekeen töitä tuossa kunnossa? :(
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Goodie » 10 Maalis 2010, 11:25

tahdonvoimaa kirjoitti:
Goodie kirjoitti:tätä päivää: pää särkee oikean silmän yläpuolelta ja ohimolta, samoin särkyä oikean korvan edessä, ylähampaat tuntuu tunnottomilta ja poski puutuneelta, selkää kiristää lapaluiden kohdalta ja siitä ylöspäin. Jippii huomenna tarvis mennä töihinkin :roll:


Helpottaako oireet makuuasennossa/levossa? Valitettavan tuttuja ovat kaikki. Etenkin hampaoden puutuminen on todella typeräntuntuista. Niin selkeitä yläniskaperäisiä oireita nuo puutuilut noilla alueilla. :( Pystyksä tekeen töitä tuossa kunnossa? :(


oireet helpottuu jonkun verran makuuasennossa. Musta tuntuu välillä niinkun pää lysähtäis alaspäin että jonkun tarttis ottaa päästä kiinni ja nostaa sitä suoraan ylöspäin. Siis tämä on aivan ihanaa kun joku ymmärtää mua ja miltä musta tuntuu, mä en siis olekaan ihan sekopäiseksi tulossa välillä tuntuu siltä kun on mitä kummallisempia oireita.

Ei tarvinnut mennä töihin, fysiatri otti mut eilen ylimääräisenä potilaana työpäivänsä jälkeen ja tänä aamusti olin jo kaularangan magneettikuvissa, tänne tuli kuvausrekka tänään ja ajat olivat tietysti kaikki menneet mutta fysiatri sanoi että on hänellä sen verran suhteita että hän saa ajan mulle :) maanantaina kuvien kanssa uudestaan fysiatrin pakeille
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja Goodie » 12 Maalis 2010, 11:44

tällä viikolla kun kävin fysiatrilla hän puhui kaularanka kuvia katsoessaan oikoryhdistä ja melkoisesta lihasjännityksestä, nyt sain työterveyshuollosta samojen kaularankakuvien rtg lääkärin lausunnon:

"seitsemän cervikaali-tyyppistä nikamaa. Nikamat ovat linjassa. Ei traumaan tai destructioon viittaavaa. Densin alueella ei poikkeavaa erotu. Massa lateralikset kuvantuvat symmetrisinä. Nikamacorpukset ovat normaalikorkuiset. Juuriaukot molemmin puolin avoimet."
Huono oon itteeni kehumaan mutta vertaistani en oo löytäny.
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

ViestiKirjoittaja tahdonvoimaa » 12 Maalis 2010, 20:03

Moiks!

Hieno homma, että pääsit MRI:hin fysiatrin avustuksella. ;) Kerrassaan loistavaa! Ja hyvältä vaikutti röntgenlausunto. Ei siis mitään vakavaa siinä ainakaan.

Jep, pään putoaminen on tuttu tunne. Niskan syvät lihakset.ei jaksa kannatella pollaa ja herkät tuntee, kuinka "pää putoaa" tai "painuu". Vaikka todellisuudessa kyse on ehkä millin liikkeestä, niin välillä tuntuu itsestäänkin, että sitä vaan putoaa ja putoaa lähes tulkoon maan läpi. Et sinä pöpipää ole, ei huolta! Vain herkkä aistimaan. :D

Maanantaina sitten ollaan taas viisaampia, eiks jeah. Minkäs nimisellä fysiatrilla muuten kävit, haluatko kertoa? Kuulosti hyvältä tyypiltä. :)
Herkistyneellä hermostolla ja niskan retkahdusvammalla höystettynä jokainen päivä on yhtä juhlaa ja ihmettelyä! Ihmettelen sitä täällä nykyään: http://onnipotkas.wordpress.com
tahdonvoimaa
Erittäin kiivas niskoittelija
Erittäin kiivas niskoittelija
 
Viestit: 1398
Liittynyt: 15 Elo 2008, 18:58
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Goodie » 12 Maalis 2010, 20:26

tahdonvoimaa kirjoitti:
Maanantaina sitten ollaan taas viisaampia, eiks jeah. Minkäs nimisellä fysiatrilla muuten kävit, haluatko kertoa? Kuulosti hyvältä tyypiltä. :)


Fysiatri on Heikki Ropponen, mukava ja rento mies, puhuu selkokieltä ja tuntuu ottavan asiat hoitaakseen.
Huono oon itteeni kehumaan mutta vertaistani en oo löytäny.
Goodie
Innokas niskoittelija
Innokas niskoittelija
 
Viestit: 57
Liittynyt: 08 Helmi 2010, 11:40

Seuraava

Paluu Käyttäjäesittely

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron